Topgolf

Extra meters voor Van Driel en Huizing

De bal ver slaan is een groot voordeel in golf. Daan Huizing en Darius van Driel zijn ook op jacht naar meer afstand. “Nog tien meter extra dan wordt golf een veel makkelijker spelletje.”

In de statistiek Driving Distance eindigde Darius van Driel vorig seizoen op de DP World Tour slechts op plek 139. Gemiddeld kwam hij met zijn drives tot 263 meter. Als Van Driel donderdag afslaat in het met negen miljoen dollar gedoteerde Abu Dhabi Championship, doet hij dat in de prettige wetenschap dat zijn bal inmiddels een aardig eindje verder vliegt. “Vorig seizoen was de carry met mijn driver 253 meter, nu zit ik zonder rol vaak al op 265 meter”, zegt Van Driel telefonisch vanuit Abu Dhabi. “Een maand of twee terug ben ik begonnen met een nieuw swingspeedprogramma en dat heeft al snel resultaat opgeleverd. Mijn clubheadspeed was 110, 111 mijl per uur, nu tik ik soms de 117 al aan.”

Longhitters

 

Van Driel werkt met het Stack System dat vooral bekendheid kreeg nadat Matt Fitzpatrick afgelopen juni het US Open won. De Engelsman is zijn drives een meter of twintig verder gaan slaan vooral dankzij intensief trainen met Stack, een shaft met onderin wisselende gewichten en een app die een bijpassend trainingsschema aangeeft. Van Driel hoopt door intensief te blijven trainen met Stack op nog eens tien meter extra van de tee. “De tien meter die ik nu gewonnen heb, gaat me zeker helpen, maar als ik nog een meter of tien verder ga slaan kan ik mijn gameplan op bepaalde holes echt aanpassen. Andere lijnen kiezen van de tee, over bunkers slaan waar ik nu voor moet blijven, doglegs afsnijden, dan wordt golf een veel makkelijker spelletje.”

 

Vorig jaar stond ik vaak met een ijzer-7 terwijl die jongens een pitching wedge sloegen, dat is echt een wereld van verschil

 

De 33-jarige golfer ziet bij steeds meer spelers op de DP World Tour langere afstanden. “Er komen meer en meer longhitters, de spelers van de nieuwe generatie slaan de bal bijna allemaal heel ver. Vorig jaar stond ik vaak met een ijzer-7 in mijn handen terwijl die jongens een pitching wedge sloegen, dat is echt een wereld van verschil als je de bal dicht bij de hole moet krijgen.”

 

Pieksnelheid

 

Daan Huizing kent dat gevoel. Hij levert met de driver flink in vergeleken met de meeste andere spelers. Vorig jaar was hij op de DP World Tour de nummer 134 in Driving Distance. “Ik sla mijn ijzers relatief ver, met de woods heb ik helaas minder pieksnelheid. Ik heb geen extra versnelling met de driver, sla al redelijk op mijn limiet.”

 

Het vorige seizoen eindigde voor de 32-jarige golfer eind oktober in de Portugal Masters. Net als Van Driel behield Huizing met moeite maar wel uiterst knap de Tourkaart. In aanloop naar het nieuwe seizoen zette hij vol in op meer afstand van de tee. “Ik ben heel hard gaan trainen met SuperSpeed Golf (drie shafts met onderin verschillende gewichten, red). Je moet je dan tijdens trainingssessies echt uit de naad slaan om je spieren en het zenuwstelsel te laten wennen aan die extra snelheid. Ik kreeg daardoor fysieke klachten, vooral in mijn linkerpols. Ik merkte ook dat mijn swing achteruit holde. Tijdens het Alfred Dunhill Championship in december waren mijn wedges en de approaches ontzettend slecht, in de eerste ronde maakte ik 81. Dat was echt een wake-up call, ik ben meteen gestopt met die SuperSpeeds.”

 

Lichaamsbouw

 

De jacht op extra meters duurt wel voort. “Het doel op termijn is de bal verder slaan, absoluut want het helpt om beter te scoren. Maar ik ga niets forceren. Ik zou graag met dat Stack System aan de gang gaan, maar ik vrees dat mijn lichaam dat ook niet trekt, vooral mijn linkerpols is kwetsbaar. Ik zit wel veel in de gym, kan steeds zwaardere gewichten liften. Door lichamelijk sterker te worden ga ik ook verder slaan.”

 

Op veel banen die de DP World Tour aandoet, denk aan Bernardus of Rinkven in België, vind ik het voordeel voor longhitters erg meevallen

 

Huizing maakt kleine stappen. “Dinsdag tijdens een training in Abu Dhabi haalde ik met de driver 110 mijl per uur clubheadspeed en een carry van 255 meter, dat is al wat verder dan vorig seizoen. Ik zal in de toekomst zeker nog aardig wat extra meters kunnen pakken, maar een echte longhitter ga ik met mijn lichaamsbouw, 1,78 meter en 67 kilo, natuurlijk nooit worden.”

 

Obsessie

 

Huizing waakt dan ook voor een obsessie met verder slaan, hij weet dat hij het moet hebben van andere kwaliteiten. ”Mijn kracht zijn de approaches, de wedges en een goed kort spel, daar moet ik me vooral op focussen. Als ik die onderdelen op niveau weet te houden, kan ik toernooien winnen, zeker op de DP World Tour. Op de PGA Tour is ver slaan een veel groter voordeel, op veel banen die de DP World Tour aandoet, denk aan Bernardus of Rinkven in België, vind ik het voordeel voor longhitters erg meevallen. Dat geldt trouwens ook voor de geweldige baan die we deze week spelen in Abu Dhabi (Yas Links, red)."

 

Rory's drives

 

Ver slaan helpt ontegenzeggelijk om lager te scoren, maar de bal moet als het even kan ook op de fairway eindigen. Rory McIlroy, nummer 1 van de wereld, heeft die ideale combi met de driver: heel erg ver en vaak op het korte gras. De Noord-Ier sloeg zijn drives vorig seizoen op de PGA Tour gemiddeld 294 meter, en geregeld gingen zijn afslagen dik over de driehonderd meter. De drives van Rory en vervolgens verder met hun eigen spel, hoe zouden Van Driel en Huizing het er dan vanaf brengen?

 

Bijna elke par-5 is voor Rory een par-4, hij speelt geen par-72 baan maar een par-68, dat willen we allemaal wel

 

Van Driel kan een lachje niet onderdrukken bij het idee. “De drives van Rory, nou dan speel ik zeker top 50 van de wereld en met iets beter putten dan vorig seizoen zelfs top 20. Bijna elke par-5 is voor Rory een par-4, hij speelt geen par-72 baan maar een par-68, dat willen we allemaal wel.” Huizing: “De drives van Rory, poeh, dan wordt golf voor mij een totaal ander spel. Ik zou in ieder geval heel wat vaker meedoen om de overwinning. Maar zoals ik al zei, ook met mijn eigen drives kan ik toernooien winnen.”

 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een bericht gedeeld door Dariusvandriel (@dariusvandriel)