greenboekje
Een greenboekje van ProGreenBook

Greenboekjes moeten minder gedetailleerd

17 augustus 2018 Redactie GOLF.NL
De 'greenboekjes' die worden gebruikt door voornamelijk profspelers en topamateurs mogen straks niet meer zo gedetailleerd zijn als ze nu worden gemaakt. Het lezen van putts moet weer een kunst worden en niet een wetenschap, vinden de golfautoriteiten.

Het lezen van een green is een hele kunst. Breakt de putt van links naar rechts of net andersom? Is het een downhill of uphill putt? De ene golfer ziet het beter dan de ander maar voor iedereen geldt: als je moe bent zie je het steeds slechter.

Voor recreatiespelers worden strokesavers (birdieboekjes) gemaakt die de ondulaties op een green grofweg in beeld brengen. Voor de pro's en topamateurs worden professionele greenboekjes gemaakt die in detail laten zien hoe een green glooit. Die professionele greentekeningen werden in het verleden vooral door enkele van de caddies gemaakt maar nu steeds meer door bedrijven, bijvoorbeeld StrackaLine voor de PGA Tour en ProGreenBook voor de European Tour. De pro's en topamateurs kopen de boekjes.

Vorig jaar lieten de regelinstanties USGA en R&A weten dat ze zich gingen buigen over de professionele greenboekjes omdat ze met behulp van moderne technologische meethulpmiddelen steeds beter zijn geworden, en omdat ze daarom steeds vaker gebruikt worden door pro's en topamateurs. Eind vorige maand hebben de regelmakers aangekondigd dat ze het voornemen hebben om de regels omtrent greenboekjes begin 2019 strenger te maken. Het plan is voorgelegd aan internationale golffederaties en -organisaties.

De reden: het lezen van een green moet in de ogen van de regelmakers een vaardigheid van de spelers blijven. Met een modern greenboekje ('cheat sheets' genoemd door goede putters die zonder kunnen) kan iedereen lezen hoe elk stukje van de green loopt, zonder zo'n boekje is het de kunst van de speler (en caddie). Maar wat volgens sommigen ook meespeelt is dat overgedetailleerde greenboekjes tot slow play zouden leiden.

Greenboekjes zullen wat de R&A en USGA betreft niet helemaal verboden worden in 2019 in regel 4.3 (het gebruik van equipment), maar bepaalde details willen de regelinstanties wel verbieden. Dat wil zeggen: in een wedstrijdronde mag een speler dan niet langer greenboekjes raadplegen die te gedetailleerd zijn. De schaal van de tekeningen in de wedstrijdgreenboekjes wordt in 2019 ook aan banden gelegd.

Vals plat

Om preciezer te zijn: in wedstrijdronden na 2018 mogen de spelers nog steeds greenboekjes gebruiken met getallen, lijnen en pijlen die hellingen op greens aangeven, maar alleen hellingen van 4 procent (2,29 graden) en meer. (Die hellingen zijn eenmaal op de green aangekomen goed zichtbaar maar van afstand, met behulp van greenboekjes, kunnen spelers goed beslissen waar ze hun bal op de green willen laten landen.) Maar de greenboekjes die de spelers in toernooien gebruiken mogen geen aanwijzingen geven over 'vals plat' (hellingen van onder de 4 procent).

Gewoonlijk wordt de hole gestoken (staat de vlag in de cup) op een plek die relatief vlak is. De helling is daar meestal minder dan 3,5 procent. Hellingen van 4 procent en minder zijn met het blote oog niet goed te zien. De regelinstanties willen dat de spelers zelf lezen welke lijn de bal moet volgen op de laatste paar meter.

'Het lezen van een green is een vaardigheid die onderdeel van het spel moet zijn, het is traditioneel een onderdeel van het spel geweest', zegt Thomas Pagel, Senior Director van de USGA. 'De subtiliteiten die architecten soms in greens leggen, dat is onderdeel van de uitdaging van ons spel. En de moderne greentekeningen schakelden deze challenge uit, schakelden uit dat een speler deze vaardigheid bezit. De boekjes gaven spelers een advieslijn bij kortere putts en dat gaat te ver.'

Spelers mogen na 2018 nog steeds aantekeningen zetten in hun greenboekjes, maar die aantekeningen mogen niet kopieën zijn van een gedetailleerde greentekening.

Verbod voor pro's en recreatieve spelers

Het verbod op de gedetailleerde greenboekjes zal - als het doorgaat - niet alleen gelden in wedstrijden voor pro's en topamateurs maar ook in toernooien voor recreatieve golfers en in qualifying ronden. De USGA en R&A moedigen aan dat de makers van banengidsen en greenboekjes gaan aangeven of hun product 'legaal' (conforming) of 'illegaal' is.

De R&A en USGA hebben tot de regelaanpassing besloten na gesprekken met verschillende spelers van de PGA, LPGA en European Tour. Toen de regelaanpassing aangekondigd werd, hebben veel spelers laten weten dat ze de wijziging steunen. PGA Tour-speler Matt Kuchar: 'Ik ben voor een verbod. Een boek lezen is niet zoals golf bedoeld is.' En al voordat het verbod officieel aangekondigd werd, zei Jordan Spieth: 'Voor mij is het beter. Ik denk dat greens lezen een vaardigheid is die me een voordeel geeft op het veld.'

Maar sommige spelers vinden dat de regelwijziging niet ver genoeg gaat, ze vinden dat het gebruik van greenboekjes in wedstrijden helemaal verboden moet worden. Solheim Cup-routinier Catriona Matthew: 'Nu is de helft toegestaan en de helft niet. Als je wilt dat mensen ze niet gebruiken, verbied ze dan helemaal.'

De R&A en USGA zeggen dat ze een totaal verbod overwogen hebben maar dat ze dat te ver vinden gaan; de sport zou dan een flinke stap terug gaan in de geschiedenis. Ongetwijfeld, maar dat wordt er niet bij gezegd, heeft hierbij meegespeeld dat de regelmakers met een totaal verbod een deel van de golfindustrie kapot zouden maken, want met strokesavers en professionele caddie- en greenboekjes wordt veel geld verdiend. 

Een definitieve formulering van de regelaanpassing over 'green reading materials'volgt later maar op de website van de R&A is de voorgestelde tekst te vinden.

Wat vind je van de regelaanpassing? Onzin of gaat het verbod niet ver genoeg en moet het gebruik van greenboekjes in wedstrijden helemaal verboden worden? Laat het ons weten via redactie@golf.nl of social media.

Lees ook: Golfregels op en om de green.

Hieronder een voorbeeld van wat per 1 januari niet meer is toegestaan. Klik hier voor alle voorbeelden.

greenboekje
}