Test op Olympische baan
De Braziliaanse golfer Rafael Becker slaat een bal tijdens een testtoernooi op de olympische golfbaan.
Beeld: Getty Images

Golffeest in Rio?

2 juni 2016 Redactie GOLF.NL
Golf na 112 jaar terug op de Olympische Spelen! De vreugde daarover was groot. Nu steeds meer wereldtoppers afzeggen, nemen de zorgen toe.

In oktober 2009 maakte het IOC in Kopenhagen bekend dat golf in 2016 na 112 jaar zou terugkeren op de Olympische Spelen.  Met 63 stemmen voor, 27 tegen en twee onthoudingen haalde de sport het makkelijk. De lobby vanuit de internationale golfwereld was zeer effectief geweest. Tiger Woods, toen nog de grote heerser in golf, verkondigde keer op keer dat hij zich enorm verheugde op olympisch golf en zeker van de partij zou zijn. “Ik ben dan nog niet met pensioen, hè.” De verwachting was dat niet alleen Tiger Woods maar alle wereldtoppers enorm blij zouden zijn met de mogelijkheid een gouden olympische medaille te kunnen winnen. Dat laatste blijkt met nog een kleine drie maanden te gaan tot Rio toch een beetje tegen te vallen. 

Wel kunnen, niet willen

Tiger Woods is inderdaad nog niet met pensioen. Maar als hij al zijn rentree maakt deze zomer na een rugblessure, moet hij voor de deadline van 11 juli een reuzensprong maken op de wereldranglijst; de kans dat dat lukt is uiterst klein. De afwezigheid van Woods zal worden gevoeld, hij is en blijft de grote publiekstrekker. Maar het afzeggen van wereldtoppers als Adam Scott (7de op de wereldranglijst), Louis Oosthuizen (13de) en Charl Schwartzel (21de) schaadt de status van het olympische golftoernooi veel meer. Wel kúnnen spelen, maar niet wíllen, daar was niet echt rekening mee gehouden.

Luiten: “Het lijkt me geweldig om de Spelen een keer mee te kunnen maken.”

Liever amateurs op de Spelen

De Australiër Scott was de eerste die voor Rio bedankte met als reden een te druk schema. “Ik wil mijn gezin vaker zien”, aldus Scott die een jong kind heeft. Hij werd nog net niet voor landverrader uitgemaakt. De hardste kritiek kwam van Dawn Fraser, een Australische zwemster die vier gouden en vier zilveren olympische medailles won in de jaren ’50 en ’60. “Heel goed gedaan, Adam, dat je je eigen schema belangrijker vindt dan je land vertegenwoordigen. Hoeveel geld wil je verdienen in je leven?” Scott reageerde rustig. “Ik voel dat ik Australië al jaren week in week uit vertegenwoordig en dat probeer ik op de best mogelijke manier te doen.” Het afzeggen van Scott kon onmogelijk als een grote verrassing komen. Hij toonde zich eerder al weinig enthousiast over olympisch golf. Scott sprak van “een exhibitie” en hij verklaarde dat het beter was als de beste amateurgolfers naar de Spelen zouden gaan en niet de pro’s. 

Verontwaardiging

De vrees dat na Scott meer grote namen zouden volgen, werd bewaarheid toen Louis Oosthuizen en Charl Schwartzel bekendmaakten niet naar Rio te gaan. Weer was de verontwaardiging groot. Gary Player, captain van het Zuid-Afrikaanse golfteam, reageerde emotioneel. “Ik zou alles hebben gegeven om aan de Olympische Spelen te kunnen meedoen. Spelers die afzeggen bewijzen de golfsport een slechte dienst. Voor de groei van golf is het belangrijk dat de beste spelers aan de start verschijnen in Rio de Janeiro.” Vorige week meldde ook Marc Leishman zich af, de nummer 35. De Australische golfer vreest het zika-virus dat nog altijd rondwaart in Rio. De vrouw van Leishman balanceerde vorig jaar op het randje van de dood toen ze een infectie opliep. Haar immuunsysteem is nog altijd niet volledig hersteld. De beslissing van Leishman werd door iedereen gerespecteerd, maar wat één groot olympisch golffeest had moeten worden, is toch een beetje besmet geraakt. 

McIlroy: “Het lijkt me geweldig om de Spelen een keer mee te kunnen maken.”

Net als een major

Gelukkig staat er tegenover de afzeggingen en het slechte nieuws over het zika-virus ook veel positiefs. Jason Day, Jordan Spieth, Rory Mclroy - de huidige big three in golf -  gedragen zich als ware ambassadeurs. “Ik benader het als een major”, aldus Spieth. “Een gouden medaille in Rio zou voor mij hetzelfde beteken als een overwinning in een major.” Rory McIlroy zegt alles te gaan doen om een gouden medaille te winnen. “Stel dat het me lukt, dan zou het zomaar kunnen dat ik het winnen van een gouden medaille over een jaar of twintig als een van de hoogtepunten in mijn carrière beschouw. Als golfers krijgen we nu een kans iets te doen wat voorheen onmogelijk was. Die kans moet je grijpen.”

Luiten blij met olympische status

Niemand hoeft zich zorgen te maken dat Joost Luiten gaat afzeggen voor Rio. De beste golfer van Nederland verheugt zich heel erg op zijn olympische debuut. “Het lijkt me geweldig om de Spelen een keer mee te kunnen maken.” Luiten is wel eerlijk over zijn verwachtingen. “Ik vrees dat het nooit de status van een major zal krijgen, tegen de traditie van die toernooien kun je, denk ik, niet op. In tennis zal Wimbledon altijd belangrijker blijven dan het olympisch toernooi. In golf zullen de Masters en het Brits Open het altijd winnen. Maar dan nog is het heel mooi dat golf olympisch is geworden en hopelijk blijft dat ook zo in de toekomst.” 


Dit artikel is in uitgebreidere vorm verschenen in GOLF.NL Weekly 6 van 2016 (vanaf pagina 6).

}