Spill the tee met Anne van Dam

Topfit zijn én lekker eten? Zo doet foodie Anne van Dam dat: ‘Mijn steaks vallen vaak goed in de smaak’

In een zestal columns op GOLF.NL vertelt Anne van Dam (28) over haar leven en ambities als topgolfer. De eerste gaat over voeding. Daar is ze heel bewust mee bezig, maar als zelfbenoemde foodie is ze tegelijkertijd dol op lekker eten. En ben je op zoek naar een goede snack voor in de baan? Anne verklapt wat er altijd in haar golftas zit.

Net als veel andere topsporters zweer ik bij het dragen van zo’n Whoop-armband. Je hoeft dit maar een aantal maanden te dragen en de sensoren op je onderarm geven allerlei data over je fitheid en herstel na inspanningen. Whoop meet ook de kwaliteit van je slaap. Bij mij, en ik denk dat het voor veel mensen geldt, kwam naar voren dat de slaapuren voor middernacht kwalitatief verreweg de beste zijn. Daarom ga ik meestal tussen 21.00 en 22.00 uur naar bed en sta ik tussen 05.00 en 06.00 uur op.

Inmiddels ben ik verslaafd geraakt aan de dag vroeg beginnen

Sinds ik dat ritme aanhoud, voel ik me in de ochtend een stuk energieker. Inmiddels ben ik verslaafd geraakt aan de dag vroeg beginnen. Het lekkere weer in Amerika, waar ik sinds 2018 woon, nodigt daartoe natuurlijk ook meer uit dan wanneer het grijs en koud is.

Anne van Dam geniet van goede koffie

Dubbele espresso's

Mijn ochtendritueel begint met koffie. Ik zal niet zeggen dat ik verslaafd ben, als het moet kan ik echt wel zonder, maar ik geniet erg van goede koffie. Hier in de VS schenken ze soms zo’n enorme sloot van die zwarte koffie, dat vind ik persoonlijk niet te drinken. Thuis heb ik een goede barista-machine, daarmee maak ik dubbele espresso’s of een lekkere cortado.

Voor het ontbijt ga ik vaak eerst sporten, een stuk fietsen, hardlopen of naar de gym. Daarna zorg ik dat ik stevig ontbijt, met vaak een omelet, yoghurt of fruit. Door mijn levensstijl en het vele sporten verbrand ik snel calorieën, dus moet ik juist opletten dat ik genoeg en kwalitatief goed eet. Gelukkig ben ik dol op koken en eten!

Favoriete keukens

Mijn vriend, Nick, werkt in de restaurantwereld, dus daarmee hebben we elkaar als foodies zeker gevonden. We eten vaak bij zijn locaties en proberen graag nieuwe restaurants uit in de omgeving. Italiaans, Thais en Koreaans zijn onze favoriete keukens. Ik vind het erg leuk dat hij zulk ander 'werk' doet. En door hem heb ik veel geleerd over eten, kwaliteit, het runnen van een restaurant en alles wat daarbij komt kijken. Dat is veel intensiever dan ik voorheen dacht!

Als ik een typisch Amerikaanse “O my God Anne, this is amazing!” te horen krijg, dan ben ik blij!

Als ik tussen toernooien wat langer thuis ben kook ik vooral graag zelf. Ik maak echt van alles en probeer vaak ook nieuwe gerechten (die voorbeelden van Instagram zijn in de praktijk vaak toch lastiger dan het lijkt, haha). Als het lekker weer is grill ik graag, verschillende soorten vlees, vis en groenten. Vaak vallen mijn steaks goed in de smaak bij vrienden die langskomen om te eten. Als ik een typisch Amerikaanse “O my God Anne, this is amazing!” te horen krijg, dan ben ik blij!

Grillen met Anne van Dam

Uiteten met vriendinnen

Op de tour zijn er speelsters die bijna elke avond roomservice bestellen en dat in hun eentje op de hotelkamer opeten. Daar moet ik niet aan denken. Ik ga bijna elke avond in restaurantjes eten met mijn vriendinnen op de tour. Uiteten, weg zijn van het hotel en de golfbaan, geeft me ook even het gevoel dat ik een normaal leven leid, terwijl het tourleven met al het reizen dat natuurlijk niet is.

Ik heb een paar superleuke vriendinnen die ik al lang ken vanuit mijn amateurtijd met wie ik veel optrek. Samen zoeken we altijd naar leuke cafés en restaurants. Dat pakt meestal goed uit, maar soms komen we ook op plekken terecht waar we om moeten lachen.

