Topgolf

'Full Swing' seizoen 2, aflevering 5 t/m 8: onze rapportcijfers (en wat vinden jullie?)

Het tweede seizoen van Full Swing, de documentaireserie die een unieke blik biedt achter de schermen van de internationale topgolfwereld, is sinds afgelopen week te zien op Netflix. Seizoen 1 werd over het algemeen lovend ontvangen. Is seizoen 2 nóg beter?

Seizoen 2 van Full Swing beslaat net als het eerste seizoen acht afleveringen van elk ongeveer 45 minuten. GOLF.NL recenseerde vorig jaar seizoen 1 en gaf elke episode een rapportcijfer. Dat doen we nu weer met vandaag aflevering 5 t/ 8.  Klik hier voor ons oordeel over de eerste vier afleveringen van Full Swing seizoen 2. We zijn natuurlijk ook benieuwd naar jouw mening (zie onderaan) dus laat weten wat jij vindt van Full Swing seizoen 2.  

5. In the shadows

Alex Fitzpatrick staat in de schaduw van zijn vier jaar oudere en veel succesvollere broer Matt Fitzpatrick. Dat wordt de kijker ingepeperd in de eerste minuten van aflevering 5. Het woord schaduw valt keer op keer. Had iets minder gekund, maar In the shadows is een goede en leuke aflevering, vooral door de openhartigheid van Alex en de steun die hij krijgt van vriendin Rachel, zijn ouders en van broer Matt. Alex geeft ruiterlijk toe jaloers te zijn en te lijden onder het feit dat hij voornamelijk gezien wordt als ‘het broertje van’ die profiteert van de sterrenstatus van US Open-winnaar Matt. “Ik wil dat mensen me waarderen om wie ík ben”, zegt Alex die gelukkig ruimschoots beschikt over humor en zelfspot.

Meer naar het slot van de aflevering kwalificeert Alex zich voor het Brits Open op Hoylake, de eerste major in zijn carrière. Als hij na een oefenronde over de loopbrug wandelt roept een toeschouwer: “Matt, can I have your hat?” Alex zegt onhoorbaar voor de toeschouwer: “Als je me Alex had genoemd, had ik je die pet gegeven.’ In het Brits Open stapt hij met sterk spel voor het eerst echt uit de schaduw van Matt. Even staat Alex zelfs in de top-5, en met een zeventiende plaats eindigt hij ver voor zijn grote broer. Alex wordt geïnterviewd door de BBC. Geen vraag over Matt, er wordt geen enkele vergelijking gemaakt. Van In the shadows naar vol in de schijnwerpers. De feelgood story eindigt lekker zoetsappig met Better Days, een nummer van Dermot Kennedy. And soon we’ll be dancin in the sun.”

Cijfer: 8 

"Ik wil dat mensen me waarderen om wie ik ben." 

6. Pick Six 

In het eerste seizoen moesten de makers van Full Swing het doen zonder een Ryder Cup, dit keer was er wel de kans in te zoomen op het duel tussen Europa en Amerika. Dat is dan ook overvloedig gedaan. De titel Pick Six slaat op de zes spelers die de Amerikaanse captain Zach Johnson moet gaan kiezen voor een wildcard. Pick one of the two was eigenlijk een toepasselijker titel geweest, want de hele, wat te lang uitgesponnen aflevering, gaat over de keuze tussen Justin Thomas en Keegan Bradley.

Beide mannen willen niets liever dan spelen voor team USA. “Het is een drug die je weer wil voelen”, zegt Bradley die er twee keer bij was – 2012 en 2014 – en beide keren verloor. Het verlies in 2012, de epische comeback van Europa op Medinah, deed zoveel pijn dat Bradley de koffer van die laatste editie nog altijd onuitgepakt in zijn garage heeft staan. De koffer gaat pas open als Bradely deel uitmaakt van een winnend Ryder Cup-team, pas dan denkt hij de pijnlijke herinneringen van 2012 te kunnen verdragen. 

Nadat Bradley het Travelers Championship wint in New England, de staat waar hij vandaan komt, fluistert hij in het oor van zijn vrouw: ”do you wanna go to Rome?” Bradley speelt het hele seizoen veel beter dan de met hevig zijn vorm worstelende Thomas. Maar die laatste maakt deel uit van de incrowd, een kliekje spelers met Jordan Spieth en Rickie Fowler die allemaal goed bevriend zijn met captain Johnson. Als je de scène ziet waarin Thomas, Spieth, Fowler en Johnson aan het diner zitten in hun gezamenlijk gehuurde huis tijdens het Brits Open, weet je als kijker eigenlijk wel genoeg. Pick Six eindigt met een cliffhanger naar aflevering 7, het telefoontje waarmee Johnson iemand die “ieder moment van de dag” denkt aan de Ryder Cup, heel erg verdrietig gaat maken. 

