Interview: Anne van Dam bereikt alle doelen voor 2016

27 oktober 2016 Redactie GOLF.NL
De even mooie als onverwachte overwinning in het Xiamen Open maakte een einde aan een lastige periode op de golfbaan voor Anne van Dam. “Ik was af en toe helemaal klaar met golf, maar nu is het opeens een geweldig jaar.”

Voor alles is een eerste keer. Afgelopen week maakte Anne van Dam voor het eerst in haar leven een typhoon mee. “De hotelramen klapperden van de storm en het regende  de hele dag maar verder viel het erg mee”,  zegt Van Dam door de telefoon vanuit China waar ze na haar overwinning in Xiamen een week moest overbruggen tot het volgende toernooi (zie kader op pagina 17). “Het was een typhoon in de derde categorie, het kan een stuk erger. Ik ben ook geen moment bang geweest.” Een paar dagen eerder tijdens de slotronde van het Xiamen Open ging het er een stuk spannender aan toe. Van Dam rekende met twee birdies op de laatste drie holes af met de Chinese Yuting Shi en won met een slag voorsprong haar eerste toernooi op de Ladies European Tour. Een overwinning die uit de lucht kwam vallen, want het seizoen verliep erg moeizaam voor de 21-jarige speelster van Golf Team Holland.

Frustrerend jaar

Nadat ze de winnende putt had gemaakt, goed voor een cheque van 45.000 euro, duurde het een paar dagen voordat Van Dam echt besefte wat ze had klaargespeeld. “Heb ik dit echt gedaan?! Die gedachte kwam steeds bij me op. Ik was nog nooit in de top tien geëindigd op de Ladies European Tour, was nog geen enkele keer in contention geweest. En nu bij de eerste kans om te winnen sla ik meteen toe.” De manier waarop was indrukwekkend en voor Van Dam zelf een openbaring. “Ik bleef heel erg kalm, daar keek ik achteraf wel van op. Ik ga dit gewoon afmaken, dacht ik op hole achttien, ik kende helemaal geen twijfel. Ik heb mezelf op die laatste holes echt verbaasd.” Als Van Dam vertelt hoe diep ze dit jaar heeft moeten gaan, dan snap je die verbazing. “Tot vorige week was het een heel frustrerend jaar. Ik worstelde met mijn spel, werkte keihard maar kreeg er niets voor terug. Dan is golf zo ongelooflijk hard. Af en toe wist ik niet hoe het verder moest, zat ik er mentaal volledig doorheen. Golf is voor mij ontzettend belangrijk, maar ik was er soms helemaal klaar mee.” 

Afstand nemen

De week voor het Xiamen Open miste Van Dam de cut in het Frans Open, de zoveelste teleurstelling dit seizoen. Het verspelen van haar Tourkaart en dus de gevreesde gang terug naar de Qualifying School kwam steeds dichterbij. “Ik wilde mezelf eigenlijk straffen door na die gemiste cut het weekend in Frankrijk extra hard te trainen. Uiteindelijk heb ik besloten met mijn vriend, die als caddie mee was naar Frankrijk, leuke dingen te gaan doen. Het was beter een paar dagen afstand te nemen van golf.” Dinsdagochtend arriveerde Van Dam na een lange reis in Xiamen. Daar wachtte een onaangename verrassing. “Ik was er zeker van dat het een driedaags toernooi was met de eerste ronde op vrijdag. Pas dinsdag, toen het al te laat was om nog naar de baan te gaan, hoorde ik dat het een vierdaags toernooi was met de eerste ronde op donderdag.”

Dat was schrikken?

“Ja, dat was wel even shit!, shit! shit! Heel stom, maar ik was ervan overtuigd dat het een driedaags toernooi betrof. Ik had een goed plan gemaakt voor twee dagen voorbereiding, nu moest ik alles in één dag doen. Ik baalde flink, maar ben niet in paniek geraakt. Woensdag heb ik kort en krachtig getraind en een oefenronde gespeeld. Die ronde ging heel erg goed. Daardoor liep ik de volgende dag toch met veel vertrouwen naar de eerste tee.”

En 72 holes later maakte je heel koel een putt van een kleine meter voor de winst.

“Veel mensen die ik na afloop sprak, zeiden: Je was natuurlijk heel erg nerveus bij die laatste putt. Niet dus. Ik wist dat die bal de hole in zou gaan, heb geen seconde aan missen gedacht.”

Geen enkele twijfel in zo’n spannende situatie, wat zegt dat over Anne van Dam?

