Equipment

Is dit de meest vergevingsgezinde driver die TaylorMade ooit heeft gemaakt?

Niet snelheid maar vergevingsgezindheid is het sleutelwoord bij de nieuwe Qi10-drivers van TaylorMade. Door gewicht op slimme manieren te herverdelen is er een nieuwe mijlpaal bereikt als het gaat om stabiliteit van het clubblad.
Beeld: TaylorMade Golf

Beeld: TaylorMade Golf

In voorgaande jaren draaide het bij TaylorMade om snelheid, maar dit jaar zet het merk vol in op vergevingsgezindheid. Er zijn dit jaar meer merken die dat doen (houd GOLF.NL in de gaten), maar het is een duidelijke koerswijziging in de boodschap waarmee het merk in 2024 op campagne gaat.  

Bekijk de video van GOLF.NL:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

'Quest for inertia 10k'

Om te beginnen die opvallende naam: Qi10. De afkorting staat voor 'Quest for inertia 10k'. Het is een verwijzing naar de zoektocht naar een moment of inertia (MOI) van 10.000 gram per cm2.

Moment of inertia - in goed Nederlands het traagheidsmoment - zegt iets over de vergevingsgezindheid van een club. Hoe hoger deze 'inertia', hoe stabieler de club en hoe minder deze de neiging heeft om te draaien als je de bal raakt. 

Als een club bij impact minder draait is de energieoverdracht beter en behoud je meer balsnelheid en afstand. Dit is vooral belangrijk als je de bal niet in het midden van het blad raakt, bijvoorbeeld te hoog/laag of op de hiel/teen. Dat de bal met meer vergevingsgezindheid ook een stuk rechter vliegt is niet waar. 'Helaas' heeft de golfer zelf nog steeds de grootste invloed als het gaat om de richting van de bal, maar dat neemt niet weg dat je flink wat afstand kan behouden met een meer vergevingsgezinde club.

Grens opgezocht

De regelinstanties hebben de grens voor MOI op 5.900 gesteld. Hoe is 10.000 dan legaal? De 5.900 is van toepassing op slechts één as. Dus als je die van hiel tot teen optelt bij de MOI van boven naar beneden, kan je een totale MOI van 10.000 bereiken. 

TaylorMade Qi10 driver

Tegengestelde krachten

Een club vergevingsgezinder maken kan door deze groter of op de goede plekken (lees: achterin) zwaarder te maken, maar dat gaat altijd ten koste van aerodynamica en snelheid. Ook neemt de spin vaak toe, wat ook leidt tot minder afstand. Het zijn dus tegengestelde krachten en voor elke fabrikant is het een uitdaging om een balans te vinden tussen snelheid enerzijds en vergevingsgezindheid anderzijds. TaylorMade zegt dat het met Qi10 de meest vergevingsgezinde driver in huis heeft zonder al te veel in te boeten op snelheid.  

TaylorMade Qi10 driver


Bij het streven naar een hoog MOI is het ook zo dat er een beperkte meeropbrengst is. Niet elke toename in MOI zorgt voor een evenredige groei van de vergevingsgezindheid, dus neem die getallen met een korreltje zout. Feit blijft dat TaylorMade vergeleken met Stealth 2 - de driver van 2023 - een grote sprong heeft gemaakt als het gaat om vergevingsgezindheid. 

Drie modellen

Net als voorgaande jaren zijn er drie verschillende modellen en TaylorMade heeft ervoor gekozen de verschillen tussen deze modellen wat te vergroten. Daarmee wordt het voor de golfer wat makkelijker kiezen. Wederom een positieve ontwikkeling omdat vorige releases door sommige golfers als 'vlees noch vis' werden getypeerd.

De TaylorMade Qi10 MAX is het model waarmee de magische MOI-grens van 10.000 is bereikt. Naast het  model voor de grootste groep golfers, het standaardmodel (8.500 g/cm2), is er ook de Qi10 LS (7.600 g/cm2), die iets compacter is en gericht op de betere golfer met een hogere swingsnelheid. 

TaylorMade Qi10 driver, fairwaywoods en rescues

De Qi10 en Qi10 Max hebben een grotere voetafdruk en zijn stabieler, want iets wat groot is zal minder snel draaien bij impact. 460cc is de toegestane limiet voor de inhoud van een clubhoofd, en natuurlijk voldoet TaylorMade aan die grenzen, maar ze zoeken de limieten in afmetingen wel op.

In de Qi10 LS (Low Spin) is de vergevingsgezindheid nog iets minder ten behoeve van snelheid en workability, het vermogen om wat meer met je balvlucht te spelen. Om daarbij te helpen zitten in de LS ook gewichtjes die verplaatst kunnen worden.   

Elke gram telt

Het koolstof clubblad van de Stealth komt terug, maar in een andere kleur, namelijk donkerblauw in plaats van rood. Naast het lichtere clubblad is er ook in de kroon meer koolstof verwerkt (97 procent versus de 80 procent van de oppervlakte in Stealth 2). De bespaarde massa - en het gaat hier om grammen - is verplaatst naar de randen voor die gewenste vergevingsgezindheid. 

TaylorMade Qi10 driver

Zoals altijd lanceert TaylorMade naast nieuwe drivers ook Qi10 fairwaywoods, hybrides en ijzers. 

TaylorMade Qi10 ijzers

Prijs & productinformatie

De TaylorMade Qi10 golfclubs zijn vanaf 2 februari 2024 te koop in de lokale golfshop op jouw golfbaan, via Jumbo Golf of via de website van TaylorMade.

Prijs
Drivers: €649 (LS  €669)
Fairwaywoods: €379 (Tour €479)
Hybrides: 
€329
IJzers: 
€200 (graphite), €183 (staal) 

Meer weten? 
taylormadegolf.eu

Lees meer over
Equipment