Hole 1 van The Links Valley tegen de klok in
Beeld: Koen Suyk
Het tweede deel van hole 1 op The Links Valley tegen de klok in
Beeld: Koen Suyk
Een hoog gelegen green op The Links Valley
Beeld: Koen Suyk
Bos, heide en zandverstuivingen
Beeld: Koen Suyk
De greenkeepers van SBA tussen mede-exploitanten Rianet van der Ven en Mike Woltering
The Links Valley
The Links Valley
The Links Valley
The Links Valley
Willem Vork in zijn golfmarathon op The Links Valley

Lof voor Links Valley

15 mei 2018 Redactie GOLF.NL
Deze week - op 17 mei - gaat The Links Valley open. GOLF.NL mocht al een voorproefje nemen op de eerste "reversible golf course" van Europa.

Het is zo ver: we kunnen spelen op The Links Valley op Landgoed Ullerberg. De eerst 9-holes baan in Europa die twee kanten op gespeeld kan worden. De ene dag speel je negen holes met de klok mee, de volgende dag tegen de klok in; je speelt dan naar dezelfde greens maar je benadert de greens van de andere kant. 

Een ingenieus en duurzaam idee omdat je op een terrein voor negen holes achttien verschillende holes creëert. Het idee is niet nieuw maar er zijn maar weinig omkeerbare banen aangelegd. The Links Valley van golfbaanarchitect Frank Pont is de eerste van Europa, met als aantekening dat de Old Course in St Andrews vroeger ook vaak de andere kant op gespeeld werd (van de eerste tee naar de 17de green, van de 18de tee naar de 16de green, van de 17de tee naar de 15de green, etc.) en dat gebeurt nog steeds één keer per jaar. 

"Deze baan is gemaakt voor Instagram"

The Links Valley is niet alleen een bijzondere golfbaan door de omkeerbaarheid maar ook door de prachtige locatie – een heiderijk terrein van een kleine dertig hectare in de vliegdennenbossen van Ermelo – én door de hoogteverschillen tot twintig meter die gecreëerd konden worden omdat de golfbaan deels op een voormalige zandafgraving en puinstort is gebouwd. Sommige holes liggen in een zandvallei waardoor de naam van de baan heel raak is.

Gemaakt voor Instagram

GOLF.NL mocht The Links Valley in de ochtend tegen de klok in spelen (de Blauwe Baan zoals deze 9-holes route voorlopig heet) en in de middag met de klok mee (de Rode Baan). Bij het ‘voorspelen’ namen we enkele deskundigen mee om hun oordeel te vragen. Onder anderen Bart Bikker die op twee na alle Nederlandse golfbanen heeft gespeeld.  “De setting van The Links Valley is fenomenaal”, is zijn eerste reactie. “Midden op de Veluwe ligt een micro-landschap dat zelfs nog mooier is dan de Veluwe zelf – een vallei door de bossen heen. Het uitzicht vanaf de eerste hole van Blauw zal tot de meest gefotografeerde van Nederlandse golfbanen worden. Deze baan is gemaakt voor Instagram.”

Maximaal golf

The Links Valley wordt geëxploiteerd door Harderwijker Mike Woltering en zijn partner Rianet van der Ven (eigenaars van de Openbare Golfbaan Dronten) en door Wichert en Anita Rozendaal uit Kampen. De exploitanten zullen de route vooralsnog per etmaal wisselen. Er wordt nog overwogen om één dag per week een shotgun-wedstrijd te organiseren waarbij leden en greenfeespelers ’s ochtends Blauw spelen en na een lunchen Rood. Dat zal ook af en toe gebeuren als de baan wordt geboekt door bedrijven en grote groepen. 

"Dit is een mooie aanvulling op golf in Nederland"

Maar volgens Bikker zullen gastspelers ook genieten als ze op één dag alleen Blauw of Rood spelen. “Je komt op deze baan maximaal aan je trekken. Hij speelt heerlijk, veel afwisseling, hoogteverschillen, moeilijke holes afgewisseld met holes waar je kunt scoren. En de wind komt zeker aan bod; je speelt soms in de luwte van de vallei, maar op het plateau erboven heeft de wind vrij spel. Dit is een linksbaan omgeven door bossen. En negen holes spelen is helemaal van deze tijd. Dan is The Links Valley een perfect voorbeeld hoe het écht de moeite waard kan zijn voor negen holes even in de auto te zitten. Het concept is commercieel slim want naar deze baan wil je terug. Om ’m omgekeerd te spelen maar zeker ook om de kant die je al gespeeld hebt, nog een keer over te doen.”

Mooie aanvulling

David Davis was een van de andere medespelers bij ons bezoek. Hij heeft de beste golfbanen op de wereld bezocht, van Nederland tot Japan, en is medewerker van de gerenommeerde website top100golfcourses.com. Ook Davis is enthousiast: “Met name over de Blauwe baan. Dit is wellicht een van de meest degelijke opeenvolgingen van negen holes in Nederland. Bij de start begrijp je meteen hoe ze op de naam The Links Valley zijn gekomen; het is een behoorlijk spectaculaire eerste hole. En de zesde hole heeft een spectaculair geplaatste green, in esthetische termen een van de topgreens van Nederland.” 

