Golf klaarmaken voor de toekomst

Europees project Go Golf Europe heeft kick-off op het KLM Open
9 september 2015 NGF
Op het KLM Open is het startsein gegeven aan het Europese golfproject ‘GoGolf Europe’, dat als doel heeft de jeugdparticipatie in de golfsport te vergroten. Het ambitieuze project wordt in vijf Europese landen uitgevoerd. Vanuit Nederland begeleidt de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) samen met de PGA Holland het project.

Het project genaamd GoGolf Europe wordt ook uitgevoerd in Tsjechië, Frankrijk, Portugal en Estland. Gedurende drie jaar wordt onderzocht wat de juiste benadering is om jeugd aan de golfsport te binden. Daarnaast worden de fysieke en mentale voordelen van golf academisch onderzocht door de Universiteit van St Andrews.

Florence Brugmans, jeugdcoördinator bij de NGF, begeleidt het project voor Nederland: ”Meer golfparticipatie bij de jeugd staat hoog op de agenda van de NGF. Met dit project hopen we een verschil te kunnen maken om het enthousiasme voor golf bij kinderen te vergoten. We denken dat door deelname aan dit project straks inzichtelijk wordt hoe we jeugd beter kunnen binden aan onze sport.”

"Met dit project hopen we een verschil te kunnen maken om het enthousiasme voor golf bij kinderen te vergroten."

Start in Nederland

Op de Kennemer Golf & Country Club was woensdag de lancering. Ruim 50 schoolkinderen uit Rotterdam kwamen naar het toernooi en kregen een kijkje achter de schermen. Vervolgens kregen zij hun eerste golfles in de stand van De Golf Academie, het begin van een reeks lessen die ze de komende 2,5 maand wekelijks krijgen. 

Ook vulden de jonge deelnemers een vragenlijst in, waardoor er gemeten en onderzocht kan worden op de ontwikkeling rondom motivatie, mentale aspecten, gezondheid en fysiek. Het vervolg vindt plaatst op Golfcentrum Seve Rotterdam, daar worden de kinderen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar verder enthousiast gemaakt voor de golfsport. Een heterogene groep van 128 kinderen wordt gedurende twee jaar onderzocht op de fysieke en mentale aspecten van golf. De golfprofessionals die de lessen gaan geven in dit project hanteren een nieuwe lesmethode met meer benadering vanuit het kind.

Europees project

Het Europese project wordt mede mogelijk gemaakt door het programma Erasmus+ van de Europese Commissie, ter bevordering van educatie, training, jeugd en sport. 

De European Golf Association (EGA) leidt het project in Europa en de NGF en de PGA Holland begeleiden het project in Nederland. De Universiteit van St Andrews gaat de voordelen van sporten en golf onderzoeken. Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de European Golf Association en de European Tour, de beheerder van grote golftoernooien zoals het KLM Open.
Fredrik Lindgren, hoofd Corporate Responsibility & Sustainability op de Europese Tour: "De spelers van de Europese Tour werden allemaal in hun jeugd geïnspireerd om golf te spelen en de successen van het Europese Ryder Cup team heeft geleid tot innovatieve jeugdprogramma's in de landen waar de Ryder Cup werd gespeeld. We zijn er trots op naast onze partners te staan en ondersteuning te bieden in de gestructureerde ontwikkeling van de golfsport in Europa."

Bekijk hier een video van de European Tour. 


}