Op golfavontuur in de jungle van Kenia

3 september 2017 Redactie GOLF.NL
Lars Wouterse had tot hij voet op Keniaanse bodem zette nog nooit op een motor gereden. Laat staan met een golftas op zijn rug. Maar een betere manier om rond Nairobi van golfbaan naar golfbaan te hoppen was er aan het begin van zijn avontuur niet.

De 22-jarige net afgestudeerde werktuigbouwkundige verdwaalde de eerste keer bijna. Het ritje dat rap een half uurtje minuten had moeten duren, kostte hem vijf kwartier. De vrouwenstem van Google Maps wees hem uiteindelijk de weg naar de Vetlab Sports Club aan de noordkant van Nairobi. 

Met een glimlach vertelt Lars Wouterse de anekdote; het begin van zijn avontuur in Afrika. Niet helemaal met dat van Kuifje te vergelijken maar avontuurlijk genoeg. De geboren Amsterdammer en in Mijdrecht opgegroeide golffanaat doet zijn verhaal via een Skype-verbinding vanuit de villa die hij samen met vijftien – veelal jongere – ondernemers ten westen van Nairobi bewoont, toepasselijk Jungle House genaamd. “Met een mooie tuin eromheen waar mango’s en avocado’s groeien.”

Hoe hij daar is terechtgekomen is een minstens zo opmerkelijk verhaal als dat van de motor en de golftas. Lars rondde zijn studie werktuigbouwkunde in Delft na drieënhalf jaar af en had nog een half jaartje vrij te besteden aan een extra stage. Hij wilde ander leerwerk dan op zijn vakgebied. “Ik kon naar China voor een werktuigbouwkundig project maar ik was op zoek naar iets avontuurlijks.”

Golf & safari

Lars reageerde op een vacature bij Charlie’s Travels dat in Afrika vakantiereizen aanbood. Met reizen had Lars zelf enige ervaring. Met zijn ouders bracht hij vakanties door in de Verenigde Staten  en Thailand waar vader en zoon Wouterse ook altijd tijd voor een golfclinic inruimden. Zo raakte Lars verslingerd aan golf. Hij werd net als zijn vader lid van Veldzijde in Wilnis en verbeterde zich naar handicap 10. 

Terug naar Charlie’s Travels. Het leek hem waardevol om het businessmodel te leren kennen van de onderneming, die de toerist in Afrika lekker maakte met onder andere motorsafari’s en festivalvakanties. Maar na het telefonische sollicitatiegesprek had Wouterse niet een heel goed gevoel over het verloop ervan. “Een dag later belde ik de eigenaar Charles terug. Ik had gezien dat Kenia wel veertig golfbanen heeft en vroeg me af of daar een kans lag voor Charlie’s Travels. Golfers spelen tenslotte tijdens hun vakantie in Thailand, Turkije en Portugal. Dus waarom niet in Kenia gecombineerd met een safarivakantie?” 

Lars schreef in no-time een beknopt businessplan, waarmee hij Charles enthousiast maakte. Daarbij kwam zijn minor entrepreneurship goed van pas. Niet veel later zat hij in het vliegtuig naar Nairobi. Het verlangde avontuur tegemoet.

Knalgroene fairways

Lars’ eerste klus was een tripje naar de Vetlab Golf Club, de aftrap van een reeks werkbezoeken aan twintig banen in de buurt van Nairobi. “Charles beschikte over twintig motoren, maar ik had nog nooit op zo’n ding gereden. Alleen op een scooter.” Veel keuze was er echter niet. “Met een motor kun je de verkeersdrukte vaak mijden, dus ging ik op pad met mijn golftas op mijn rug.” 

Hij kwam ongeveer drie kwartier te laat. De vooraf uitgestippelde herkenningspunten waren in werkelijkheid niet zo makkelijk te vinden. “Op een gegeven moment heb ik Google Maps geactiveerd en mijn oortjes ingedaan. Dat werkte en dankzij de aanwijzingen van de virtuele dame ben ik er gekomen. Ik werd heel vriendelijk ontvangen en dat ik wat later was, vonden ze niet vreemd. Dat is een goed Keniaans gebruik.” 

