Topgolf

Anne van Dam: "Mijn swing oogde erg goed op tv"

Anne van Dam maakte afgelopen week indruk met heel sterk spel en een fraaie derde plaats in de Scandinavian Mixed. “Ik geniet nu veel meer van goede prestaties dan een paar jaar geleden.”
Beeld: Tristan Jones - LET

Beeld: Tristan Jones - LET

Van Dam begint donderdag op Golf & Country Club Seddiner See nabij Berlijn aan de Amundi German Masters. GOLF.NL spreekt de 27-jarige golfster als ze in de auto zit op weg naar het met 300.000 euro gedoteerde toernooi van de Ladies European Tour. Van Dam won vijf toernooien op dat circuit, de eerste in 2016, de laatste in 2019. In dat jaar kwalificeerde de geboren Arnhemse zich ook voor de Solheim Cup.

De eerste vraag aan Van Dam: vergelijk je spel in die topjaren met je huidige niveau, was je toen een betere golfster dan nu?
“Dat is een goede vraag, maar het antwoord vind ik lastiger, ik kan niet zomaar ja of nee zeggen. Wat ik wel zeker weet is dat ik op de juiste weg ben, mijn goede spel in Zweden is daar ook weer een bevestiging van. Mijn keuze een jaar of twee terug om zonder coaches verder te gaan en alles zelf te doen pakt goed uit. Ik zag maandag op televisie twee minuten van de hoogtepunten uit mijn laatste ronde in de Scandinavian Mixed. Ik werd echt blij van wat ik zag. Mijn houding in de baan, mijn swing, het oogde erg goed. In zo’n laatste ronde is de druk het grootst, de tv-camera’s waren vaak op me gericht, maar ik bleef heel relaxed spelen.”

Ik zat in een flow, mijn ogen waren alleen op de fairway en de vlag gericht, het ging allemaal zo makkelijk

Zaterdag maakte je acht birdies en een eagle voor een ronde van negen onder par. Hoe hoog staat die 63 in je lijstje ‘beste rondjes ooit’?
“Heel hoog. Het liep zo lekker, dat rondje vloog voorbij. Ik zat in een flow, mijn ogen waren alleen op de fairway en de vlag gericht, het ging allemaal zo makkelijk. Normaal weet ik altijd mijn score, nu moest ik na de laatste putt even heel goed nadenken wat ik eigenlijk had gemaakt. Zulke rondjes zijn heel bijzonder.”

Kritiek tees onterecht

Een aantal tees was in het weekend naar voren gezet voor de vrouwen. Daar was wat kritiek op. Heb je er iets van meegekregen?
“Ja, sommige mensen weten altijd iets negatiefs te bedenken. In plaats van over een heel mooi rondje 63 gaat het dan over tees, jammer en onnodig. Ik vind die kritiek ook heel onterecht. Pas als je ter plekke bent geweest bij het toernooi en hebt gezien hoe de holes speelden kun je er iets zinnigs over zeggen. De tees die naar voren waren gezet leverden voor de vrouwen namelijk helemaal niet zo veel voordeel op. Voor de slagen naar de green hadden we vaak dezelfde afstanden, en dan zijn de mannen juist erg in het voordeel, omdat ze twee of soms wel drie clubs minder hoeven te slaan en veel meer hoogte en spin kunnen creëren, dat helpt enorm op die harde greens.”

Hoe vond je het spelen met mannen in een toernooi om één hoofdprijs?
“Superleuk. Ik heb op Lake Nona (in Florida waar Van Dam een huis heeft, red) vaak gespeeld met mannen als Henrik Stenson, Ian Poulter en Graeme McDowell. Maar dat waren oefenrondjes. In Zweden speelden mannen en vrouwen tegen elkaar om één prijzenpot, dat geeft een heel andere vibe. Ik heb er erg van genoten.”

Vorige maand werd je tweede in het Jabra Ladies Open, nu een derde plaats en beste vrouw in Zweden. Wat is de belangrijkste reden voor die goede prestaties?
“Ik werk natuurlijk hard aan mijn spel, maar het belangrijkste is dat mijn mentale gesteldheid heel goed is. Ik sta met ontzettend veel plezier op de golfbaan, ben heel gemotiveerd, dan komen de resultaten bij mij vanzelf. Ik geniet nu ook meer van goede prestaties dan in de periode toen ik die vijf toernooien won.”

Waar zit dat ‘m in?
“Ik zit in een heel lekkere flow, op de golfbaan en in mijn leven. Ik ben een blijer en gelukkiger persoon dan een paar jaar terug.”

Minder punten Solheim Cup

Je grote doel dit jaar is spelen in de Solheim Cup. Als beste vrouw in de Scandinavian Mixed heb je veel punten verdiend in de kwalificatie. 
“Helaas wel veel minder punten dan gedacht. Ik heb de punten gekregen voor een derde plaats. Dat vind ik, en met mij heel veel speelsters, niet fair. De mannen hebben wel volle punten gekregen voor de Ryder Cup, de vrouwen zijn uit de eindstand geschrapt. Vorig jaar was dat bij de vrouwen ook zo, nu blijkt dat opeens veranderd. Heel teleurstellend, het voelt alsof ik niet beloond word voor mijn prestatie. Met de punten voor een eerste plaats als beste vrouw in het eindklassement had ik een enorme sprong gemaakt in de kwalificatie voor de Solheim Cup, nu is dat een stuk minder. Heel zuur dit en hopelijk wordt dat besluit alsnog teruggedraaid.”

Heb je na zondag een berichtje gekregen van Suzann Pettersen, de captain in de Solheim Cup?
“Ja, Suzann feliciteerde mij. We zijn goed bevriend, hebben sowieso regelmatig contact. Ik hoop dat Suzann zich er ook hard voor gaat maken dat ik toch de punten krijg die horen bij een eerste plaats.”

Hoe ziet je speelschema eruit de komende periode?
“Na Duitsland deze week neem ik drie weken vrij om daarna goed voorbereid te zijn voor twee heel drukke maanden met aan het einde van de rit hopelijk spelen in de Solheim Cup. Het liefst kwalificeer ik me natuurlijk voor het team, anders via een captain’s pick. Ik heb een goede kans in het Evian Championship en het Women’s Open (twee majors, red) te komen via de jaarranglijst van de Ladies European Tour. En ik kijk natuurlijk ook erg uit naar het Big Green Egg Open op de Hilversumsche, twee weken voor de Solheim Cup.”

Tot slot toch even over dat mooie kleurrijke shirt dat je zondag in de laatste ronde droeg…
“Haha, daar heb ik heel veel reacties op gekregen. Ik was al een paar weken op reis, alleen dat shirt was nog schoon dus ik had geen andere keus. Ik ben niet zo van gewaagde kleding, mijn kledingsponsor Kjus heeft voor mij gelukkig heel mooie outfits in minder opvallende kleuren. Maar ik heb alleen maar positieve reacties gekregen over dat shirt van zondag en ook Kjus was er heel blij mee. Of ik het nog eens ga dragen? Misschien eerst een keer tijdens een oefenronde.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Big Green Egg open ticketsverkoop

Kom je kijken bij het Big Green Egg Open 2023? 

KOOP HIER JE TICKETS

Lees meer over
Topgolf TeamNL Anne van Dam LET