Een prachtig affiche voor zaterdag: Jordan Spieth (4-) vs. Rory McIlroy (-3).
Beeld: Getty Images

McIlroy op hielen van Spieth

9 april 2016 Redactie GOLF.NL
Op een dag die in het teken stond van overleven, werden in de tweede ronde van de 80ste Masters de messen geslepen voor een duel tussen Jordan Spieth (-4) en Rory McIlroy (-3).

Leider Jordan Spieth stond na een goede start maar liefst vijf slagen voor, maar in het restant was het voor de titelverdediger een kwestie van vechten tegen de wind op Augusta National. Op de achttiende holede de 22-jarige nummer twee van de wereld een lange putt (5 meter) voor een ronde 74 (+2) en een voorsprong van een slag op Rory McIlroy, de nummer drie van de wereld, die ook zijn par redde op 18 voor een 71, een evenaring van de laagste ronde van de dag. 

'Ik ga nog steeds aan de leiding,' zei Spieth, die mede dankzij een vier-putt op de vijfde voor de eerste keer in zijn drie deelnames aan de Masters een ronde boven par noteerde. 'Ik ben nu, zo kort na de ronde, een beetje teleurgesteld. Dat krijg je als je twee over par maakt op de laatste drie holes. Ik stond acht onder par en ik finish op -4. Dat is zwaar.'

Voor het eerst sinds de derde ronde in 2007 brak niemand de 70. McIlroy speelde de laatste zes holes in drie onder par. 'Ik weet dat ik in goede positie ben met het weekend voor de boeg', zei McIlroy. 'En daar ben ik blij mee', aldus de viervoudig majorwinnaar die alleen nog een groen jasje nodig heeft voor de career grand slam. 

Er is meer wind voorspeld voor zaterdag. 'Level par is morgen een ongelofelijke dagscore', keek Spieth vooruit.

Achtervolgers

Danny Lee staat na een ronde level par samen met Scott Piercy op -2. Matusyama, Snedeker en Kjeldsen zijn de overige spelers die na 36 holes nog onder par staan. 

Bryson DeChambeau was bezig aan de beste ronde van de dag maar hookte zijn afslag op 18 in de bomen en moest terug naar de tee en noteerde een triple-bogey 7 op de laatste voor level par in het toernooi.

Dustin Johnson maakte een birdie op alle par-vijven voor een 71 en staat eveneens op level par. Jason Day is ook nog in contention. De nummer 1 van de wereld hield de schade beperkt met een 73 en staat slechts vijf slagen achter. 'Het voelt bijna als een U.S. Open waarin je moet zien te overleven', zei Day over de omstandigheden. 

Tom Watson kwam twee slagen tekort voor de cut in zijn laatste Masters. De tweevoudig Masters winnaar kreeg een staande ovatie op de laatste hole. 'Ik ben blij dat ik de achttiende niet meer hoef te spelen', zei de golflegende.

Tee times.

Samenvatting ronde 2:

Beelden DeChambeau op 18 van Ziggo Sport Golf:

Loading the player...

Phil Mickelson speelde vrijdag zijn slechtste ronde ooit op Augusta: 79. Met +7 mist Lefty de cut. Bekijk de beelden van Phil op 18:

Loading the player...
}