Cijfer: 7

 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

7. All Roads Lead to Rome, Part 1 

Het eerste deel van  All Roads Lead to Rome begint met telefoontjes van de Amerikaanse captain Zach Johnson. Nadat hij een aantal spelers blij heeft gemaakt volgt, na een diepe zucht, het telefoontje naar Keegan Bradley. Die reageert manmoedig op de mededeling dat hij niet in het team zit. Hij kan het zelfs opbrengen het team succes te wensen. De Europese captain Luke Donald brengt zijn wildcards het goede nieuws via face-time. “Oh my fucking God”, reageert de jonge Deen Nicolai Højgaard. We hadden heel graag de reactie van Adrian Meronk willen zien en horen, maar de Pool die aangaf boos en diepbedroefd te zijn door de totaal onverwachte afwijzing van Donald, komt niet in de aflevering voor.

Er wordt veel uitgelegd over wat de Ryder Cup is. Overbodig voor wie golf goed volgt, maar Netflix mikt met Full Swing juist ook op een groep kijkers die weinig tot niets weet van de sport. Die uitleg is daarom niet storend, de vertaling – en dat was in seizoen 1 ook al het geval – is soms lachwekkend slecht. “Go in the hole” wordt “ga in het gat.” “Make some more putts” krijgt als vertaling “sla wat meer putts.” Waarom de Nederlandse vertaling niet even laten checken door iemand met golfkennis? Aflevering 7 bouwt erg lang op naar de eerste sessie in de Ryder Cup op vrijdagochtend maar dan gaat het gelukkig ook meteen echt los. 

Cijfer: 7,5 

8. All Roads Lead to Rome, Part 2

De makers van Full Swing zullen in de Ryder Cup ongetwijfeld hebben gehoopt op veel spanning. Een allesbeslissende putt in de laatste partij op de laatste hole is het droomscenario. Zover kwam het niet, Europa was oppermachtig op Marco Simone. Toch is de slotaflevering zeer de moeite waard. De beelden van al die uitzinnige toeschouwers, het gezang, de spelers die uit hun dak gaan na een putt die valt, vervelen doet het nooit. Een paar controverses geven All Roads Lead to Rome, Part 2 nog wat extra lading. Een Engelse journalist meldt dat Patrick Cantlay betaald wil worden voor spelen in de Ryder Cup en daarom uit protest zonder pet speelt. Daar weet het Europese publiek wel raad mee.

Aan het einde van de tweede dag als een fantastisch spelende Cantlay Team USA iets van hoop bezorgt, stoort Rory McIlroy zich mateloos aan Cantlay’s caddie Joey LaCava die hem zwaaiend met zijn pet hinderlijk in de weg staat op de green van hole 18. Even later bij het verlaten van Marco Simone gaat Rory volledig over de rooie. Het is de Ryder Cup, de emoties lopen hoog op. Een dag later ook, als de Europese zege een feit is. Heel mooi zijn de beelden en woorden van een hevig ontroerde en trotse captain Luke Donald.  All Roads Lead to Rome, Part 2 is een waardige afsluiter van Full Swing seizoen 2. 

Cijfer: 8,5 

 

Full Swing seizoen 3?

Of er een derde seizoen komt van Full Swing hangt naar verluidt af van de kijkcijfers. Bij Break Point waarin Netflix toptennissers volgde, vielen de kijkcijfers dusdanig tegen dat er sowieso geen derde seizoen komt. Full Swing 1 werd goed bekeken en de eerste geluiden over seizoen 2 zijn ook positief, dus vooralsnog alle hoop op een derde seizoen.

Wat vinden jullie?

 

Heb jij Full Swing al gekeken of ga je dat binnenkort doen? Wij zijn benieuwd wat je van de serie vindt. Wat vond je goed, wat beviel minder? Wat was jouw favoriete aflevering? En heeft Full Swing volgens jou de ingrediënten om niet-golfers enthousiast te maken voor de sport? Mail naar redactie@golf.nl.