Lars werd verrast door het aanblik van de golfbaan. “De standaard van golfbanen in Kenia is hoog, dankzij de Engelse invloeden van vroeger. De fairways zijn knalgroen, de greens vreselijk snel. Voor mij die eerste keer te snel. Maar hoe positief verrast ik ook was, uiteindelijk heeft deze baan de selectie niet gehaald.”

Op alle banen ga je met een eigen caddie de baan in. Dat kost je omgerekend nog geen negen euro en het is zeker de moeite waard. 

Eigen caddie

Rondom Nairobi liggen vijf nog mooiere golfbanen, durft ervaringsdeskundige Lars inmiddels wel te beweren, die zeker aan de eisen van de Nederlandse golfer voldoen. En op twee uur van Nairobi liggen banen waar je apen, zebra’s en impala’s op de fairways tegenkomt. Aan de kust bij Mombassa kun je ook op enkele prachtige banen spelen. Daarnaast is een uitstapje naar golfbanen in de streek Serengeti, aan de voet van de Kilimanjaro en Zanzibar, alle op grondgebied van Tanzania, ook nog een optie. 

Lars heeft uiteindelijk wat ‘pakketjes’ uitgezocht in de jungle. “Wat de meeste golfbanen met elkaar gemeen hebben, is dat ze allemaal hoge bomen hebben en hoogteverschillen. Soms speel je omhoog naar een green, dan weer omlaag. Op alle banen ga je met een eigen caddie de baan in. Dat kost je omgerekend nog geen negen euro en het is zeker de moeite waard. En het is ook goed voor de werkgelegenheid daar natuurlijk. Nairobi ligt op achttienhonderd meter hoogte. In de ijle lucht vliegt de bal een stuk verder dan je gewend bent. De caddies spelen zelf ook op een behoorlijk niveau en weten precies waar je de bal naartoe moet spelen. Als je deze hoogte niet gewend bent, is het moeilijk in te schatten.” 

Wouterse weet dat als geen ander: zijn handicap is in Kenia van 10 naar 12 gezakt, maar dat neemt hij voor lief. Hij heeft er veel voor teruggekregen. De stageperiode van Lars is inmiddels voorbij. Maar zo goed bevallen dat hij nog altijd aan Charlie’s Travels is verbonden en straks vanuit Nederland het werk voortzet. Naast een toekomstige job die wellicht meer affiniteit met zijn studie werktuigbouwkunde heeft. Hij zal het Jungle House missen. Dat zeker. En de ritjes op de motor…

Voordat je gaat...

Er gelden verschillende reisadviezen voor delen in Kenia. In de gebieden die grenzen aan Ethiopië en Somalië zijn grote veiligheidsrisico’s en wordt reizen afgeraden. Voor de omgeving  rond Nairobi en Mombassa is dat risico minder groot, maar elke reiziger doet er goed aan zich vooraf goed te laten informeren. En voor alles geldt: gezond verstand gebruiken.

In een aantal delen van het land regeert de malariamug, bijvoorbeeld in het prachtige park Masai Mara. Het slikken van malariapillen is dan ook zeer verstandig. Net als een inenting tegen gele koorts.

Als je eigen houtje gaat toeren, huur dan een auto met chauffeur. Dat is redelijk betaalbaar en relaxed. Bovendien rijden ze in Kenia links, wat het manouvreren in het drukke verkeer nog lastiger maakt. Vermijd met je golftas de matatu-bussen. Dat zijn mini-busjes die prachtig gepimpt zijn en soms uitgerust met mega muziekboxen. Goedkoop maar de uitdaging van de eigenaar/chauffeur is om er zo veel mogelijk mensen in te proppen.

Combineer een golfvakantie met een safari en eventueel een strandvakantie. Trek er minimaal tien dagen voor uit (waarvan vier dagen om te golfen).

De vlucht naar Kenia duurt zo’n acht uur. Het tijdsverschil met Nederland bedraagt slechts een uur, dus van een jetlag zul je geen last hebben. 

Lees dit verhaal en bekijk meer foto's in het zomermagazine van GOLF.NL. Dat is nu ook online te lezen.

GOLF.NL Magazine 10.

Lees de hele reportage en bekijk meer foto's in het zomermagazine van GOLF.NL. Die editie is ook online te lezen

GOLF.NL Magazine 10

Lees de hele reportage en bekijk meer foto's in het zomermagazine van GOLF.NL. Die editie is ook online te lezen

GOLF.NL Magazine 10

}