Topgolf

ShotTracker brengt fans dichter bij golfer

Fanatieke volgers van topgolf is het waarschijnlijk al opgevallen. De livescoring op de DP World Tour is verrijkt met een ShotTracker, zowel op de website als in de app. Je kunt nu niet alleen de score zien op elke hole, maar ook hoe die tot stand is gekomen.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Op de PGA Tour is dit al enkele jaren gemeengoed. Je klikt of tikt in het scherm op het leaderboard op de naam/scorekaart van de speler en vervolgens krijg je te zien op welke hole de speler zich bevindt. Van elke speler wordt elke slag bijgehouden op een visual met onder meer bijbehorende uitleg over waar de bal is geland (fairway, rough, etc) en wat de nog af te leggen afstand is.

ShotTracker veraf DP World Tour

Je kunt bovendien inzoomen zodat je ook meer details te zien krijgt en meer te weten komt over de slag. Dat maakt het volgen van je favoriete speler tijdens een toernooi een stuk leuker.

ShotTracker DP World Tour


Ook in Nederland is er ongetwijfeld een aantal liefhebbers van topgolf, dat op donderdag tot en met zondag regelmatig de good-old F5-toets op het toetsenbord intikt of andere wijze een pagina van het leaderboard herlaadt (overigens ververst de pagina met de scores in principe automatisch).

Volgen

De DP World Tour claimt dat met de ShotTracker de afstanden ‘tot op de centimeter’ nauwkeurig worden weergegeven. Daarvoor wordt door IMG Arena, een bedrijf in sportgegevens en -technologie, gebruikgemaakt van toonaangevende GPS-technologie, connectiviteitssystemen en greenside camera's. Bij elk DP World Tournament in Europa en het Midden-Oosten is deze service beschikbaar, al bleek het afgelopen week te lastig of kostbaar om dat bij de Dunhill Links op alle drie de banen te doen.
Maar vanaf morgen kunnen we in het Spaans Open in Madrid op deze manier wel weer Daan Huizing, Joost Luiten, Wil Besseling en Darius van Driel op de voet volgen.

Saillant detail: in een veld van 156 golfers bewegen ongeveer tijdens een speelronde ongeveer 20 ballen tegelijk. Ongeveer 60 scorers, fulltime in dienst bij IMG Arena, zijn tegelijk actief om de bewegingen van de ballen van 156 spelers te registreren. Op een par-5 worden er meestal vier ingezet. Met behulp van meerdere camera’s wordt de slag binnen een seconde geregistreerd en verwerkt in het systeem.

ShotTracker Pieters

Fan-engagement

Volgens Michael Cole, Chief Technology Officer van de European Tour groep, is de toevoeging van de ShotTracker een belangrijke stap in het creëren van meer fan-engagement. “Net als de video-in-scorecard-functie, die vorig jaar werd geïntroduceerd om fans binnen enkele minuten te voorzien van beelden van een slag.”

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Inzichten

De verzamelde data wordt niet alleen gebruikt voor het verfijnen van het leaderboard, maar ook voor de tv-uitzendingen. Steeds vaker wordt gebruikgemaakt van visuals, die duidelijk maken welke holes die dag het lastigst spelen of waar op de fairways en greens de meeste slagen eindigen. Ook geven de statistieken en data de spelers en fans over een langere periode inzichten in het spel van de golfer, die daar zelf ook weer zijn voordeel mee kan doen. Daarnaast wil IMG Arena, dat ook actief is in onder meer tennis (ATP), vechtsport (UFC) en voetbal (MLS), de data ook beschikbaar maken voor online weddenschappen, waarmee wereldwijd veel geld wordt verdiend.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Lees meer over
Topgolf