Luiten in het HSBC Abu Dhabi Championship
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 3

16 januari 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

18 - 21 European Tour, Abu Dhabi HSBC Championship,  Abu Dhabi GC. Prijzengeld: $ 3.000.000 Leaderboard

18 - 21 PGA Tour, CareerBuilder Challenge, PGA West Stadium Course, PGA West Nicklaus Tournament Course, La Quinta Country Club, Calofornië. Prijzengeld: $ 5.900.000 Leaderboard

16 - 18 ProGolf Tour, Red Sea Egyptian Classic, Sokhna Golfclub, Ain Sokhna. Prijzengeld: € 30.000. Leaderboard

18 – 21 European Tour, Abu Dhabi HSBC Championship,  Abu Dhabi GC. Prijzengeld: $ 3.000.000

Na toernooien in Hong Kong, Australië, Mauritius en Zuid-Afrika (2 keer) gaat de European Tour in Abu Dhabi beginnen aan de jaarlijkse Desert Swing. Het Abu Dhabi HSBC Championship kent een spelersveld waarmee de European Tour kan pronken. Het prijzengeld is met drie miljoen dollar niet heel bijzonder maar door flink te strooien met startgeld maken publiekstrekkers als Dustin Johnson en Rory McIlroy hun opwachting op de prima baan van de Abu Dhabi GC. Uit de top-10 van de wereld zijn naast lijstaanvoerder Johnson ook Justin Rose (6) en Henrik Stenson (9) van de partij.

Johnson speelde vorig jaar voor het eerst in Abu Dhabi en werd met een eagle op hole 18 tweede. Longhitters voelen zich sowieso heel erg thuis op de woestijnbaan want Rory McIlroy eindigde vier keer als tweede (2011, 2012, 2014, 2015) en in 2009 en 2016 werd de Noord-Ier derde. Grote vraag is natuurlijk hoe McIlroy er zo vroeg in het seizoen voor staat na een lange periode zonder toernooigolf.

Uiteraard behoort titelverdediger en winnaar van de Race to Dubai 2017 Tommy Fleetwood ook tot de favorieten, net als zijn landgenoot Rose die eind 2017 de ene na de andere overwinning boekte: WGC-HSBC Champions, Turkish Airlines Open en half december de Indonesian Masters.  Om Martin Kaymer kunnen we ook niet heen, de Duitser won het toernooi in 2008, 2010 en 2011.   

Luiten: 5de, 2 x 6de

Hoe zit het dan met Joost Luiten? De beste golfer van Nederland slaat de bal beduidend minder ver dan mannen als Johnson en McIlroy maar Luiten kan prima uit de voeten op de baan in Abu Dhabi getuige een vijfde plaats en twee zesde plaatsen in zes optredens. Omdat het deelnemersveld sterk is zijn er veel punten te verdienen voor de wereldranglijs. Zaak dus voor Luiten om er meteen te staan in zijn eerste toernooi van 2018.  De winnende score van de laatste drie edities geeft een duidelijke indicatie wat er nodig is op de Abu Dhabi GC.

2017: Fleetwood -17

2016: Rickie Fowler -16

2015: Gary Stal -19. 

De Desert Swing wordt dit jaar trouwens in twee ‘etappes’ gespeeld: volgende week de Dubai Desert Classic, dan toernooien in Maleisië en Perth waarna de Desert Swing verder gaat met het nieuwe toernooi in Oman en de Qatar Masters. Luiten speelt Dubai, Maleisië, Oman en Qatar. De eerste twee dagen in Abu Dhabi is de Nederlander gekoppeld aan José Maria Olazábal en Chris Paisley, afgelopen zondag winnaar van het Zuid-Afrikaans Open.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 04:30 – 08:30 en 12:00 – 14:00 za en zo 09:30 – 14:00

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


18 -21 PGA Tour, CareerBuilder Challenge, PGA West Stadium Course, PGA West Nicklaus Tournament Course, La Quinta Country Club, Calofornië. Prijzengeld: $ 5.900.000 Leaderboard

De CareerBuilder Challenge heeft een opzet die vergelijkbaar is met het Dunhill Links op de European Tour. De eerste drie ronden spelen alle spelers een ronde op een van de drie banen, de slotdag speelt iedereen op de Stadium Course van PGA West. Verschil met de Dunhill Links: in dat toernooi spelen de amateurs ook de vierde ronde mee, in de CareerBuilder alleen de eerste drie dagen. En de banen en het weer (Schotland versus Californië) zijn natuurlijk ook in alle opzichten verschillend. 

Hudson Swafford gaf zijn carrière vorig jaar een flinke boost door in dit toernooi zijn eerste titel te pakken op de PGA Tour. Nummer 3 van de wereld Jon Rahm is de hoogste geklasseerde speler in het veld en met Phil Mickelson is iedere organisator/sponsor natuurlijk blij. Toch is het voor PGA Tour-begrippen een relatief zwak bezet toernooi. Van 8 t/m 11 februari wordt op de PGA Tour nog een toernooi met een vergelijkbaar format gespeeld, de AT& T Pebble Beach Pro-Am met een aansprekender deelnemersveld, mooiere en betere banen en Jordan Spieth als titelverdediger.

Televisie: Ziggo Sport Golf: do, vr, za en zo 21:00 – 01:00

Leaderboard

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

16 – 18 ProGolf Tour, Red Sea Egyptian Classic, Sokhna Golfclub, Ain Sokhna. Prijzengeld: € 30.000. Leaderboard

Het seizoen op de ProGolf Tour is vandaag (dinsdag) begonnen met de Red Sea Egyptian Classic. Logistiek handig voor de spelers op dit circuit onder de Challenge Tour: van 22 t/m 24 januari wordt de Red Sea Ain Sokhna Classic op dezelfde baan gespeeld.

In het eerste toernooi deze week spelen drie landgenoten: Evanildo Silva dos Santos, Dylan Boshart en Max Albertus. 

Leaderboard

Ladies European Tour/Anne van Dam

Het volledige schema van de LET voor 2018 is nog niet bekend maar wel zijn de eerste toernooien van het jaar aangekondigd. De LET begint weer met de ‘Australian swing’, als eerste staat het Oates Vic Open op de kalender (1-4 februari). Anne van Dam bereidt zich momenteel in Florida voor op de start van het seizoen.

LET AUSTRALIAN SWING 2018:

Oates Vic Open, 1-4 februari

ActewAGL Canberra Classic, 9-11 februari

Australian Ladies Classic, 22-25 februari

Women’s NSW Open, 1-4 maart

Challenge Tour

De kalender voor de Challenge Tour in 2018 is nog niet bekend.



}