Beleving en inspiratie

Bluffen in de baan: over deze vijf dingen scheppen golfers het meeste op

Vijf dingen waarover toch een aanzienlijk deel van de mannelijke golfers graag opschept. Maar tot die categorie behoor jij natuurlijk niet.

Handicap

Met de stip van 0.0 op één. Die handicap in golf maakt heel wat los en hoe je het ook wendt of keert, vooral bij mannen. Over een handicap wordt nogal gewichtig gedaan. Nog altijd beschouwen veel golfers het als een statussymbool en weten spelers niet hoe snel ze na een score over 9 of 18 holes een nieuwe, vermoedelijk betere, handicap moeten (laten) uitrekenen.

Ja, er zijn golfers die liegen over hun handicap. Daar hebben ze in Amerika een mooie benaming voor: Hollywood-handicap. Liegen over je handicap zoals je liegt over je inkomen of andere (materialistische) dingen. Het omgekeerde kennen we natuurlijk ook: liegen over je handicap, maar dan andersom. Die golfers noemen we duikboten.

Lengte

Hoe ver sla jij? ‘Ik zit gemiddeld op meer dan 250 meter. Carry. Met wind mee nog iets verder’. Opscheppen over lengte (en dan hebben we het niet over lengte in relatie tot het lichaam) is menig man niet vreemd. Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat mannen zichzelf schromelijk overschatten als het om lengte gaat. Maar daar trekken ze zich kennelijk niets van aan.

Op de drivingrange is de specifieke driving-rangebal die ‘minder ver vliegt’ dan een ‘wedstrijdbal’ natuurlijk een voor de hand liggend excuus, maar neem maar van ons aan: mannen slaan in de regel minder ver dan ze roepen. En voor wie de wake-upcall nodig heeft: daar draait het niet om in golf.

Gisteren

Ook een goeie en vaak gehoord: gisteren sloeg ik de ballen nog ‘kneiterver’ en putte ik alles. Opscheppen over een ronde waarvan je medespelers met wie je nu speelt geen getuige zijn geweest, hoort zeker in deze top 5 thuis.

Bij de verklaring waarom het dan vandaag iets minder loopt, zijn legio excuses voorhanden. Een 'opkomend griepje', 'heb niet de tijd gehad om lekker in te slaan', 'ik speel normaal met een andere bal', 'de clubs stonden vannacht tegen een verwarmingsbuis en zijn wat krom getrokken'. Noem het maar op. Kom op mannen: that’s golf! Beschouw het wispelturige gewoon als een van de vele schoonheden van de sport.

Golfsetje

‘Kijk, ik heb deze driver. Is nog niet in de winkel te koop, maar heb ‘m via-via.’ Bijna elk jaar torpederen de fabrikanten van golfmateriaal de markt met nóg betere drivers en nóg betere ijzers. Je kunt er nóg verder mee slaan, ze zijn nóg vergevingsgezinder en je kunt… ja, wat kun je er niet mee? Misschien een klein nadeel: ze zijn nog duurder. Je kent ze vast wel, de golfers die om de haverklap een nieuwe, blinkende driver uit de tas trekken. Golfers die figuurlijk op de loer liggen om letterlijk de hand te leggen op het nieuwste speeltje dat weer iets duurder is dan het vorige.

Gouden driver

 

Hole-in-one

Nog nooit een hole-in-one gemaakt? Goh, dan is je erelijstje in golf nog niet compleet, toch? Complete onzin. Een hole-in-one is geen prestatie. Het overkomt je en is meer geluk dan wijsheid. We durven te wedden dat in negen van de tien gevallen de amateurgolfer op de tee zichzelf nog heeft ingeprent links of rechts van de vlag te mikken, voordat hij met zijn ijzer naar achteren zwaaide. Een hole-in-one is leuk. Een hoogtepunt, daarover geen twijfel. En vergeet vooral niet in het clubhuis je portemonnee te trekken en iedereen op een rondje te trakteren. Maar schep er niet over op.

De grootste pocher aller tijden was wel wijlen Kim Jong-il. Over de inmiddels overleden dictator van Noord-Korea gaat het verhaal dat hij in 1994 op 52-jarige leeftijd in één ronde elf keer een hole-in-one maakte (een ander lezing maakt melding van zeven) en dankzij ook nog een groot aantal birdies op een totaalscore van 38 slagen uitkwam op een par-72. De moraal van dit verhaal: als je wilt opscheppen, schep dan maar flink op.
Lees meer over
Fun