Puur Golf: Reisbureau Authentic Golf

27 juni 2016 Redactie GOLF.NL
Spelen op unieke ontwerpen van de beste golfbaanarchitecten? Er is een nieuw reisbureau dat dit voor je organiseert. De belangrijkste bestemming? Groot-Brittanniƫ.

De meeste Nederlanders willen in de winter in de zon spelen en maken zomers een uitje naar België, Duitsland of Frankrijk. De grote reisbureaus richten zich dus vooral op die bestemmingen. Een enkel bureau heeft ook een baan als Gleneagles in Schotland in het pakket of een groep banen bij Dublin, maar de grote massa gaat niet naar Schotland en Ierland en dus is het aanbod klein. 

Golf op een resortbaan in de zon is heerlijk, maar er zijn golfers die dromen van andersoortige banen. Van ontwerpen van de beste architecten, van eeuwenoude ontwerpen die door Moeder Natuur zijn geschapen, van unieke links- en heidebanen. Dat soort golf is vooral in Schotland, Engeland, Wales en Ierland te vinden en deze landen zijn de belangrijkste bestemmingen van het nieuwe reisbureau Authentic Golf.

“Het doel is om gepassioneerde golfers unieke ervaringen te bezorgen”, zegt Andrew Hastie, oprichter van Authentic Golf en in het verleden teaching pro op onder meer de Lage Vuursche.

 “Het doel is om gepassioneerde golfers unieke ervaringen te bezorgen”

Grote beloning

Zijn huis staat vol boeken over golfbaanarchitectuur en hij reisde de hele wereld af om de beste banen te bekijken en te spelen. “Authentic Golf is gericht op authentieke bestemmingen, vooral in Schotland”, zegt Hastie. “Het is begrijpelijk dat het warme Zuid-Europa een geliefde bestemming is maar daar zijn op het gebied van golfbaanarchitectuur minder goede banen.

In Groot-Brittannië zijn er juist heel veel.” Voorbeelden? Authentic Golf biedt bijvoorbeeld een Kent Short Break aan: slapen in The Lodge op de baan van Princes GC vlakbij de Kanaaltunnel, spelen op de linksbanen Princes, Royal Cinque Ports, Littlestone en als extra optie Royal St Georges, gastheer van het Brits Open. Een avontuurlijker voorbeeld is de Kintyre Package waarbij je speelt op de afgelegen Schotse banen Machrihanish Old, Machrihanish Dunes en Dunaverty Golf Club. Moeilijk bereikbaar maar als je er eenmaal bent is de beloning is groot.

Contacten

Het bureau van Hastie richt zich niet alleen op de andere kant van de Noordzee. “De reizen van Authentic Golf gaan alleen naar banen waar ik zelf in geloof. Dat kunnen ook interessante ontwerpen zijn in Nederland of Frankrijk en in de toekomst organiseren we misschien ook reizen naar Australië.” 

Authentic Golf is voor Hastie, een Australiër (met een Schotse moeder) die nu zo’n twintig jaar in Nederland woont en een Nederlandse vrouw heeft, een droom: “Er komen nu drie dingen samen in mijn leven: mijn liefde voor golf, baanarchitectuur en reizen. Ik heb zelf al op tientallen banen op de British Isles gespeeld. Ik ken er mijn weg en heb veel contacten opgedaan. Door mijn contacten op banen en bij hotels kan ik de kosten drukken voor golfers die reizen via Authentic Golf.”

“We helpen golfers ook op andere manieren om de ervaring zo mooi mogelijk te maken, bijvoorbeeld met adviezen waar te eten of met tips over activiteiten als whiskyproeverijen.” 

Lage reiskosten

De voormalige teaching pro richt zich op groepen van twee tot tien mensen. Hij werkt niet alleen samen met authentieke banen maar ook met authentieke hotels en B&B’s. “Die versterken de unieke ervaring van spelen in landen als Schotland”, zegt Hastie. “We helpen golfers ook op andere manieren om de ervaring zo mooi mogelijk te maken, bijvoorbeeld met adviezen waar te eten of met tips over activiteiten als whiskyproeverijen.”

De reizen naar meesterwerken van beroemde architecten en hidden gems nabij deze meesterwerken zijn in veel gevallen goed betaalbaar omdat de reiskosten meevallen. Hastie: “KLM vliegt bijvoorbeeld op Leeds, waar vlakbij elkaar drie interessante banen liggen. Er zijn verder ook goedkope vluchten naar steden als Glasgow, Edinburgh, Inverness en Aberdeen. En veel bestemmingen in Groot-Brittannië zijn goed bereikbaar met de ferry en de auto.”

Go Dutch

Op de website van Hastie vind je onder pakketten ook de Dutch Classics, want klassiekers van architect Harry Colt en zijn partners zoals De Pan en de Koninklijke Haagsche voldoen ook aan de criteria van authentiek golf. En mogelijk gaat Hastie ook trips organiseren waarbij hij zelf als gids meegaat. Die reizen zijn helemaal aan te bevelen, want wie wil er niet spelen met een pro die ook nog eens alles weet van de banen waar je speelt?

Drie tips

Geïnteresseerd in puur golf op unieke banen? Andrew Hastie doet op basis van zijn eigen ervaringen drie suggesties.

1. Een ideale short break is een trip naar Leeds. Daar liggen drie fantastische banen van Alister Mackenzie, de architect die met Bobby Jones Augusta National heeft gemaakt, de baan waar de Masters wordt gespeeld.

2. Een echt avontuur is een reis naar Machrihanish in Schotland, ver van de bewoonde wereld. Machrihanish is een van de meest natuurlijke banen op de wereld en vlakbij ligt een leuke andere linksbaan, Dunaverty GC.

3. Het spirituele dorp Dornoch in de Scottish Highlands herbergt Royal Dornoch en is de geboorteplaats van de architect Donald Ross.

Meer informatie: > authentic.golf

 

}