Vraag het aan GOLFNL

'Zijn de banen de rest van het jaar mooier?'

Elke week komen hier de beste en leukste golfvragen aan bod! Deze keer beantwoorden we een regelvraag, een vraag over de kwaliteit van de golfbanen na een rustige periode en hebben we het over flinke kortingen op golfmateriaal. Heb je ook een golfvraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl.

"Ik ben niet lid van een golfclub en speel graag op verschillende banen in Nederland. Ik vind de conditie van de baan, goed onderhouden fairways en greens, belangrijk. Nu de banen door corona een tijd gesloten zijn geweest, betekent dat dan dat ze er mooier bij zullen liggen de rest van het jaar?" - Marcel van Leeuwen via redactie@golf.nl


'Helaas is dat in principe niet zo. Het voordeel van geen golfers op de baan gedurende een langere periode wordt flink overschat. Het gras krijgt wel wat meer rust, maar zoveel invloed heeft dat niet. Toen half maart de sluiting kwam, was het vrij koud en dat bleef nog een aantal weken zo. Het gras groeide door die lage temperaturen nauwelijks, kon nog niet echt herstellen van de winterperiode en de greenkeepers konden niet sturen met het onderhoud. De laatste weken hebben we vooral droogte en warmte gehad en dat helpt ook niet. Banen met beregening kunnen natuurlijk sproeien, maar gras reageert een stuk beter op regenwater dan op beregeningswater, onder andere omdat er in regenwater meer zuurstof zit. 

De verwachting is een lange en droge zomer, net als vorig jaar. In het zuiden van het land zijn er voor een aantal banen nu al restricties wat betreft watergebruik. Ik verwacht dat de komende weken en maanden banen in bijna heel het land noodgedwongen spaarzaam moeten zijn met water. 

De realiteit is ook dat er door de coronacrisis bij heel wat clubs en banen grote zorg is over de financiën. Korten op het onderhoud is dan heel verleidelijk want greenkeeping is vaak de grootste kostenpost. Gemiddeld is een 18-holesbaan in Nederland jaarlijks 350.000 euro kwijt aan het onderhoud, het grootste deel daarvan zijn de personeelskosten van de greenkeepers. 

Dit klinkt allemaal wat somber misschien, maar de greenkeepers in Nederland zijn vakmensen met liefde voor hun werk. Wat de omstandigheden ook zijn, ze doen er alles aan de banen zo goed mogelijk te prepareren. Positief is ook dat op veel banen het grootonderhoud de afgelopen weken naar voren is gehaald om golfers na de heropening niet in de weg te zitten. Daar zit wel een klein nadeel aan omdat de banen wat eerder zullen uitdrogen, maar als greenkeeper moet je bereid zijn commercieel mee te denken.

Tijdens de sluiting is er ook veel achterstallig onderhoud verricht, de drivingrange opgeknapt, de paden aangepakt, drainage hersteld, veel klussen die anders bleven liggen op banen. Gelukkig wordt er nu weer volop gespeeld, daar worden golfers blij van maar greenkeepers ook. Ongestoord je werk kunnen doen omdat de baan dicht is, niet voortdurend moeten kijken of er golfers aankomen, dat is heel even prettig. Maar als greenkeeper wil je golfers op de baan zien, dan heb je pas echt eer van je werk.'

Jannes Landkroon, voorzitter Nederlandse Greenkeepers Associatie en hoofdgreenkeer Golfcentrum De Batouwe 

 

"Kom net van de baan en ik en mijn golfmaatjes, met een goede kennis en interesse van de golfregels, zijn de weg een beetje kwijt. Wanneer mag je de bal oppakken en schoonmaken? Wat als je buiten de green in de weg ligt van een medespeler?" - Arie van Doorne

'Schoonmaken mag in vier gevallen NIET. 

  • Als je gaat kijken of je bal beschadigd is. 
  • Als je je bal gaat identificeren. 
  • Als je bal een andere bal helpt of hindert (zoals jij aangeeft in je vraag).  
  • Als je je bal moet opnemen om te zien in welk gebied je ligt of omdat je ingebed ligt bijvoorbeeld. 

Voor de eerste twee gevallen geldt dat als de bal helemaal onder de modder zit, dat de bal een klein beetje schoongemaakt mag worden om te kunnen zien of de bal beschadigd is of om te zien of je jouw merkteken kan vinden.

Op de green mag je je bal altijd markeren en schoonmaken. Succes met spelen!'

