Ruud Gullit is slechts een van de vele celebrities die meedoet aan het Alfred Dunhill Links Championship.
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 40

29 september 2015 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de toernooien deze week.

1-4 oktober European Tour: Alfred Dunhill Links Championship, St Andrews Old Course, Carnoustie & Kingsbarns, St Andrews, Schotland

Op de Europese Tour deze week een van de leukste toernooien van het jaar. In The Home of Golf spelen Europa's beste spelers het Alfred Dunhill Links Championship. Een toernooi waarbij de eerste drie dagen wordt gespeeld op de banen van Kingsbarns, Carnoustie en de Old Course van St Andrews. Ook de slotdag van het toernooi wordt op de Old Course gespeeld. 

De professionals spelen aan de zijde van een amateur. Samen gaan ze op voor het teamklassement, maar belangrijker is natuurlijk het individuele klassement in dit rijk gedoteerde toernooi. 

Onder de aanwezige amateurs bevinden zich internationale sterren als Ruud Gullit, Johan Cruijff, Bill Murray, Hugh Grant, Huey Lewis en vele anderen.

Ook Joost Luiten is van de partij. Hij speelt samen met sponsor Wijnand Pon. Een jaar geleden miste Luiten na drie dagen de cut, maar in 2011 werd hij al eens 9de. Bekijk een preview van Luiten in de video player bovenaan dit bericht.

Een jaar geleden verraste Oliver Wilson vriend en vijand door het toernooi te winnen. De voormalig Ryder Cup-speler was door een vormcrisis afgegleden tot de 792ste plaats op de wereldranglijst en stond op de Challenge Tour niet eens in de top-100 van de Order of Merit. In Schotland viel echter alles samen en zo won de negenvoudig runner-up op de Europese Tour zo maar zijn eerste titel. Wie zei dat sprookjes niet bestaan?

Prijzengeld: € 5.000.000. TV: vier dagen live Sport1 Golf.

Leaderboard (vanaf donderdag)

29 september - 2 oktober European Tour First Qualifying Stage 

Er zijn deze week twee wedstrijden van Stage One van de Q School. Op Hardelot in Frankrijk komen Floris de Haas, Dylan Boshart, Robbie van West en Darius van Driel in actie. Van Driel is al zo goed als zeker van een kaart voor de Challenge Tour (hij is de nummer 1 van de Order of Merit van de Alps Tour), maar hij speelt mee voor een kaart voor de Europese Tour.

In Portugal staan drie landgenoten aan de start. Wil Besseling, Jurrian van der Vaart en Maarten Bosch zijn daar op jacht naar succes.

In dit artikel vind je meer informatie over de Qualifying School.

Scores Hardelot

Scores Ribagolf

1-4 oktober Challenge Tour: EMC Challenge Open, Olgiata GC, Rome, Italië

Nog maar maximaal vier wedstrijden te gaan voor de Nederlandse spelers op de Challenge Tour. Maar om aan alle vier die wedstrijden mee te mogen doen, zullen Daan Huizing, Maarten Lafeber en Tim Sluiter wel iets moeten doen aan hun positie in de Race to Oman. 

Daan Huizing lijkt op een 18de plaats wel zeker van het spelen van de laatste twee - stevig gedoteerde - toernooien. Hij zal er vooral op uit zijn om zich alsnog in de top-15 van het klassement te spelen zodat hij promotie afdwingt naar de Europese Tour. 

Voor Lafeber en Sluiter is het een heel ander verhaal. Lafeber staat 75ste en zal twee zeer goede resultaten moeten boeken om zich nog in de top-45 van de rankings te spelen. Daarmee zou hij direct doorstromen naar de Final Stage van de Qualifying School. 

Voor Sluiter zit er in feite niets anders op dan twee keer te winnen om nog wat van zijn seizoen te maken. De Tukker staat 132ste en werd in de First Stage van de Q School al uitgeschakeld. 

Prijzengeld: € 180.000.

Leaderboard (vanaf donderdag)


}