Topgolf

‘Je hebt er de ballen niet voor’: dít zijn de geheimen achter The Open-winst Brian Harman 

Brian Harman (36) verraste dit weekend de complete golfwereld door op dominante wijze The Open te winnen. De linkshandige kampioen onthulde na afloop onder meer het geheim van zijn putter en sprak over de interactie met een vijandige fan die het vuurtje weer aanwakkerde.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Als je aan het einde van de rit een voorsprong van zes slagen hebt op ’s werelds beste golfers, dan ben je natuurlijk de enige verdiende winnaar, maar het was ook wel duidelijk dat Brian Harman niet de gedróómde winnaar was van de toeschouwers op Royal Liverpool. Publiekslievelingen als Tommy Fleetwood en Rory McIlroy maakten lange tijd ook nog kans op de ‘Claret Jug’ en dat kreeg de concurrentie te horen van de immer luidruchtige en in sommige gevallen ook brutale Britse fans. “Als ze wilden dat ik niet goed zou spelen, hadden ze heel aardig voor me moeten zijn”, zei de ‘Champion Golfer of the Year’ na afloop.

Lastige fan

Harman vertelde bij de persconferentie over een specifieke interactie met een fan, waardoor hij weer helemaal terug in zijn focus was. “Nadat ik op zaterdag mijn tweede bogey had gemaakt, passeerde ik een kerel die riep: ‘Harman, je hebt de ballen (‘stones’) hier niet voor!’ Dat hielp wel…”, aldus de Amerikaan. “Daardoor klikten mijn gedachten weer terug naar: ik ben hier goed genoeg voor en ik ga dit doen. Ik ga gewoon weer door mijn proces en mijn volgende slag gaat een goede zijn. Maar meer aandacht ga ik hem niet geven, want hij is niet degene die hier de credits voor verdient.”

Geheim hulpmiddel

Alle credits moeten uiteraard gewoon gaan naar Harman zelf! Met name wat hij op de greens liet zien met zijn putter (een TaylorMade Spider OS CB) was van grote klasse. Gedurende de week op Hoylake holede hij 58 van zijn 59 putts binnen drie meter. En dat terwijl hij zijn putter niet al te lang geleden nog bij het grofvuil had gezet. In zijn schuur zocht Harman naar een geschikter exemplaar, toen hij een hulpmiddel tegenkwam dat hij een paar jaar geleden op de oefengreen had gekocht voorafgaand aan een toernooi. Dit instrument veranderde alles. 

Klunzig spiegeltje

“Ik kwam een spiegeltje tegen dat er een beetje klunzig uitziet, maar wel beter is voor mijn doorzwaai”, zei Harman na de laatste ronde op zondag, nadat hij zijn ‘geheim’ eerder nog niet wilde prijsgeven. “In mijn putts sloeg ik een kleine ‘cut’ en dat heb ik nu kunnen veranderen, waardoor ik de laatste maand erg lekker sta te putten.” Met deze club won hij maar liefst 2,85 slagen per ronde op de rest van het veld tijdens The Open! Je hoeft geen expert op het gebied van de ‘Strokes Gained’ statistieken te zijn om te herkennen hoe uitmuntend dit was.

 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Select groepje ‘lefties’

Met Harman kwam er ook weer eens een linkshandige majorwinnaar bij. Die zijn nog altijd zeldzaam – volgens schattingen van de PGA of America is slechts 5% van de ‘golfpopulatie’ een lefty. Welgeteld vier mannen (en geen enkele vrouw) wisten met links te winnen in major(s). Het lijstje begint met de Open-winnaar van 1963, Bobby Charles, en gaat via Masters-kampioen Mike Weir naar zesvoudig majorwinnaar Phil Mickelson en Bubba Watson, die twee groene jasjes in zijn kledingkast heeft hangen. Een gezelschap waarvan Harman nu toch maar mooi kan zeggen dat hij ertussen staat.

Zeker van Ryder Cup?

Ook voor het Amerikaanse Ryder Cup-team heeft de Open-winst van Harman hoogstwaarschijnlijk grote gevolgen. De 36-jarige golfer uit Georgia startte de week namelijk als 20ste in de rankings, maar klom met de Claret Jug in zijn handen in één klap naar plek 3. Daarmee lijkt hij zich automatisch in het team van captain (en goede vriend) Zach Johnson te spelen, want over nog maar vier toernooien kwalificeert de top-6 op die ranglijst zich voor Rome, tussen 29 september en 1 oktober.

Team USA

Buiten Harman bevinden nummer 1 van de wereld Scottie Scheffler, Wyndham Clark, Brooks Koepka, Xander Schauffele en Patrick Cantlay zich op het moment in een goede positie voor automatische plaatsing. Spelers als Max Homa, Jordan Spieth, Collin Morikawa en Rickie Fowler vallen daar met de huidige stand van zaken net buiten en lijken dus afhankelijk van een ‘captain’s pick’. En wat gebeurt er met Tony Finau, momenteel buiten de top-12, en de al tijden uit vorm zijnde maar wel ervaren Justin Thomas? Captain Johnson heeft de komende twee maanden nog een hoop lastige knopen om door te hakken.

Lees meer over
The Open Topgolf