De Goese Golf

Culinair: Kapèlkeshof

2 juni 2017 Redactie GOLF.NL
De redactie van GOLF.NL bestaat uit fijnproevers van golfbanen. En de horeca hoort daar vanzelfsprekend bij. Een culinaire recensie willen we het niet noemen maar we vertellen wel hoe we het bezoek aan het restaurant ervaren hebben. Dit keer van Kapèlkeshof.

Waar zijn we?

In Grashoek. Het zou zomaar kunnen dat niet iedereen weet waar dat plaatsje met om en nabij de 1500 inwoners ligt. Wikipedia zegt dit over Grashoek: In het noordwesten van de Limburgse Gemeente Peel en Maas, aan de rand van de Peel. De meeste inwoners zijn werkzaam in de veehouderij en tuinbouw al wordt het aandeel forensen steeds groter. Hoewel er van oudsher een Limburgs dialect wordt gesproken is de Brabantse invloed onmiskenbaar aanwezig. Dat zal best, maar wat we bij aankomst horen op het terras uit de monden van golfers en fietsers die hier een stop maken voor een drankje, klinkt voor ons echt heel erg Limburgs.

Waarom naar Grashoek?

Vanwege Wijn & Golfdomein Kapèlkeshof, gelegen aan de Roomweg in Grashoek. Ja, ze maken hier hun eigen wijn en daar zijn we erg nieuwsgierig naar. Voor we wijn gaan proeven natuurlijk eerst de holes van Kapèlkeshof spelen. Dat zijn er 21 in totaal, variërend in lengte van 50 tot 252 meter. Uiteraard spelen we ze allemaal. Kapèlkeshof wil voor alles heel toegankelijk zijn: Laagdrempelig en geen drempelvrees! lezen we op een A4’tje bij de balie. En ook: je voelt je snel thuis, iedereen kent elkaar, je staat nooit alleen!

Hoe zijn die 21 holes?

Eens te meer blijkt een hole van een meter of vijftig allesbehalve makkelijk. Wat zijn die halve swingetjes toch lastig te controleren,  een paar keer vliegt de bal meters over de green. Alleen al voor het oefenen van de afstandscontrole met de wedges is Kapèlkeshof een ideaal baantje. Dat baantje klinkt misschien denigrerend maar zo is het niet bedoeld. Ook voor de betere golfers zijn de birdies hier niet zomaar gemaakt. Van de 21 holes zijn er negentien par-3 en twee (korte) par-4. De greens zijn vaak eng klein met er omheen lief ogende maar soms venijnig bijtende bunkertjes. De tee van hole 7 ligt op een mooi beschut plekje, direct grenzend aan de wijnranken van Kapèlkeshof. Om te zeggen dat we ons op die tee in de Bourgogne of Bordeaux wanen gaat wat ver, maar afslaan naast wijnranken in eigen land is toch wel erg leuk.

Wat eten we?

Dat is een verrassing. Op Kapèlkeshof stelt chefkok Jeroen een drie (€ 30,50) of vier
(€ 34,50 ) gangen surprisemenu samen onder de naam De smaak van Peel & Maas. Op de website hadden we al gelezen dat Jeroen kookt met verse producten uit de streek, die hij zelf gaat inkopen om de door hem vereiste kwaliteit te kunnen garanderen. We beginnen met een amuse van Peelham met Tonijnmayonaise. Daarna carpaccio van het rund en als hoofd een mooi en flink uit de kluiten gewassen stuk bavette met een heel smaakvolle jus van dragon. In Limburg is het heel gewoon om daar ook nog een paar mooie asperges bij te serveren. Verrassingen vallen wel eens tegen, maar niet die van Jeroen, de sympathieke chefkok van Kapèlkeshof die tussen het koken door zelf de borden brengt en weer ophaalt.

En nu die wijnen!

Op Kapèlkeshof wordt sinds een jaar of tien wijn gemaakt. Van de hectare grond met zo’n vierduizend wijnstokken komen jaarlijks zo’n vijfduizend flessen. We beginnen met een rosé die wat donker van kleur is en zeker niet slecht van smaak maar voor ons op deze zeer zwoele voorjaarsavond iets aan de zware kant. De witte wijn die we daarna drinken is internationaal bekroond met een zilveren medaille! Nou zijn we daar niet meteen van onder de indruk, want tegenwoordig heeft bijna iedere fles wijn wel een etiket met medaille d’or. Maar we snappen heel goed dat de witte van Kapèlkeshof, gemaakt van de Helios- en Solarisdruif en genaamd Peeljuweel, bij de jury in de prijzen is gevallen. Van de Jubileumwijn, een volle zoete witte die we drinken bij het lekkere dessert van fruit en Ambachtelijk ijs van Willemhoeve III zijn we minder fan. Dan bevalt de Parel van Peel & Maas, een mousserende Rosé die sprankelt van frisheid die we voor thuis aanschaffen de volgende avond in de tuin een stuk beter. Smaken verschillen, dus ga vooral zelf golfen, eten en wijn proeven op Kapèlkeshof een Wijn & Golfdomein op een heerlijk rustige plek. En wat dat A4’tje bij de balie beloofde, je voelt je snel thuis, klopt helemaal.

}