GOLF.NL Regelquiz #9

Test je kennis van golfregels en win!

16 maart 2018 Redactie GOLF.NL
Ken je de golfregels allemaal nog? Doe mee (bekijk de video) en maak kans op een prijs! Aflevering #9.

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


Golfregels horen bij golf. Iedereen die ooit zijn GVB of een handicap heeft gehaald, heeft ook met goed gevolg een regelexamen afgelegd. Maar weet je nog wel wat je ooit hebt geleerd? Goed om af en toe je kennis van de golfregels te testen. En nu kun je er zelfs ook nog iets mee winnen. 

Deze week: Regelquiz 9

Bekijk de video bovenaan dit bericht. In deze video (nummer 9) leggen we weer een regelsituatie uit. Aan het eind van het filmpje volgt de vraag: mag je in de bunker een stukje plastic bij je bal weghalen?

Stuur je het juiste antwoord in, dan maak je kans op een doosje exclusieve Titleist GOLF.NL ballen. Hoe beter en vollediger je antwoord is, hoe meer kans je maakt natuurlijk. Meedoen kan op verschillende manieren. Je kunt je antwoord sturen naar redactie@golf.nl of reageren op Twitter, Facebook of Instagram. Je moet wel binnen een week reageren. Deadline gemist? Geen probleem, volgende week is er weer een nieuwe regelquiz. Dan maken we ook de winnaar bekend.

Regelquiz 8: winnaar en antwoord

De winnaar van regelquiz 8 (video onder) is Anja van Til. De vraag was: mag je een waterhindernispaaltje verwijderen? 

Ja het mag ...

Je mag volgens de regels zonder straf een waterhindernispaaltje verwijderen als je er last van hebt. Het mag als je bal buiten de waterhindernis ligt en het mag ook als je bal in de waterhindernis ligt. 

Je moet na je slag wel even het paaltje terugplaatsen. En als de bal beweegt bij het wegnemen van een paaltje, dan moet je de bal terugplaatsen. (Er volgt geen straf mits het bewegen van de bal toe te schrijven is aan het wegnemen van het obstakel.)

Waarom mag het? Omdat de paaltjes die waterhindernissen losse obstakels zijn. 

Maar ...

Maar er zijn golfbanen waar de markeringspaaltjes van waterhindernissen in de plaatselijke regels als vaste obstakels worden omschreven. Op deze banen zitten de palen meestal erg vast in de grond en krijg je ze er niet zomaar uit.

Op banen met deze plaatselijke regel mag je een waterhindernispaaltje dus niet verwijderen. Je moet dan als volgt handelen:

  1. Als je bal buiten de waterhindernis ligt, mag je het paaltje (vast obstakel) ontwijken volgens Regel 24-2a en droppen zonder strafslagen. Bepaal het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering (nearest point of relief) en drop je bal binnen één stoklengte hiervan.
  2. Als je bal in de waterhindernis ligt, dan heb je pech. Want als je bal in een waterhindernis ligt, mag je een belemmering door een vast obstakel niet ontwijken en heb je geen recht op een free drop. Je moet de bal spelen zoals hij ligt of de waterhindernisregel (Regel 26) toepassen.

Het maakt golf niet eenvoudiger - dat waterhindernispaaltjes op de meeste banen losse obstakels zijn maar op sommige banen vaste obstakels. Zolang het zo ingewikkeld is, kunnen we alleen maar adviseren: lees altijd even de plaatselijke regels als je een onbekende baan bezoekt. Meestal staan de plaatselijke regels op de scorekaart afgedrukt en meestal hangen ze op een bord bij het clubhuis of de eerste tee.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


WAAR VIND IK DE GOLFREGELS? HIER!

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer regel(examen)vragen beantwoordent? Ga dan naar de pagina Test je regelkennis.

}