KLM Open

‘Golfers hebben geen divagedrag’

Met nog vier maanden te gaan tot de start van het KLM Open, is toernooidirecteur Daan Slooter in Dubai met als doel om spelers warm te maken voor deelname op Bernardus Golf. Het is een jaarlijks ritueel geworden.

Flesjes water en zonnebrand, dat zijn de twee dingen die Slooter niet vergeet wanneer hij tijdens de oefendagen van de Dubai Desert Classic zijn weg uitstippelt. Die ‘route’ gaat onder meer over de fairways van de Emirates GC, de terrassen, door de lounges en het clubhuis.
Slooter (op de foto boven in Dubai met Wil Besseling in gesprek) loopt mee met spelers die hij interessant acht voor het KLM Open, spreekt onderweg hun manager en ‘tast af’. “Ik kom hier nu al twintig jaar en heb door Covid één editie gemist.”
De stappenteller maakt overuren, want het kan maar zo gebeuren dat Slooter op hole 18 net de baan uitloopt en dan net een interessante speler tegenkomt die aan zijn oefenronde gaat beginnen. Dan plakt hij er met alle liefde nog een fikse wandeling aan vast.

Plannen

Waarom Dubai? “De eerste maanden van het seizoen wordt er op de DP World Tour alleen maar in Afrika en Azië gespeeld en duiken de spelers pas in april op in Europa. Dat is te laat om dan nog bij hen te informeren naar hun plannen voor het seizoen. Dubai zit vroeg in het jaar en is relatief dichtbij. Bovendien heeft dit toernooi altijd een sterk spelersveld”, legt Slooter uit.
En sinds het KLM Open, dat overigens in 2024 op The International in Amsterdam wordt gespeeld, is verhuisd van september naar mei lijkt enige haast geboden. “Als je het jaar bekijkt, dan hebben we maar een paar opties. Het KLM Open is ook een evenement dat sponsors inzetten als relatiemarketing dus valt de zomervakantie weg. Dan houd je vóór de vakantie mei en juni over en september en oktober erna, al is die laatste maand vanwege het weer al een groter risico. Maar mei is voor ons zeker geen slechte datum.”

Divagedrag

‘Tout le monde’ is hier in Dubai. De sfeer is gemoedelijk, een praatje is snel gemaakt. Vooral op de oefendagen. Slooter: “Ik maak nooit vooraf afspraken. Je komt hier elkaar toch wel tegen, knoopt een gesprek aan en van het een komt het ander. Ik vind het ook belangrijk om met spelers te evalueren. Wat vonden ze van de vorige editie, van de golfbaan, wat vonden ze goed en wat niet? Onze filosofie is dat we de spelers een zo optimale kans geven om te kunnen presteren. Je probeert uit te vinden wat ze belangrijk vinden en als je ze dat kunt bieden, zijn ze wellicht eerder bereid om naar het toernooi te komen.”
“Maar”, stelt Slooter duidelijk, “ik heb nog geen enkele speler kunnen betrappen op divagedrag. We zullen ze ook niet overvragen wat betreft activiteiten en als we wat van ze vragen dan is dat voor donderdag, de eerste speeldag, voorbij.”

Krediet

Slooter heeft geen doorlopend krediet om zaken mee te doen. Een zak met geld maakt het leven van andere toernooidirecteuren soms makkelijker. Maar bij de organisatie van het KLM Open staat voorop dat een speler graag om andere redenen moet willen komen. Slooter: “De baan speelt zeker een rol, maar ook de afstand van hotel naar de baan, het hotel. De faciliteiten op de baan. Zo hebben we ooit Tom Watson naar het KLM Open kunnen halen. Ik was daar al jaren mee bezig en vertelde hem vaak dat de Kennemer echt een leuke baan is waar hij goed zou kunnen meekomen. En in dat jaar fluisterden Miguel Angel Jimenez en Ian Woosnam hem dat ook in bij de Masters in Amerika. Zo probeer je puzzelstukjes bij elkaar te leggen. Natuurlijk moet het toernooi ook in het schema van de speler passen, maar we proberen zo veel mogelijk in het gemak van de speler te voorzien. Met de gedachte: hoe kunnen we ons onderscheiden van andere toernooien?”
Daarom is het goed vroeg een lijntje uit te gooien. Of jaren te investeren in het behagen van een speler. “Soms krijg je echt een paar jaar nee te horen omdat het gewoon niet lukt en word je toch een keer beloond.”

Daan Slooter en Tom Watson

Daan Slooter en Tom Watson

Jawoord

Ook jonge spelers kansen geven in een heel vroeg stadium, kan zich later – wanneer ze naam hebben gemaakt – uitbetalen.
Slooter legt in elk geval geen spelers vast met meerjarige contracten. “Ik wil niet in de situatie komen dat een speler verplicht is om te komen, terwijl hij door een verandering van de situatie wellicht liever ergens anders wil zijn. Dat werkt voor beide partijen niet.”
In Dubai het werk van Slooter er na de woensdag wel zo’n beetje op. “Op de toernooidagen wil ik de spelers niet meer lastigvallen.”
Slooter erkent dat het halen van grote spelers, die hun schema rondom de majors en – in het geval van Europese en Amerikaanse spelers - dit jaar de Ryder Cup, lastig is. Toch gooit hij niet nu al de handdoek in de ring. “Het PGA Championship zit in de week voor ons, maar is dit jaar bij New York. Dat is maar zes uurtjes vliegen.”
Op de vraag welke spelers al hun jawoord hebben gegeven, blijft Slooter nog het antwoord schuldig. Het is te vroeg voor name dropping. Nog even geduld dus…

Lees meer over
KLM Open