Nieuws

Luiten en Pieters over golf op tv

Tv-uitzendingen van golftoernooien moeten boeiender. Die roep klinkt na de veelbekeken “The Match”. Spelen met microfoontjes, interviews tijdens de ronde, uitleg geven over een slag en een drone boven hun hoofd. Zien Joost Luiten en Thomas Pieters dat zitten tijdens serieuze toernooien?

(Update: Een dag na publicatie van onderstaand artikel heeft Keith Pelley, de CEO van de European Tour, tegen de BBC gezegd dat spelers gevraagd wordt microfoontjes te dragen als de European Tour op 22 juli weer van start gaat. Pelley gaat ervan uit dat de spelers zullen instemmen. Klik hier voor het bericht op de BBC).

 

 

Ondanks de niet aflatende regen die voor een grijs en wat mistroostig decor zorgde op The Medalist Golf Club in Florida, een slakkentempo op de eerste negen holes en geluid dat regelmatig wegviel, keken afgelopen zondag ongeveer zes miljoen mensen geboeid naar 'The Match', een record voor een via de kabel uitgezonden golfuitzending in de VS. In The Match werden Tiger Woods en Phil Mickelson gekoppeld aan de quarterbacks Peyton Manning en Tom Brady.

 

Woods is natuurlijk altijd een kijkcijfermagneet, of hij nu speelt in een major of zoals zondag in een wedstrijdje om geld in te zamelen voor de bestrijding van het coronavirus (de teller kwam uit op twintig miljoen dollar). Mickelson is ook populair bij het grote publiek en de quarterbacks Manning en Brady zijn in de VS legendarische sporters. Concurrentie van andere sportuitzendingen was er zondag niet of nauwelijks en golfliefhebbers snakken naar golf op de tv nu de PGA Tour al 2,5 maanden stilligt vanwege de coronacrisis. Toch zijn de hoge kijkcijfers en de vele enthousiaste reacties over The Match opvallend. Wat vooral in het oog springt: de lof voor de tv-registratie.  

 

Vrolijk schouwspel

 

Woods, Mickelson, Manning en Brady droegen tijdens The Match microfoontjes. Ze probeerden elkaar verbaal op een vrolijke manier een beetje te dollen met Mickelson als absolute uitblinker. Tussen de slagen door werden de spelers meer of minder serieus geïnterviewd, onder andere door basketbalicoon Charles Barkley. Mickelson vertelde op verzoek van on-course reporter Justin Thomas tot in detail hoe hij van plan was een lastige chip te spelen om de bal vervolgens op briljante wijze bijna in de hole te slaan.

Op een aantal holes werd er gespeeld om de longest drive en de neary en bij zo veel mogelijk slagen werd de Toptracer gebruikt om de balvlucht mooi te kunnen volgen. Dat leverde volgens velen een boeiend en vrolijk schouwspel op, een stuk leuker dan kijken naar een regulier toernooi van de Tour. Dus wordt er gezegd: neem als professionele Tours een voorbeeld aan de tv-registratie van The Match. Maar zien de pro’s dat zitten, spelen met microfoontjes, interviews tijdens de ronde en meer dingen die voor afleiding kunnen zorgen tijdens serieuze toernooien om veel geld waarbij de spanning flink kan oplopen? We vroegen het de beste golfer van België en die van Nederland, Thomas Pieters en Joost Luiten.

Spelers en caddies standaard met microfoontjes de baan in, ja of nee?

Thomas Pieters: "Als ze beloven dat ik geen boete krijg als ik een keer een scheldwoord gebruik dan mag het van mij. Ik geloof niet dat ik er moeite mee heb dat de gesprekken tussen mij en mijn caddie live op tv te horen zijn."

Joost Luiten: "Voor de mensen thuis is het leuk de conversatie tussen de speler en zijn caddie te horen, maar als ik een paar uur in de baan ben praat ik over van alles met mijn medespelers en de caddies. We zeggen ook onzindingen om de tijd een beetje te doden. Ik heb geen zin voortdurend op mijn woorden te moeten letten, dat gaat niet werken, de speler-caddie-relatie wordt dan ook heel anders. Als de microfoontjes alleen aan staan op de momenten dat we een slag gaan spelen vind ik het prima, maar tussendoor moeten ze wel uit. Nog een kanttekening: ik zit niet te wachten op boetes als ik een keer scheld na een mislukte slag."

Pieters: "Bij de Formule 1 zijn de opmerkingen van de coureurs een paar seconden later pas te horen zodat scheldwoorden eventueel geknipt kunnen worden, dat zou op de Tour ook moeten als er microfoontjes komen. Niet dat ik nog veel scheld trouwens, ik ben veel rustiger geworden. En als die kleine er over een paar maanden is (Pieters wordt vader, red), dan zal ik me waarschijnlijk nog meer inhouden. Als microfoontjes dragen de nieuwe norm zou worden, dan went het denk ik snel."

