Topgolf

Dit is de Solheim Cup baan van 2023: Finca Cortesin

Voor de strijd tussen Europa en Amerika strijkt de Solheim Cup over een paar weken neer in Andalusiƫ op Finca Cortesin. Wat maakt deze golfbaan bijzonder en hoe worden de speelsters getest?

Van 22 tot en met 24 september staat dé wedstrijd van het jaar op het programma: de Solheim Cup. De Amerikaanse dames zijn dominant geweest in de Solheim Cup, maar hebben de beker al sinds 2017 niet meer in handen gehad. Het strijdtoneel is Finca Cortesin, maar wat weten we van deze jonge baan? 

De resortbaan opende in 2006 en is dus relatief jong (maar nog niet zo jong als Bernardus). De 18 holes baan kreeg direct na de opening veel loftuitingen. Op Leading Courses krijgt de baan een 9.1 en ook onder de kenners wordt de baan beschouwd als een van de beste van Spanje. Als het gaat om de (oefen)faciliteiten is Finca Cortesin van wereldklasse. 

de mooie oefenfaciliteiten van finca cortesin



Het is niet de eerste keer dat de baan een groot toernooi ontvangt. In 2009, 2011 en 2012 was de baan in Andalusië gastheer van het Volvo World Match Play. Dat Finca Cortesin een resort is is natuurlijk fijn voor de speelsters: ze kunnen gedurende de week de buggy en taxi's laten staan en lopend van en naar de driving range, restaurant, hotel en de golfbaan.   

Geschikt voor veel toeschouwers?

Wat maakt een golfbaan een goede baan voor een evenement als de Solheim Cup? Om te beginnen wil je het grote aantal toeschouwers (er zijn meer dan 45 duizend tickets verkocht) en alle andere faciliteiten kwijt kunnen. Het landgoed beslaat 500 hectare, dus dat zit wel goed, maar Finca Cortesin is niet een typische stadium course met veel ruimte voor tribunes. Of de baan ook een regelrechte hit is als het gaat om kijkervaring voor de toeschouwers zal moeten blijken. Het is een typische resortbaan die vaak wordt gespeeld met een buggy omdat de afstand tussen de green en de volgende hole vaak wat langer is. Het terrein is heuvelachtig maar van die heuvels heb je wel goed zicht op het spel...

Duurzaamheid

Ook aan duurzaamheid is gedacht: bij de aanleg is een landschapsarchitecte ingeschakeld om de biodiversiteit te garanderen. Er zijn twintig verschillende soort flora te vinden langs de baan en er is veel aandacht besteedt aan watermanagement bij de aanleg. Voor de bewatering wordt voor 100% gerecycled water gebruikt van het nabijgelegen dorp Manilva. Het is de eerste baan in Spanje met een nieuwe, milieuvriendelijke variant van Bermudagras op al zijn greens. Er ligt relatief weinig vastgoed langs de baan, en dat zie je niet vaak in deze regio. Finca Cortesin staat daarom ook bekend om het rustgevende en kalme karakter. Dat zal eind september wel anders zijn.

Sterk slot

De architect van Finca Cortesin - Cabell B. Robinson - tekende veel runoffs (kuilen) rond de greens, dus als je de green mist wordt je korte spel goed getest. Als de partijen spannend zijn wordt de uitkomst bepaalt op de laatste 4 holes. Een van de moeilijkste holes van de baan - met een gekantelde fairway en een moeilijke slag naar de green - is de par-4 15de. De par-4 16de, een lange hole met dogleg naar links, wordt gevolgd door de kortste par-3 van de baan. De slothole is een par-5 die voor de topspeelsters in de twee slagen te halen is. Sensatie gegarandeerd als de partijen spannend zijn en de laatste holes bereiken.

de golfbaan van finca cortesin

'Elke hole is anders'

Volgens Europees captain Suzann Pettersen zijn de goede drivers in het voordeel op Finca Cortesin. 'Op sommige holes moet je echt accuraat van de teen zijn, maar ik denk ook dat je bal goed moet kunnen controleren in de wind. Elke hole is anders en het slot vanaf hole 15 zal voor opwinding zorgen. Een ding is zeker en dat is dat de kwaliteit geweldig is en dit een van de mooiste banen is waar de Solheim Cup ooit is gespeeld', aldus de captain.