De baan op

Rechtshandige Chris leerde zichzelf linkshandig golfen

Het is voor bijna alle golfers geen moeilijke keuze: ga je links- of rechtshandig golfen? Voor Chris Montgomery is het nog altijd een keuze. Hij slaat de bal net zo makkelijk met links als met rechts. Wij daagden hem, speciaal voor ‘internationale linkshandigendag’, uit voor een matchplay over 9 holes tegen zichzelf: links tegen rechts.

Het idee ontstond vlak voor de coronacrisis eigenlijk als grap. Zijn vrienden wilden ook weleens winnen en zeiden dat Chris – op dat moment handicap 4 – het eens linkshandig moest proberen. Het ging zo goed dat hij besloot om een jaar lang zijn rechtshandige clubs aan de kant te zetten en helemaal opnieuw te beginnen. “Inmiddels kan ik het allebei en zit ik met links op handicap 12. Qua gevoel zit er weinig verschil tussen, maar ik swing rechtshandig wel veel sneller.”

Grote verschillen tussen rechts en links

De 47-jarige Chris wisselt zijn tassen ongeveer eens in de drie maanden om. Een halfjaar links van de bal en een halfjaar rechts van de bal. Maar dat is niet het enige verschil: Chris heeft heel andere linkshandige clubs dan zijn oorspronkelijke set. Het aanbod voor linkshandige clubs is veel kleiner. “Ik heb deze clubs gevonden voor een goede prijs. De putter heb ik een gekregen van een maatje. Die heeft hij eigenlijk gedoneerd aan mij. Maar het verschil in clubs is geen issue voor mij. Het zijn twee verschillende dingen, want rechts- en linkshandig is niet precies hetzelfde.”

Het verschil in afstand tussen zijn rechts- en linkshandige driver is aanzienlijk. Zo heeft hij op hole 4 van de Zuidwoud-lus (371 meter) na zijn afslag met rechts slechts 72 meter over naar de vlag, terwijl hij met links nog 170 meter moet overbruggen. De bal met de linkshandige ijzer-5 slaat Chris op de green, terwijl zijn slag met de rechtshandige lobwedge in de bunker eindigt. Links wint. Zo zie je maar weer: lengte is niet het belangrijkste in golf.

Oordeel van de pro

Opvallend is dat Chris eigenlijk nooit bij een pro aanklopt om les te nemen. Daarom hebben we Mathijs Schenkeveld van Golfacademy Bentwoud gevraagd om beide swings te analyseren. “Rechtshandig heeft Chris een erg goede impactpositie, waardoor afstand geen probleem zal zijn voor hem. Zijn zwaaibaan is wel iets te veel van rechts naar links en zijn invalshoek is iets te steil. Daardoor zal hij af en toe een bal te vet raken”, oordeelt Mathijs.

Ik wist niet of hij links of rechts was

Over de linkshandige swing van Chris is Mathijs positief verrast. “Hij maakt een volledige achterzwaai, heeft een mooi tempo en zijn bewegingsvolgorde is goed. Het is een goede swing met veel power. Zijn aandachtspunten: balans houden op zijn voorste hiel in de eindstand en zijn schouders staan iets te veel rechts opgelijnd.”

Voor Mathijs was het een verrassing dat Chris van oorsprong rechtshandig is. “Ik wist niet of hij links of rechts was. Rechtshandig is te zien dat het Chris een stuk makkelijker, natuurlijker en rustiger afgaat dan linkshandig. Met links gebruikt Chris duidelijk wat meer kracht en is er wat onbalans te zien in de eindhouding. Maar als je achter hem staat, vind ik zijn swing linkshandig fundamenteel beter.”

Putten links en rechts

Matchplay

In de eerste zes holes speelt Chris dan ook beter met links en staat hij 2-up. Hij maakt vooral met de ijzers minder fouten. Zijn rustige swing met links gaat rechter, waardoor de bal in het spel blijft. Met rechts moet hij meerdere strafslagen nemen nadat zijn ballen in het water verdwijnen.

Ik was bijna bang om te verliezen van mijn linkshandige zelf

Chris speelt negen holes, maar het voelt zichtbaar als achttien. Hij heeft bijna moeite om op zijn benen te blijven staan, omdat zijn hersenen geen moment rust krijgen. “Oh ja, mijn handschoentje”, lacht Chris meerdere keren. Na iedere slag moet hij namelijk wisselen van handschoentje, omdat het (zelfs voor Chris) heel onnatuurlijk voelt om een linkshandige swing te maken met een handschoentje om je linkerhand.

Op holes 7, 8 en 9 blijkt zijn rechtshandige swing toch stabieler dan andersom. Zodoende wint ‘rechts’ drie holes op rij en daarmee wordt de wedstrijd met 1-up gewonnen. Chris: “Het was een leuk experiment. Ik was bijna bang om te verliezen van mijn linkshandige zelf.”

Lees meer over
Achtergrond