"Meteen als je het weggetje naar The Links Valley oprijdt en de baan ziet, heb je een wow-gevoel"

De blauwe route (tegen de klok in) vindt Davis sterker dan de rode: “Op Rood heb je op sommige holes het gevoel dat je holes verkeerd om speelt – in plaats van het gevoel dat je een op zichzelf staande 9-holes baan speelt. Op die holes – Rood 3 tot 4 – heb je bij een approach soms het idee dat je een green van een vreemde hoek benadert. Maar hole Rood 3 bijvoorbeeld kan al veel beter worden als er een richtpaal op de fairway wordt gezet, omdat je nu niet goede de ideale lijn van de tee weet. En de slotholes van Rood zijn weer heel sterk. In het algemeen is dit een heel leuke en uitdagende baan en ik vind dat architect Frank Pont uitstekend werk heeft verricht. Dit is een mooie aanvulling op golf in Nederland.”

Dertien rondjes op één dag

Voormalig topmateur Willem Vork mocht in april al op de nieuwe baan spelen om geld in te zamelen voor een goed doel, het mede door hem opgezette project Little Superheroes. Sponsors konden intekenen voor een vast bedrag of voor een bedrag per gespeelde hole. Wie dat laatste deed, moest wat dieper in de buidel tasten dan gepland want Vork, daarbij geholpen door caddie Bas Friedericy, speelde zeventien holes meer dan de geplande honderd. 

“De baan was na dertien rondes nog steeds leuk om te spelen”, zegt de 27-jarige Vork over zijn golfmarathon waarbij hij flinke blaren opliep. “Ik weet zeker dat The Links Valley in Nederland heel goed zal worden ontvangen. De omgeving en het ontwerp zijn zeer indrukwekkend. Meteen als je het weggetje naar The Links Valley oprijdt en de baan ziet, heb je een wow-gevoel. Zoals je ook hebt als je de Noordwijkse oprijdt. Het is alsof je in een andere wereld bent, het is on-Nederlands.” 

The Links Valley vertoont volgens de eerste bezoekers gelijkenissen met banen als De Pan en de Koninklijke Haagsche. Een goede mix van uitdagende hooggelegen greens zoals op de Haagsche en vriendelijke fairways en recovery areas zoals op De Pan. Volgens Vork is de omkeerbare baan daarom leuk voor topspelers én recreatiegolfers. “The Links Valley speelt een beetje linksachtig maar het loopt bij de greens iets minder steil af dan op een baan als de Haagsche. Je wordt daarom niet zo hard afgestraft. Maar de greens zijn best hard en voor goede spelers is het daarom moeilijk om dicht bij de vlag te slaan en birdies te maken. Het is een goede baan voor jonge golfers om golf te leren. Op veel Nederlandse banen hou je een vrij makkelijke chip over als je een green mist maar op The Links Valley moet je meer kunnen om een up-and-down te maken. Tegelijk is de baan voor minder goede spelers best vergevingsgezind. Veel holes hebben een beetje een trechtervorm waardoor de bal in spel blijft.” 

Door het spelen van 117 holes zamelde Vork 10.768 euro in voor Little Superheroes. De amateur speelde de dertien ronden gemiddeld in twee boven par. Hij bewaarde zijn beste score (-2) voor zijn laatste ronde.

Clubhuis in aanbouw

De baan is nu (vanaf 17 mei 2018) voor iedereen geopend, iets eerder dan gepland omdat de kwaliteit eigenlijk al in het najaar van 2017 heel goed was. Dat is te danken aan aannemer SBA Golf & Groen die de holes aanlegde en het onderhoud verzorgt. De exploitanten willen het onderhoud op hoog niveau houden en als dat waargemaakt wordt, kan The Links Valley wedijveren met de klassieke topbanen van Nederland. 

Het clubhuis van de nieuwe baan is pas aan het eind van de zomer klaar en in de tussentijd zijn er tijdelijke onderkomens voor een receptie, golfshop, kleedruimtes en horeca voor een kopje koffie, broodjes, tosti’s en borrelhapjes. Een lidmaatschap kost 899 euro per kalenderjaar. Wie nu meteen lid wil worden, betaalt voor de rest van 2018 en voor het jaar 2019 1.250 euro.

Tweedaags tripje

Een starttijd boeken? Ga daarvoor naar de website thelinksvalley.nl of stuur een mail. De greenfee in 2018 is 35 euro voor negen holes en 55 voor 18. 

Wie de tijd heeft, maakt er een tweedaags tripje van en logeert in een van de hotels in de omgeving. Dan adviseren we voor dag één om negen holes op The Links Valley te boeken en negen holes op Golfbaan Ullerberg die op hetzelfde landgoed als de nieuwe baan ligt. De Ullerberg-baan (negen holes) is ook een bijzondere ervaring want hier zijn de fairways op heide aangelegd: de hei wordt in het seizoen heel kort gemaaid. De volgende dag speel je dan The Links Valley in de omgekeerde volgorde.

Lees meer over The Links Valley en omkeerbare golfbanen in onze voorbeschouwing van vorig jaar. Bezoek voor meer informatie en foto’s ook facebook.com/thelinksvalley.

}