Amerika verovert Presidents Cup in thriller

11 oktober 2015 Redactie GOLF.NL
Amerika won andermaal de Presidents Cup, maar dit keer was de ontknoping dramatisch. Bill Haas, zoon van captain Jay Haas, veroverde het winnende punt.

De Presidents Cup ontbeert vaak spanning. In de laatste edities was Amerika veel te sterk voor het internationale team. 

Voor de toekomst van de Presidents Cup werd daarom een beetje gevreesd; wie loopt er straks nog warm voor deze tweejaarlijkse confrontatie als de overnacht van team USA zo groot blijft? 

De ontknoping zondag was het beste wat de Presidents Cup kon overkomen. Amerika won voor de zesde keer op rij, maar eindelijk kende de Presidents Cup weer eens een dramatische en emotionele apotheose die we zo goed kennen van de Ryder Cup.

De twaalf afsluitende singles begonnen met een voorsprong van 9,5-8,5 voor de Amerikanen. De beslissing viel uiteindelijk in de laatste partij tussen Sang-Moon Bae en Bill Haas. Mooier had het niet kunnen zijn want de Koreaan Bae speelde voor eigen publiek op de Jack Nicklaus Golf Club in Incheon. En Bill Haas had een wildcard gekregen van de captain, zijn vader Jay Haas. Kritiek op die keuze was er nauwelijks, maar pikant is het natuurlijk wel, de vader die kiest voor zijn zoon. 

Teamgolf

In een prachtig gevecht maakte Bae op hole 16 een putt van drie meter om slechts 1 down te blijven. Op 17 holede de Koreaan bijna zijn bunkerslag uit voor birdie en de winst van de hole. Maar het werd een par en de partij ging door naar 18, nog steeds met Haas 1 up. 

Bae moest hole 18 winnen, dan zou de Presidents Cup in een gelijkspel eindigen. Na een half mislukte chip op de par-5 viel Bae op zijn knieën. Amerika won de Presidents Cup met 15,5-14,5. 

Zeven partijen gingen op de slotdag tot hole 18. Alles wat teamgolf zo mooi maakt kregen de toeschouwers in Incheon voorgeschoteld. Over deze Presidents Cup zal nog lang worden nagesproken en dat is de afgelopen jaren wel eens anders geweest. 

Uitslag.

 

}