Dutch Ladies Open

Top in vrouwengolf op Hilversumsche Golf Club

De Hilversumsche Golf Club biedt dit jaar het strijdtoneel van het Big Green Egg Open. Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 september strijkt de Ladies European Tour neer op de wonderschone heidebaan. Het belooft een mooie editie te worden, op een markante baan met topspeelsters uit alle windstreken. De historie in een notendop.

Een van de oudste golfclubs van Nederland

De Hilversumsche Golf Club is in 1895 opgericht en daarmee één van de oudste van ons land. De club liet de eerste negen holes ontwerpen door Henry Burrows en nam in 1918 zijn intrek op de huidige locatie. Na aankoop van nog een stuk grond in 1926, waarmee de club 51 hectare en 10 hectare pachtbos bezat, kwam er ruimte voor nóg negen holes naar ontwerp van Harry Colt en Gerry M. del Court van Krimpen.

De 18-holesbaan met bos en heide ligt in het Kievitsdal omringd door prachtige natuurgebieden: het Cronebos, Boswachterij de Vuursche en het Maartensdijkse bos van het Utrechtse Landschap. De Hilversumsche is een baan waar de bosranden een doorkijkluik zijn voor al het moois dat de omgeving te bieden heeft. De baan is eerder al 27 keer gastheer geweest voor het KLM Open, met in 2003 de Nederlandse winnaar Maarten Lafeber.

Beeld: KLCK & Approach
Beeld: KLCK & Approach

Golfbaan in 2 provincies

Na de uitbreiding naar 18 holes kwam de baan in twee provincies te liggen, Utrecht en Noord-Holland. De scheidslijn is de Hollandse Sloot, de zandweg die van Kievitsdal naar Boschoord Groot loopt. Deze situatie biedt de bijzondere mogelijkheid om op hole 2 de bal met goede knal Noord-Holland te verlaten en neer te komen in Utrecht. Vanaf hole 3 is het tegenovergestelde mogelijk.

De Pannenkoek

De moeilijkheidsgraad van de baan wordt sterk bepaald door de smalle fairways met al hun heuvels en dalen. Deze oneffenheden zijn een overblijfsel van stuwingen in de voorlaatste ijstijd, zo'n 150.000 jaar geleden, toen het gletsjerijs tot in Nederland kwam en onder andere de Utrechtse Heuvelrug werd gevormd.

In de loop der jaren is een aantal holes aangepast. Hier en daar werd een bunker weggehaald of juist toegevoegd, meer glooiing in de fairways en op sommige plekken wordt heide verwijderd. Hole 17 werd langer gemaakt en veranderde in de enige dog leg van de baan. Hole 14 is de enige hole met een naam: de Pannenkoek.

De Hilversumsche Golf Club tijdens WO2

Veel golfbanen die zijn opgericht vóór de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden tijdens de oorlog geconfisqueerd door de bezetters. Zo ook de Hilversumsche Golf Club. Zo werd de club als ontspanningsplek gebruikt onder Duitse officieren en als locatie voor propagandabijeenkomsten.

Waar andere Nederlandse golfbanen werden gebruikt als racebaan voor soldaten met motor en zijspan, met pijnlijk diepe sporen in de greens tot gevolg, bleef de Hilversumsche daar na één voorval voor gespaard. Een Duitse officier speelde er te graag een ontspannen rondje en plaatste een bord met Duitse teksten om het te verbieden. Es ist strengstens untersagt die Anlagen des Golfplatzes zu befahren. - Der Ortskommandant.

De Hilversumsche kwam vrijwel ongeschonden uit de oorlog. De baan ligt nog ongerept in het Kievitsdal. De getrouwe kern van de Hilversumsche Golf Club ontbreekt niet op het appèl. Na de bevrijding is veel golf gespeeld met onze bevrijders en toen 't Gooi een 'leave centre' werd, is er veel door de Canadezen gespeeld, ook in wedstrijden. Geen wonder dat deze club gastheer was van het eerste International Open na de oorlog. Aldus het Maandblad Golf in 1946.

Lees meer over
Toernooien LET