Joost Luiten.
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten laat veel liggen op greens van Baltusrol

29 juli 2016 Redactie GOLF.NL
Een matige openingsronde in 72 (+2) slagen op de eerste dag van het PGA Championship levert Luiten voorlopig een 81ste plaats op. Met name op de greens liet de Nederlander veel liggen.

Joost Luiten kende een wisselvallige start in de eerste ronde van het vierde major van het jaar. Na een drie-putt op de tiende (Luitens eerste hole) volgden twee birdies.

Op hole 12 van Baltusrol - een par-3 van bijna 200 meter - kwam de Nederlander zeer dichtbij een hole-in-one. De bal bleef dood bij de hole liggen nadat deze hard tegen de vlaggenstok tot stilstand was gekomen.

Op de vierde hole volgde er wederom een bogey door een drie-putt. In het restant bleef de 30-jarige professional birdies (twee) afwisselen met bogeys (vier).

‘Doordat ik geen putt heb gemaakt laat ik het na om mezelf te belonen’, klonk het bij Luiten na afloop.

‘Dat was het verhaal van de dag. Op 16 hole ik mijn langste putt van de dag: drie meter voor par. Als je drie drie-putts maakt en voor de rest geen enkele putt voor birdie weet te holen, dan wordt het gewoon heel lastig. Dat is eigenlijk ook het probleem van de laatste weken: ik weet te weinig putts te holen. Hopelijk valt het morgen (Luiten start om 14:30 Nederlandse tijd, red.) wel mijn kant op’, aldus Luiten. 

Walker een slag los

Jimmy Walker heeft na de eerste dag de leiding in handen.  De Amerikaan staat op -5 en heeft een slag voorsprong op Martin Kaymer, Emiliano Grillo en Ross Fisher.

‘Er is niks makkelijk op de golfbaan vandaag’, zei de tweevoudig majorwinnaar Martin Kaymer, die met een starttijd in de middag in moeilijkere omstandigheden een zeer goede ronde speelde.

Henrik Stenson speelde ook prima in de middag en noteerde een 67 (-3). ‘Het zal hoe dan ook een geweldig seizoen voor mij zijn’, zei de winnaar van The Open. ‘Maar tegelijkertijd wil ik mijzelf een kans geven om er het beste seizoen van te maken.’

Rory McIlroy, die een oefenronde speelde met Luiten op woensdag, had een slechte dag. De Noord-Ier had 35 putts nodig en maakte geen enkele birdie. Met een 74 staat hij 120ste. 

Ook Dustin Johnson (T143) kon niet aan de verwachtingen voldoen. In een ronde 77 maakte de Amerikaan slechts één birdie.

Titelverdediger Jason Day deed het prima met een 68 (-2). De Australiër speelde met Phil Mickelson (+1) en McIlroy en staat nu gedeeld negende. Jordan Spieth staat 36ste en op level par.

Leaderboard.

VIDEO Hoogtepunten Ziggo Sport:

Loading the player...

De bijna-ace van Luiten:

Loading the player...


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}