Luiten: "Ik denk dat microfoontjes wel gaat gebeuren in de toekomst, meer beleving en entertainment zijn ook nodig."

 

Interviews tijdens de ronde zoals al gebeurt op de European Tour, vaker doen?

Pieters: "Moeilijk. Ik vind het ook leuk om naar die interviewtjes te kijken, maar ik heb bij de Tour aangegeven dat ik het niet meer doe. Ik speelde een tijdje terug heel goed toen ik tijdens de ronde instemde met een interview. Na dat gesprekje was ik helemaal uit mijn ritme, het leidt toch af. Als een sporter bezig is met zijn spel moet je hem eigenlijk met rust laten."

Luiten: "Ik stem in principe altijd in. Het is goed voor je sponsors en voor je imago als je een leuk interview geeft maar het is vooral een meerwaarde voor de mensen thuis denk ik. Het zijn korte gesprekjes, ik heb er geen moeite mee om daarna de concentratie weer op te pakken."

 

Phil Mickelson gaf tijdens The Match uitleg hoe hij een chip ging spelen. Ondenkbaar tijdens een echt toernooi?

Pieters: "Dat zie ik niet gebeuren."

Luiten: "Als tv-kijkers het gesprekje kunnen horen tussen de speler en zijn caddie krijgen ze ook mee hoe we een slag willen spelen. Instructie op een ander moment opnemen en tijdens de uitzending uitzenden kan natuurlijk wel, maar de Tour moet geen golfinstructiebedrijf worden."

 

Drones boven de holes die voor mooie plaatjes zorgen maar ook geluid maken?

Pieters: "Als dat iedere week gebeurt zijn we er snel aan gewend, lijkt me geen probleem."

Luiten: "Als die drone niet een halve meter boven mijn hoofd hangt maar wat hoger vind ik het prima. Met dat geluid heb ik geen moeite, we moeten af van die geforceerde stilte tijdens de toernooien. Van mij mag er muziek te horen zijn, voor toeschouwers moet een bezoek aan een golftoernooi een dagje uit zijn."

 

Tijdens de ronde op meerdere holes wedstrijdjes om de longest drive en de neary?

Pieters: "Voor mij zou de longest drive goed zijn (Pieters is een longhitter, red), maar ik zou vooral de neary leuk vinden. Zeker op een moeilijke par 3, zodat spelers uitgedaagd worden echt voor de vlag te gaan."

Luiten: "Bij de longest drive heeft maar tien procent van de spelers echt een kans, dat is minder leuk. Ik ben voor de neary."

 

Bij The Match werd er fourball-betterball en greensome gespeeld. Zijn jullie voorstander van andere spelvormen op de Tour?

Pieters: "Bij de Belgian Knock-Out (in 2018 en 2019 georganiseerd door Pieters en zijn familie, red) hebben we voor 9 holes knock-outwedstrijden gekozen. 72 holes strokeplay moet altijd blijven, maar wat funky dingen toevoegen bij bepaalde toernooien maakt het veel leuker, voor de spelers en voor het publiek."

Luiten: "Ik ben nu een jaar of veertien pro en heb denk ik vier keer een matchplaytoernooi gespeeld, terwijl matchplay de puurste vorm is en heel leuk om naar te kijken. Ik ben erg voor andere spelvormen. Zeker nu de European Tour heeft besloten dat er dit jaar geen degradatie of promotie mogelijk is, kun je allerlei formats uitproberen."

 

Tot slot, vinden jullie golftoernooien kijken op tv soms saai?

Pieters: "Ik kijk sinds ik een klein menneke was al naar golf op tv, en nu nog kan ik heel de dag golf kijken. Ik hoop vooral dat er een stuk sneller gespeeld gaat worden op de Tour. Als ik met vrienden achttien holes speel, zijn we vaak binnen drie uur klaar. Nee, niet in een buggy, we lopen gewoon. Als er sneller gespeeld wordt, is golf kijken op tv ook aantrekkelijker."

Luiten: "Op donderdag en vrijdag krijg je meestal alleen de tv-groepen in beeld, de bekendere spelers. Als die mannen slecht spelen kan het wel eens saai worden. Het zou voor tv-kijkers een stuk leuker zijn als ze zelf konden kiezen welke spelers ze in beeld willen krijgen. Dat gaat in de toekomst ongetwijfeld gebeuren, maar je hebt dan veel meer camera’s nodig dus wordt het flink duurder. De PGA Tour zal dat eerder kunnen doen dan de European Tour."

 

Lees meer over
DP World Tour Joost Luiten