Nieuws

Coffa grijpt naast eerste profzege, Weber mag naar major

Pasqualle Coffa heeft de overwinning in het Terre Blanche Ladies Open op een haar na gemist. Op de afsluitende negen verloor ze haar positie als solo-leider en in een play-off met twee Franse speelsters trok ze niet aan het langste eind. In Hawaii wist Dewi Weber zich heel knap te kwalificeren voor het eerste major.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

In de Provence kregen de speelsters op de openingsdag van het Terre Blanche Ladies Open te maken met een krachtige wind, waarbij windvlagen van wel 64 kilometer per uur werden gemeten. Dat beïnvloedde duidelijk de scores en uiteindelijk werd donderdagmiddag de hoorn geblazen op Golf de Terre Blanche. Pasqualle Coffa had op dat moment nog net niet haar eerste negen afgerond en stond +2 voor haar ronde. Op hole 18, de par-5 waar veel kansen liggen, had de Brabantse nog een slag van 157 meter naar de green toen ze van de baan werd gehaald. “In bed heb ik de hele nacht aan die slag gedacht”, zei Coffa op de website van de LET Access Series. Bekend was toen al dat het toernooi zou worden ingekort tot maar 36 holes.

Leider na 18 holes

Toen de speelsters op vrijdag terugkeerden voor het restant van hun ronde, waren de omstandigheden Coffa en co een stuk gunstiger gezind. Ze voerde de slag waarover ze had gedroomd perfect uit, maakte eagle en had de smaak te pakken. Uiteindelijk finishte ze met vier opeenvolgende birdies, met daartussen een paar tap-ins, om de leiding te pakken op -4. “Ik ben wat nieuwe dingen aan het proberen met mijn coach. Minder bang zijn en gewoon meer pins aanvallen, dat is wat ik moet doen. Hopelijk lukt dat morgen ook en kom ik in dezelfde modus als vandaag. Ik heb nog nooit als professional gewonnen, dus dat zou gigantisch zijn.”

Play-off met jonge winnares

Op zaterdag deed Coffa op de eerste negen wat er van haar gevraagd werd. Ze ging een keer bogey-birdie en andersom, waarna ze na 11 holes een comfortabele marge van drie slagen had. De Franse Charlotte Liautier was al in het clubhuis op -1, in de baan bleven amateur Louise Uma Landgraf en Coffa over. Voor onze landgenote ging het de verkeerde kant op toen ze op hole 12, een par-4 van 369 meter, een dubbel-bogey op de kaart zette en dat opvolgde met bogeys op 15 en 16. Plots had ze een achterstand van één slag op Liautier en hing alles af van de 18de. Kon ze nóg een keer pieken op de hole waar ze zo over gedroomd had twee nachten geleden? Ja, was het antwoord. Ze maakte birdie voor -1 en belandde in een play-off met Liautier én Landgraf. In de verlenging was het amateur Landgraf, pas 14 jaar (!), die in de regen vanuit de fringe wist te holen voor de beker.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Overige Nederlanders

In Tourrettes deden in totaal zes Nederlandse vrouwen mee. Zhen Bontan eindigde als 30ste, terwijl Romy Meekers, Marit Harryvan, Lizzy Peeters en Anouk Sohier niet tevreden geweest zullen zijn met hun resultaten. Laatstgenoemde trok zich na een 84 op de openingsdag al terug. Het volgende toernooi van de LET Access Series, het circuit op het tweede niveau via waar Lauren Holmey zich afgelopen seizoen nog naar de Ladies European Tour speelde, gaat in mei weer verder in Zwitserland.

Uitslag

Missie geslaagd voor Weber

Voor Dewi Weber ging het LPGA-seizoen deze week eindelijk van start. In Hawaii kende ze een heel solide LOTTE Championship. Op woensdag, donderdag én vrijdag ging ze rond in 71 slagen (-1), wat haar één ronde voor het einde nog niet kansloos maakte voor een plek bij de beste tien. Op Hoakalei Country Club was zaterdag haar minste dag. De in Los Angeles woonachtige Groningse maakte voor het eerst meer bogeys dan birdies en tekende voor een 73 (+1), wat haar totaal op -2 bracht. Die score was aan het einde van de rit goed voor de gedeelde 23ste plaats en een cheque van $18.278,-. Dewi verdiende daarbij haar eerste punten voor de jaarranglijst, en dat waren er meteen genoeg om haar nog op de valreep in het Chevron Championship te krijgen! Het eerste major van het jaar bij de vrouwen wordt volgende week in Texas gespeeld.

Amazing Grace

Ook op de LPGA ging het deze week naar een play-off van drie. Daarin was het 'Aussie' Grace Kim die 54-holes leider Yu Jin Sung en Yu Liu uit China verschalkte met een birdie op de eerste extra hole, nadat ze 'in regulation' ook al met twee birdies was geëindigd. De 22-jarige rookie, gepromoveerd via de Epson Tour, won zo in haar derde start als member meteen op de LPGA. Ze profiteerde optimaal van een iets minder sterk veld, want sterren als Lydia Ko en Nelly Korda vonden het LOTTE Championship niet in hun voorbereiding op het Chevron Championship passen. Anne van Dam (+4) was de eerste twee dagen wel van de partij, maar miste de cut op twee slagen.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.