Nieuws

Snelste man van Nederland flitst op de fairways: 'Straks hopelijk geen handicap meer'

Hij is nog altijd de snelste man van het Koninkrijk, als nationaal recordhouder op de 100 en 200 meter. Maar Churandy Martina heeft nog een talent: golfen. De sprinter uit CuraƧao is vastberaden om na zijn atletiekcarriĆØre (nog meer) te flitsen op de fairway. "Misschien heb ik dan straks helemaal geen handicap meer", vertelt hij in gesprek met De Telegraaf.
Beeld: Koen Suyk

Beeld: Koen Suyk

Dat hij een snelle leerling is, heeft Martina al bewezen. Het golfvirus greep hem in 2016 en buiten zijn wedstrijden en trainingssessies op de atletiekbaan, schroefde hij zijn handicap omlaag naar 10. "Golf is echt mijn tweede passie. Maar het is ook gevaarlijk, want het is verslavend. Als het je te pakken krijgt, laat het je niet meer los", zegt hij tegen De Telegraaf.

Olympische Spelen

Martina hoopt in 2024 voor de zesde keer als sprinter aan de Olympische Spelen deel te nemen. Als het hem lukt, dan staat hij als veertiger aan de start. "Ik voel me goed en wil niet de persoon zijn die later zegt: ik kon het wel halen, maar ik heb het niet geprobeerd." Na Parijs - of hij het nou haalt of niet - zal Martina zijn vizier hoe dan ook meer en meer gaan richten op zijn tweede passie; golf dus.

Ik wil gewoon alles met die bal kunnen doen

Komende zomer wordt de goedlachse atleet naar eigen zeggen 'zeker weten' een golfer met een single handicap. "Als ik gestopt ben met atletiek, ga ik veel meer trainen voor golf. Misschien heb ik dan straks helemaal geen handicap meer en sta ik op nul. Waarom zou dat niet kunnen? Ik wil gewoon alles met die bal kunnen doen. Als dat gaat lukken, kan ik nog heel ver komen." Zijn positivisme helpt hem daar bij. "Je moet de mindere ballen vergeten en altijd vooruit denken. Want wat je denkt, gaat ook gebeuren", deelt hij als tip. "Het is aan jezelf.

Eerder maakte GOLF.NL onderstaande video over de tweede passie van Martina.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Handicap Interviews