Topgolf

Hou je vast: deze onvoorstelbare bedragen streken de topspelers dit jaar op bij LIV Golf

Een enkeling houdt ervan, de ander kan er nog altijd niet naar kijken. LIV Golf had ooit als missie om “golf te laten groeien”, maar wat vooralsnog vooral groeit is het banksaldo van de deelnemende golfers. Dit speelden de grootste ‘rebellen’ in 2023 bij elkaar op het Saoedische circuit.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Heel veel enthousiasme is er ook na het tweede seizoen nog niet echt gecreëerd door Greg Norman en zijn troepen. De enorme sommen geld die bij LIV Golf worden uitgekeerd blijven echter jaw dropping. Per toernooi was er 20 miljoen dollar te verdienen (4 miljoen voor de winnaar), met aan het einde het Team Championship ter waarde van 50 miljoen dollar!

Gooch ziet zilvervloot binnenvaren

Talor Gooch kroonde zichzelf iets meer dan een week geleden in – hoe kan het ook anders – Saoedi-Arabië tot de kampioen van de individuele ranglijst. Hij streek dit jaar ook de meeste centjes op, maar liefst $17.320.012,-. Alleen dat was al bijna twee keer zoveel als hij in 123 toernooien op de PGA Tour bij elkaar golfte! Met het winnen van de ranking kreeg hij vervolgens ook nog eens een bonus van 18 miljoen dollar.

Cam Smith stond tweede op de money list met bijna 14 miljoen dollar, PGA-kampioen Brooks Koepka won 13,5 miljoen en Bryson DeChambeau was de laatste golfer die in de acht cijfers zat met 13,3 miljoen. De complete top-20 van de in totaal 52 spelers die dit seizoen minstens één keer hebben meegespeeld in de LIV Golf League, verdiende meer dan 5 miljoen dollar. Een paar van de grootste ‘vissen’ van Norman bungelen zo’n beetje onderaan, bijvoorbeeld Bubba Watson, Lee Westwood en Phil Mickelson.
Career money list  
 Talor Gooch $20.632.012,-
 Dustin Johnson $19.314.945,-
 Cameron Smith $19.271.417,-
 Brooks Koepka $19.146.933,-
 Bryson DeChambeau $15.284.250,-
 Branden Grace $14.912.083,-
 Patrick Reed $12.957.047,-
 Peter Uihlein $12.026.416,-
 Anirban Lahiri $11.024.750,-
 Sergio Garcia $10.365.917,-
Ik ga eerlijk zijn; ik heb getekend voor het geld

Dat was nog allemaal buiten de tekengelden die in sommige gevallen een veelvoud zijn van het prijzengeld. In het geval van Koepka werd er maar liefst 100 miljoen dollar betaald voor zijn diensten, zo bevestigde hij vorige week in een podcast. “Ik ga eerlijk zijn; ik heb getekend voor het geld”, erkende Brooks in gesprek met Jake Paul. “En daar sta ik nog altijd voor de volle 100 procent achter. Als ik morgen in een auto-ongeluk beland en nooit meer kan golfen, is er zo in ieder geval voor mijn familie gezorgd. Dat was belangrijk voor me.”

Team Championship

Afgelopen weekend werd op Trump National Doral het Team Championship gespeeld. Mede vanwege het prijskaartje van naar verluidt 5 miljoen dollar per keer en de nadrukkelijke aanwezigheid van de man zelf, zal LIV Golf volgend jaar naar het schijnt niet meer naar de banen van de oud-president gaan, maar het complete schema is nog niet bekend. 

In Miami won Crushers GC (DeChambeau, Anirban Lahiri, Paul Casey en Charles Howell III) de hoofdprijs van 14 miljoen dollar, door in de finale het RangeGoats GC van Gooch, Watson, Thomas Pieters en Harold Varner III te verslaan (8 miljoen). Daarbij moet aangemerkt worden dat het grootste gedeelte van dat geld teruggaat naar het team. Iedere speler streek dit weekend zo’n 10 procent van dat bedrag op.

Telefoon roodgloeiend

Het seizoen zit erop; en nu? De golfwereld wacht nog altijd op nieuws over de ‘merger’ van de PGA Tour en het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië. Intussen zijn ze bij LIV Golf ‘gewoon’ bezig met de plannen voor 2024, die er volgens Mickelson gunstig uitzien. Lefty zegt zelf dat zijn telefoon roodgloeiend staat met golfers die naar LIV willen. “Of ik denk dat er meer spelers aankomen? Nee, ik wéét dat dat gaat gebeuren”, aldus Phil, wiens woorden we al vaker met een flinke korrel zout moesten nemen.

Mickelson zegt dat iedereen het naar zijn zin heeft bij LIV en het “kameraadschap” voelt binnen de teams – behalve Brooks Koepka en Matthew Wolff dan, maar dat terzijde. “Maar er zijn meer spelers die willen komen dan beschikbare plekken.” De LIV Golf League bestaat vooralsnog uit twaalf teams van vier, al gaf een van de hoge heren al aan dat er misschien wel één of een paar teams bij kunnen komen in 2024.

Wie neemt het risico?

Het tekenen van extra grote namen lijkt essentieel, wil LIV Golf een glansrijke toekomst tegemoetzien. Maar wie wil en durft in dit stadium de sprong te maken, als er mogelijk toch al een deal op komst is en de spelers geen uitzicht hebben op wereldranglijstpunten (en dus deelname aan majors)? Grote gamechangers zijn de Thomas Pieters en Mito Pereira’s van deze wereld immers ook niet gebleken.

In december houdt LIV een ‘promotional event’ in Abu Dhabi, waar drie plekken te verdienen zijn. Het wordt interessant wie daar op af gaan komen. In de winter kunnen de teams onderling ook flink onderhandelen over spelers, al blijft de eenzijdige ‘transferwindow’ met de PGA Tour toch een stuk interessanter.

Lees meer over
Topgolf Toernooien