Challenge Tour 2011, Final Qualifying Stage: Reinier Saxton, Tim Sluiter, Wil Besseling, Maarten Lafeber and Taco Remkes.
Golfen in Catalunya. Voor de schoonheid van de baan zullen de deelnemers aan de Qualifying School weinig oog hebben.
Beeld: Getty Images

Alles wat je moet weten over de Qualifying School

23 september 2015 Redactie GOLF.NL
De eerste wedstrijden van de European Tour Qualifying School zijn weer begonnen. De Q School is een korte maar moeilijke weg naar de European Tour. Hoe werkt het?

Negen basisfeiten

1. De Q School van de European Tour bestaat sinds 1976. De serie kwalificatiewedstrijden wordt altijd aan het eind van het seizoen gehouden. De beste spelers veroveren een “kaart” (speelrechten) voor het komende seizoen.

2. Het is een lange weg (voor sommigen 252 holes, 72+72+108) naar een droom: spelen op de European Tour. Er zijn maar 25 kaarten voor pakweg duizend spelers die een poging doen. Er zijn honderden vreugde- en dramaverhalen van spelers die in de finale van de Q School net de European Tour halen of mislopen. Helaas word de finale niet live uitgezonden op tv, maar vaak zet de European Tour na afloop wel een videosamenvatting op de website

3. Pro’s en amateurs met een handicap van 0 of beter kunnen zich inschrijven. Ook jongens onder de achttien, maar zij moeten begeleid worden door een volwassene. De Qualifying School is een eerlijke, open weg naar een kaart op de European Tour, maar je moet wel geld of sponsors hebben. Dit jaar bedraagt het inschrijfgeld 1800 euro en dan zijn er ook nog de kosten van reizen, hotels en eten. De beste spelers in elke wedstrijd verdienen wel een beetje prijzengeld en zij verdienen daarmee vaak hun kosten terug.

4. De Qualifying School bestaat uit drie fasen: Stage One, Stage Two en de Finals. Sommige spelers mogen op basis van verworven rechten Stage One of Two overslaan. Zij stromen dus later in. Spelers mogen elk jaar maar één keer meedoen aan een Stage One en Stage Two-wedstrijd.

5. Van 15 september tot 9 oktober zijn er op acht banen in Europa acht Stage One-wedstrijden. De beste 25 procent in Stage One (72 holes) plaatst zich voor Stage Two.

6. Van 6 tot 9 november zijn er vier Stage Two-wedstrijden, op vier verschillende banen. De beste 25 procent in Stage Two (72 holes) kwalificeert zich voor de finale.

7. De finale van de Q School wordt gespeeld van 14 tot 19 november op PGA Catalunya Resort in Gerona, Spanje. In de zesdaagse finale is er na vier ronden een cut, ongeveer zeventig spelers gaan door. De beste 25 spelers na zes ronden winnen een Tourkaart voor zo’n 18 wedstrijden in het eerstvolgende seizoen van de European Tour. Spelers buiten de top 25 winnen een deelkaart voor de European Tour en een Challenge Tour-kaart. Spelers die de cut missen winnen een deelkaart voor de Challenge Tour.

8. Het is dus zaak de finale te halen, dan verwerf je in elk geval bepaalde speelrechten op de Challenge Tour of European Tour.

9. Als je goed genoeg bent om een European Tour-kaart te halen, dan begint het pas. Met een Tour-kaart kun je zo’n achttien wedstrijden spelen en meestal alleen de toernooien met een laag prijzengeld. Je moet in die wedstrijden zo goed spelen, dat je aan het eind van het seizoen in de top-110 van de Race to Dubai (European Tour Order of Merit) eindigt. Dat betekent zo’n 235.000 euro verdienen. De statistieken wijzen uit dat weinig spelers hierin slagen; in het slechtste jaar waren het er vijf en in het beste jaar twaalf.

Welke Nederlanders spelen dit jaar Q School?

De Nederlander Michael Kraaij deed vorige week mee aan de Stage One-wedstrijd op Fleesensee G&CC in Duitsland. Hij moest in de top-23 eindigen om zich te kwalificeren voor Stage Two maar had twee slagen te veel. Volgende kans? Volgend jaar.

Challenge Tour-speler Tim Sluiter speelt van 22 tot 25 september Stage One op Collingtree Park in Engeland (leaderboard). 

Challenge Tour-speler Wil Besseling speelt vanaf 29 september de Stage One-wedstrijd op Ribagolfe in Portugal. Alps Tour-pro Jurrian van der Vaart en Pro Golf Tour-speler Maarten Bosch doen daar ook een poging. 

Voor de Stage One-wedstrijd op Hardelot in Frankrijk staan de Pro Golf Tour-spelers Dylan Boshart en Floris de Haas, Alps Tour-speler Darius van Driel en amateur Robbie van West ingeschreven. Van Driel heeft via de Alps Tour al een kaart voor de Challenge Tour veroverd, maar hij probeert de European Tour te halen via de Q School.

Reinier Saxton verovert dit seizoen sowieso een kaart voor de Challenge Tour via de Pro Golf Tour. Via de Q School probeert hij een European Tour-kaart te bemachtigen. Saxton mag op basis van zijn prestaties dit jaar Stage One overslaan.

Robin Kind mag op basis van zijn Pro Golf Tour-resultaten Stage One overslaan. Hij maakt overigens nog kans op promotie naar de Challenge Tour via de Pro Golf Tour.

Challenge Tour-spelers Taco Remkes en Maarten Lafeber mogen Stage One overslaan maar Stage Two niet (tenzij ze eind oktober in de top-45 van de Challenge Tour Rankings staan). 

Daan Huizing maakt nog grote kans om via de Challenge Tour Rankings te promoveren naar de European Tour (hij is achttiende en de top-15 aan het eind van het seizoen promoveert). Huizing mag Stage One en Two overslaan.


Theoretisch is het mogelijk dat Nederland in 2016 zo’n tien spelers op de European Tour heeft, maar die kans is niet groot. Vorig jaar haalden alleen Huizing en Sluiter de finale maar ze misten de cut in de zesdaagse wedstrijd.

Eind 2011 won een recordaantal van vijf Nederlanders een kaart in de Qualifying School (Wil Besseling, Reinier Saxton, Tim Sluiter, Maarten Lafeber en Taco Remkes). In 2012 speelden er daarom zeven Nederlanders op de European Tour, ook een record. Joost Luiten en Robert-Jan Derksen waren de twee andere.


Dit artikel is ook verschenen in GOLF.NL Weekly 28 van 2015.

}