Christine Saxton, Teammanager Regels & Handicap NGF

 

"Ik ben op zoek naar nieuwe clubs en misschien een nieuwe driver, maar meer dan 500 euro betalen voor het nieuwste model vind ik een beetje te veel van het goede. Nu de coronacrisis overal toeslaat: kunnen we flinke kortingen verwachten van de grote golfmerken?" - Jasper Achterberg via Facebook

'Ja, ook in de golfwereld hakt de coronacrisis er flink in. Wat precies de gevolgen zijn voor de lange termijn (is een nieuwe driver voor 549 euro wel 'normaal'?) is niet te voorspellen, maar dat (sommige) merken het zwaar hebben staat vast, en dat gaat gegarandeerd leiden tot kortingen, ook voor de Nederlandse golfer. De vraag is alleen wanneer en in welke mate. 

Voor zover wij weten was Callaway deze week de eerste met een flinke korting op de Epic Flash, de clublijn van 2019. De 'oude' driver is 150 dollar afgeprijsd. De 'nieuwe' driver, de Mavrik, is nog niet in prijs verlaagd. De twee grootste golfmerken - Acushnet (moederbedrijf van o.a. Titleist) en Callaway - publiceerden de afgelopen weken de eerste kwartaalcijfers.

In het eerste kwartaal daalden de verkopen van Callaway in vergelijking met 2019 met 14 procent. Er werden 35 procent minder ballen verkocht. Bij Titleist was die daling in golfballenverkoop minder groot, namelijk 18 procent. Ondertussen ligt de ballenfabriek van Titleist in Massachusetts al acht weken stil, en dat is sinds de Tweede Wereldoorlog de langste shutdown ooit. Net als Callaway was Titleist genoodzaakt een flink aantal personeelsleden naar huis te sturen, maar een deel van die werknemers is weer aan het werk. Ook PING heeft de eigen fabrieken tot nader order stilgelegd. Het merk besloot eerder om alle nieuwe producten die gepland stonden voor deze zomer, te verplaatsen naar 2021. 

Topman Chip Brewer van Callaway heeft zijn jaarsalaris van 900.000 dollar in ieder geval teruggegeven. In 2019 verdiende Brewer in totaal 5.8 miljoen dollar (inclusief bonussen), dus op een houtje bijten hoeft hij niet. Als CEO was hij in maart genoodzaakt om meer dan honderd werknemers te ontslaan en een flink aantal werknemers met verlof te sturen of te korten op hun salaris. Het aandeel Callaway kelderde in maart van ongeveer 18 dollar naar 5,34 dollar in maart. En staat inmiddels op 14,23 dollar. Ook Acushnet daalde flink op de beurs (van 33 dollar in januari naar 21,15 dollar in maart), maar is inmiddels ook aardig hersteld (29 dollar).   

Terug naar de kans op kortingen. De afgelopen periode hebben de grote merken hun bestellingen bij leveranciers en fabrieken in Azië naar beneden bijgesteld om overbevoorrading tegen te gaan, maar het nadeel van deze grote merken (Callaway, Titleist, Taylormade, PING, Cobra) is dat distributie en verkoop veelal via golfshops plaatsvindt. Nu de golfshops een lange tijd - precies in de piekmaanden maart, april en mei - gesloten zijn gebleven, ligt er een enorme voorraad aan golfmateriaal in de golfshops dat toch echt verkocht zal moeten worden. Lang verhaal kort: veel aanbod en weinig vraag. 

Het consumentenvertrouwen zal niet gestegen zijn in de afgelopen twee manden en weinig golfers staan te springen om in deze onzekere tijden meer dan 500 euro uit te geven aan een driver, maar misschien doen ze dat wel als ze er een fairwaywood, hybride en een dozijn ballen erbij krijgen. Ga dus vooral langs bij je lokale golfshop om te informeren. Wellicht loop je een goede deal tegen het lijf en steun je direct de ondernemers op de golfbaan. Hier op GOLF.NL houden we je op de hoogte en plaatsen we binnenkort een artikel met een overzicht met kortingen, als die er gaan komen...'

Sietse Herrema, GOLF.NL

 

Vraag het aan GOLF.NL!

Heb jij een brandende golfvraag? Vraag het aan GOLF.NL! Mail naar redactie@golf.nl of stuur een bericht via FacebookTwitterInstagramLinkedIn. Wie weet beantwoorden we de vraag in de volgende editie van Vraag het aan GOLF.NL!

De vragen kunnen over alle aspecten van golf gaan. Wil je iets weten over de golfregels of het nieuwe handicapsysteem? Ben je een trouwe volger van Joost Luiten, Anne van Dam en de andere Nederlandse golfers en ben je benieuwd naar hun kansen? Worstel je al heel lang met een slice of met een ander swingprobleem? Heb je een dringende vraag over Tiger Woods, andere topspelers of de diverse Tours? Ben je benieuwd of de shafts in je clubs wel passen bij je swing? Wil je iets weten over golfbanen en/of golfclubs? Alle golfvragen over alle onderwerpen zijn welkom.  De redactie zal, soms met hulp van kenners van buitenaf, je vraag beantwoorden.  

Lees meer over
Vraag het aan GOLFNL