“Dat weet ik niet, maar ik weet wel dat ik er veel vertrouwen uithaal voor de komende maanden en jaren. Als ik weer een kans krijg om te winnen, kan ik altijd terugvallen op de laatste holes van dit toernooi. Ik ben geen moment met de scores bezig geweest, dacht geen enkele keer o jee, ik kan gaan winnen! Ik wist de spanning uit mijn lichaam te houden terwijl het heel normaal was geweest als ik veel last van druk had gehad.” 

En je hebt niet eens een mental coach…

“Nee, en die komt er voorlopig ook niet. Ik heb dit jaar in periodes dat het zo moeizaam ging, een paar keer overwogen met een mental coach in zee te gaan maar heb er toch van afgezien. Uiteindelijk weet je zelf beter dan wie ook hoe je in elkaar steekt. Ik kan heel streng zijn voor mezelf als het slecht gaat. Dan word ik soms ook te negatief. Maar ik ben ook heel eerlijk, durf onder ogen te zien wat er fout gaat en wat er anders moet. Dan maak ik afspraken met mezelf en daar probeer ik me aan te houden.”

Welke afspraken had Anne van Dam met zichzelf gemaakt voor het Xiamen Open?

“Ik had mijn moeder voor het toernooi een berichtje gestuurd met mijn twee doelen voor de week: 1. Bij elke bal die ik sla, alles geven en 2. Geen gezeik. Ik heb soms de neiging mijn hoofd te laten hangen als het niet gaat hoe ik het wil, ga ik lopen klagen, dat bedoel ik met gezeik. Mijn Tourkaart was in gevaar,  ik moest in de resterende toernooien nog een paar goede resultaten halen, dus voor gezeik was ook helemaal geen ruimte meer.”

Was er zondag na je overwinning ruimte voor een mooi feestje?

“Met een paar bevriende speelsters en wat mensen van de Ladies European Tour zijn we de stad in gegaan. Downtown Xiamen is heerlijk hectisch. In een bar werd ik herkend door een paar mannen die als toeschouwer bij het toernooi waren geweest. Ik val door mijn lengte (1,82 meter) in China sowieso op en toen ik was herkend, wilde iedereen met me op de foto. Dat was wel grappig.”

Op social media werd je door veel mensen gefeliciteerd, onder wie collega’s. Iedereen leek je de zege te gunnen.

“Ik heb honderden berichtjes gekregen via Whatsapp, Facebook en Twitter en ik ben veel gebeld. Ook van bijna alle speelsters heb ik felicitaties gekregen. Respect, ik wist dat je dit in je had, dat soort teksten. Heel mooi, zulke reacties.”

De eerste prijs van 45.000 euro is met afstand het hoogste bedrag dat je ooit hebt gewonnen. Heb je jezelf getrakteerd op een mooi cadeau?

“Nog niet, maar dat gaat zeker gebeuren. Altijd als ik iets bijzonders heb gepresteerd, trakteer ik mezelf op een cadeau dat me aan die prestatie doet herinneren. Niet dat ik deze overwinning ooit ga vergeten, hoor.”

De eerste overwinning is de mooiste, dat hoor je altijd.

“Dat weet ik niet, maar deze overwinning betekent wel ontzettend veel voor me. Ik heb een paar jaar terug de keuze gemaakt om niet te gaan studeren maar alles op golf te zetten. Ik doe en laat er heel veel voor. Als je dan wint, zeker na die lastige laatste maanden, is de vreugde enorm. Ik ben niet bepaald de makkelijkste als het slecht gaat. Tijdens een teammeeting drie weken terug voor ik naar het Frans Open vertrok, heb ik heel duidelijk mijn frustratie geuit richting mijn coaches Eric (der Kinderen), Rob (Mouwen, puttcoach) Martijn (Van Oosterhout, fysiek) en mijn manager Pieter (Bijnen van Golf Team Holland). Hun reacties na mijn overwinning deden me erg veel. Dit is ook hun succes.” 

Aan het begin van het jaar zei je in een interview in dit blad: mijn doel is minimaal één major spelen, in de top 35 van de jaarranglijst eindigen (Van Dam staat nu 20ste) en een toernooi winnen. Alle doelen heb je gehaald.

“Ja, en daar zag het lang niet naar uit. Ik weet nu honderd procent zeker dat ik ieder toernooi een kans heb om te winnen. Ik kan nu heerlijk vrijuit spelen, de druk om mijn Tourkaart veilig te stellen is weg. Maar het seizoen is nog niet voorbij, er komen nog vijf mooie toernooien. Ik wil vooral doorpakken en zo hoog mogelijk eindigen op de jaarranking.”

}