Geen wijn meer

Met een wijntje bij het eten ben ik gestopt, ik drink al anderhalf jaar geen alcohol meer. Ik merkte dat zelfs één glas alcohol een heel negatieve invloed had op mijn slaap, de Whoop bevestigde dat. Mijn work-outs in de ochtend waren ook minder goed.

Ik heb daarom de keuze gemaakt geen alcohol te drinken zolang mijn sportcarrière duurt. Dat kost me heel weinig moeite. Wat ook helpt is dat Nick en onze vrienden geen grote drinkers zijn. Liever gaan we met elkaar sporten en lekker eten dan een hele nacht doorhalen met veel drank.

Gek op Australië

Ik speel de komende twee weken in Australië twee toernooien van de Ladies European Tour. Daar heb ik erg veel zin in, want Australië is een van mijn favoriete landen. Het klimaat, de stranden, de prachtige golfbanen en de relaxte sfeer. Ik wil zeker niet weg uit Amerika, maar zou ook in Australië kunnen wonen.

Anne van Dam uiteten met vrienden
Uit ervaring weet ik dat het qua eten ook wel goed zit in Australië. Soms spelen we toernooien op plekken waar dat minder zeker is. Dan is mijn koffer voor de helft gevuld met dingen die met voeding te maken hebben, zoals eiwitshakes en energierepen. Wat eten betreft laat ik niets aan het toeval over, dat heb ik de laatste paar jaar wel geleerd.

Eettip voor in de baan

Een goede en makkelijke eettip voor in de baan tijdens een ronde golf? Dadels. Ik heb ze altijd in mijn golftas, want dadels hebben een hoge voedingswaarde en geven energie zonder dat je bloedspiegel piekt. Wat je wil tijdens het golfen, is een heel gelijkmatige bloedspiegel. Dus niet na negen holes in één keer een stevige sandwich, een chocoladebar of vette hotdog naar binnen werken. Ik eet veel kleine beetjes, een derde van een banaan, energierepen, wat dadels en na een paar holes weer een stuk banaan.

Ik werk al veertien jaar met de Nederlandse topsportarts Peter Vergouwen. Bij hem ga ik jaarlijks langs om bloed te laten prikken zodat al mijn waardes gemeten kunnen worden. Ik speel nu al tien jaar op de tour en vind het interessant om steeds meer te leren over het functioneren van mijn lichaam. Momenteel zit ik op het voor mij perfecte lichaamsgewicht, met een optimale balans tussen spiermassa en vetpercentage.

Ik geloof in een gebalanceerd dieet, maar ook van genieten
Anne van Dam eet een ijsje

In het verleden at en dronk ik veel minder gedisciplineerd. Ik ben nu een stuk strikter in wat ik eet of drink. Als ik af en toe in Nederland ben eet ik graag pannenkoeken, stroopwafels en een patatje speciaal. Dat zijn dingen die ik wel echt mis in Amerika. Ik geloof in een gebalanceerd dieet, maar ook van genieten. Zo is dit leven als topsporter ook makkelijker vol te houden.

Verschillende tijdzones

Omdat ik in Amerika woon maar op de Ladies European Tour speel, reis ik regelmatig door verschillende tijdzones. Ik speel veel in Azië, het Midden-Oosten en in Europa. Dat is lichamelijk zwaar, daarom is het enorm belangrijk het speelschema goed te plannen.

Ook voeding en slaap zijn hierin heel belangrijk en daar heb ik de laatste jaren veel stappen in gemaakt. Ik reis altijd met supplementen en elektrolyten voor in het drinkwater. Ik merkte vorig jaar dat ik bij mijn laatste toernooien nog net zo fit was als bij de start van het seizoen. Dat is de bevestiging dat mijn huidige leefstijl mij de grootste kans geeft op succes als golfer.

Nieuw succes Down Under?

In 2019 heb ik in Australië de Canberra Classic gewonnen. De komende weken krijg ik met het NSW Women’s Open en de Australian Women’s Classic twee kansen op nieuw succes Down Under. Geen champagne dus voor mij, mocht ik een van die toernooien winnen. Ik vier een overwinning veel liever door samen met Nick en/of vrienden uiteten te gaan. Of op vakantie naar een mooi resort. En dan daar natuurlijk ook genieten van heel lekker eten!

Anne van Dam op de tour in Amerika