Darius van Driel's voornaamste concurrent haalde wel de cut.
Beeld: Poppe de Boer
Alexander Levy had vorig jaar aan 36 holes goed spelen genoeg om de titel in het Portugal Masters te winnen.
Beeld: Getty Images
Rory McIlroy doet mee aan de eerste wedstrijd van het jaar van de PGA Tour. Afgelopen week nam hij nog een mooi filmpje op met het Ierse rugbyteam. Bekijk het onderaan dit bericht.
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 42

13 oktober 2015 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de toernooien deze week.

15-18 oktober European Tour: Portugal Masters, Oceanico Victoria Golf Club, Vilamoura, Portugal

Het seizoen van de Europese Tour loopt richting zijn eind. Nog twee wedstrijden voordat de lucratieve Final Series beginnen en dus is het er veel spelers aan gelegen om of zich nog in de top-110 van de Race to Dubai te spelen (voor kaartbehoud), óf om nog voldoende geld te verdienen om hoog genoeg in de Race to Dubai Ranking te komen voor kwalificatie voor de Final Series. 

Naast de top-60 van de wereld, vier toernooi invitaties en drie Turkse spelers die zeker zijn van een plek in de eerste wedstrijd van de Final Series (het Turkish Airlines Open), wordt het veld aangevuld met spelers van de Race to Dubai. 

Op 9 oktober zou de top-85 van de R2D zich virtueel plaatsen voor Turkije. Het werkelijke veld wordt op 25 oktober bekend na het UBS Hong Kong.

Spelers die op dit moment nog niet geplaatst zijn (onder andere Robert Karlsson, Thomas Björn, Paul Lawrie, Nicolas Colsaerts, Padraig Harrington) proberen in Portugal een stap in de goede richting op de ranking te doen. Zij krijgen wel concurrentie van nummer 21 van de wereld Martin Kaymer. Ook Alexander Levy - die vorig jaar in verband met hevige regenval het tot 36 holes ingekorte toernooi won - is weer van de partij.

Prijzengeld: € 2.000.000. Tv: vier dagen live Sport1 Golf.

Leaderboard (vanaf donderdag)


15-18 oktober PGA Tour: Frys.com Open, Silverado CC (North), Napa, CA, VS

De herfst is nog maar net begonnen of het 2015-2016 seizoen van de PGA Tour staat al weer voor de deur. Het Frys.com Open is voor het tweede seizoen op rij het eerste van 47 toernooien dat het nieuwe seizoen rijk is. 

Titelverdediger Sangmoon Bae is er niet bij. De Koreaan is opgeroepen voor militaire dienst en daar kom je in Korea niet zo maar onderuit. 

Ook zonder Bae is het veld dat aan de start van het nieuwe seizoen verschijnt uitstekend. Wat te denken van van Rory McIlroy, Justin Rose, Hideki Matsuyama, Brooks Koepka en andere sterren? Op Chris Kirk na nemen de spelers van het Amerikaanse Presidents Cup-team een weekje rust om terug te kijken op hun - nipte - overwinning. Van het Internationale team zijn naast Matsuyama ook Charl Schwartzel en - de runner-up van vorig jaar - Steven Bowditch aanwezig.

Prijzengeld: $ 6.000.000,-. Tv: Vier dagen live op Sport1 Golf.

Leaderboard (vanaf donderdag)

16-18 oktober Alps Tour: 2015 Abrizzo Open, Miglianico Golf & Country Club, Miglianico, Italië

In zijn eerste jaar als professional eindigde Darius van Driel op de Alps Tour tien keer in de top-10. Vijf van die keren was hij runner-up en één keer stapte hij als winnaar van de baan af. Het is dan ook niet gek dat de 26-jarige speler de Order of Merit van het circuit aanvoert. 

Een mooie motivatie om dat ook na de laatste twee toernooien van het jaar te blijven doen is de plek in de Second Stage van de European Tour Q School die is weggelegd voor de winnaar. De voorsprong van Van Driel op nummer twee Josh Loughrey is ruim vierduizend euro, maar in Italië is weer een hoofdprijs van € 5800 te verdienen. In het laatste toernooi van het seizoen - Het Israel Masters - is de prijzenpot zelfs € 80.000. Voor de winnaar zal dan ruim € 10.000 zijn weggelegd. Zeker van zijn eerste plaats is Van Driel dus zeker nog niet.

Ook Jurrian van der Vaart doet weer eens mee op de Alps Tour. Promoveren via de rankings kan hij alleen nog als hij de laatste twee toernooien wint, dus voor Van der Vaart zal het vooral een kwestie zijn van zijn spel op peil houden voor de Second Stage van Q School waar hij zich onlangs voor plaatste.

Prijzengeld: € 40.000,-

Leaderboard vanaf donderdag via website Alps Tour


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Master class from @lukefitzgerald #ClubFurtherThanBall

Een video die is geplaatst door Rory McIlroy (@rorymcilroy) op

}