Alle ijzers even lang: hype of revolutie?

24 mei 2016 Redactie GOLF.NL
Al je ijzers op de lengte van een ijzer-7 of misschien zelfs een -8. Wordt golf dan makkelijker? En daardoor leuker? De voor- en nadelen van de single length set.

De nieuwsgierigheid naar de single length set groeit. Clubfitters, golfjournalisten en steeds meer amateurgolfers zijn er door geïntrigeerd. Kan de single length set - alle ijzers een identieke lengte en gewicht, alleen de lofts verschillen -  voor een revolutie zorgen in golfequipment? Wordt golf, die lastige technische sport, er een stuk makkelijker door? Theo Erben, de bekendste clubfitter van Nederland en de man die jarenlang de clubs van Robert-Jan Derksen piekfijn afstelde, is ervan overtuigd. “Ik denk dat vooral de hogere handicappers er baat bij zullen hebben. Een groot voordeel is dat de balpositie steeds hetzelfde is, je hoeft de set-up niet te veranderen bij ieder ijzer en maakt met iedere club dezelfde swing.”

Dechambeau als inspiratiebron

De man die in hoge mate verantwoordelijk is voor de toenemende interesse in de single length set is Bryson Dechambeau. De 22-jarige Amerikaan maakte in april als amateur indruk in The Masters en werd een week later in de RBC Heritage, zijn eerste toernooi als professional op de PGA Tour, vierde. Alle ijzers van Dechambeau, inclusief de wedges, hebben de lengte van een ijzer 6 (37,5 inch) en wegen 280 gram. Bij conventionele sets worden de ijzers steeds ongeveer een halve inch langer, 36 inch in de wedges tot ongeveer 39 inch bij de langste ijzers. Ook verschillen de clubheads in gewicht, zwaarder bij de korte ijzers en lichter bij de lange. De shafts van zo’n conventionele set zomaar afzagen op dezelfde lengte werkt daarom niet omdat balans, swing weight en lie angle veranderen.


Maar een speciaal gemaakte single length set is volgens clubfitter Erben voor veel amateurgolfers wel een uitkomst. En veel afstand inleveren met kortere shafts doe je volgens Erben niet. “Bij een conventionele set sla je per oplopend ijzer steeds ongeveer tien meter verder. Van die tien meter komt maar twee meter door het verschil in lengte van de shaft, de andere acht meter komt door het verschil in loft.”

Holy shit!

Erben heeft in zijn fittingruimte in Nieuwegein een afslagplaats en een launch monitor waarop alle informatie over balvlucht en -afstand wordt weergegeven. GOLF.NL-redacteur Sietse, handicap 6, neemt de proef op de som: ballen slaan met een single length ijzer 5 met een 37 inch shaft (de lengte van een conventionele ijzer 7). “Het oogt en voelt wel vreemd, zo weinig loft op een korte club”, merkt Sietse op als hij zijn stand inneemt. Na het slaan van een handjevol ballen is dat onwennige gevoel helemaal verdwenen. “Holy shit!, deze ijzer 5 slaat wel heel makkelijk, het is net of ik met een ijzer 9 in mijn handen sta.” Gaat dat ten koste van de afstand? Integendeel. Met de ijzer 5 uit zijn eigen set met een beduidend langere shaft (Sietse is 1,89 meter en heeft zijn shafts een inch langer dan standaard) slaat hij zelfs een paar meter mínder ver. Erben ziet het met genoegen aan. “De balvlucht is wel iets lager met de kortere shaft, maar dat lijkt mij geen probleem.” Robert-Jan Derksen sloeg een tijdje terug ook ballen met de ijzer 5 met de kortere shaft. Erben: “Robert-Jan sloeg er net als Sietse perfecte ballen mee, de afstand was ook prima. Hij vond de iets lagere balvlucht en minder spin op de bal de enige nadelen. Voor een Tourpro kan dat een probleem zijn, voor bijna alle andere golfers niet. Amateurs zijn eerder gebaat bij minder spin want daardoor gaat de bal wat verder want je krijgt meer rol.”

Conservatief

Het concept van de single length ijzers is niet nieuw. Het merk Tommy Armour probeerde in de jaren ’80 het grote publiek er al warm voor te krijgen. Toen sloeg het niet aan. Erben: “Tommy Armour maakte niet alleen de ijzers op één lengte. Hij maakte ook alle woods, inclusief de driver, op één lengte, die van een 5-wood. Dat werkte niet, de afstanden met die korte driver vielen flink tegen. Haal lengte weg bij golfers en het merendeel haakt af.” Erben is er zeker van dat single length ijzers wel een succes kunnen worden. “De voordelen zijn voor mij evident. De materialen voor clubheads zijn nu ook veel beter, er is technisch veel meer mogelijk.” Hij gaat er vanuit dat Cobra, de clubsponsor van Bryson Dechambeau, binnenkort single length ijzers voor de gewone golfconsument op de markt brengt. “Dat lijkt me logisch als je zo’n golfer contracteert.” Erben denkt dat bijna alle grote merken in meer of mindere mate bezig zijn met single length. “Als het aanslaat willen ze de boot niet missen.”

Revolutie?

Erben hoopt dat Bryson Dechambeau goed blijft presteren, het liefst een major wint. “Dan komt er veel aandacht in de media voor zijn ijzers en worden nog meer golfers nieuwsgierig.” Erben, enthousiast golfer met handicap 17,2, speelt zelf natuurlijk ook met single length ijzers. Lachend: “Nee, nog niet. Het is net als met de loodgieter, die lekkende kraan in zijn eigen huis wordt niet gemaakt. Het is ook niet makkelijk om aan clubheads te komen voor single length sets. Er liggen hier maar vier sets clubheads en die heb ik al aan klanten beloofd, er wordt bijna om gevochten. Ik heb een flinke voorraad besteld, zodra die clubheads er zijn ga ik zelf ook de overstap maken.” De belangstelling voor single length groeit, dat is duidelijk, maar gaat het tot een revolutie leiden in golfequipment? “Ik hoop het, want ik geloof hier heel erg in. Single length is iets anders dan een nieuw kleurtje op een driver, dit kan golf echt veranderen.”


Lees voor ervaringen en meningen van een amateurgolfer, een golfpro en salesmanager pagina 33 van GOLF.NL Weekly 7.

}