Wie speelt waar? Week 41

6 oktober 2015 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de toernooien deze week.

8-11 oktober European Tour: British Masters, Woburn Golf Club, Woburn, Engeland

Voor het eerst sinds zeven jaar staat het British Masters weer op het programma van de Europese Tour en dat is maar goed ook. Het is toch immers vreemd dat van de 49 toernooien die de kalender van de Europese Tour rijk is, slechts één ander toernooi in Engeland wordt gespeeld. 

De wedstrijd wordt gespeeld op een van de fraaie banen van Woburn Golf Club (de Marquess' Course) en de gastheer van het toernooi is Ian Poulter. De flamboyante Engelsman is al sinds jaar en dag verbonden aan Woburn en is trots dat het British Masters voor het eerst sinds 2002 weer terug is op zijn geliefde baan. In de komende vier jaar zullen ook Justin Rose, Lee Westwood en Luke Donald als host fungeren. Zij mogen op hun beurt ook bepalen waar het toernooi dan zal plaatsvinden.

In het veld flink wat interessante namen. Zo zijn er maar liefst zeven spelers van het winnende Ryder Cup-team uit 2014 aanwezig en doen ook spelers als Shane Lowry, Thorbjörn Olesen en Danny Willett mee. 

Ook Joost Luiten is van de partij. Hij probeert in Engeland vooral zijn putter weer 'hot' te krijgen zodat zijn goede spel van tee tot green wat meer beloond wordt. Luiten miste een week geleden in het Alfred Dunhill Links Championship de cut. In de video player hierboven kun je kijken naar een preview van Luiten op het toernooi.

Prijzengeld: £ 3.000.000. Tv: vier dagen live Sport1 Golf.

Leaderboard (vanaf donderdag)

8-11 oktober Challenge Tour: Irish Challenge, Mount Wolseley Hotel Spa and Golf Resort, Tullow, County Carlow, Ierland

Net als in de afgelopen weken spelen er verschillende belangen voor de Nederlandse spelers op de Challenge Tour. Daan Huizing probeert nog altijd een plekje in de top-15 van de Road To Oman aan het eind van het seizoen te bemachtigen. Huizing staat achttiende en kan de laatste drie toernooien van het seizoen allemaal spelen. Promotie naar de Europese Tour heeft hij dus nog in eigen hand.

Voor de andere twee Nederlandse deelnemers - Maarten Lafeber en Tim Sluiter - is het een ander verhaal. Lafeber heeft een goed resultaat nodig om zich te plaatsen voor het lucratieve volgende toernooi, het Foshan Open. In China spelen de (ongeveer) beste 70 spelers van de Race to Oman, aangevuld met Chinese spelers. Lafeber staat in de rankings nu 77ste.

Tim Sluiter haalde vorige week als enige landgenoot de cut in het EMC Challenge Open in Italië en eindigde op de 14de plaats, zijn op een na beste resultaat dit seizoen. Het devies voor Sluiter is in Ierland hetzelfde als de afgelopen weken: winnen. Alleen dan valt er voor de Tukker nog wat van zijn seizoen te maken.

Prijzengeld: € 180.000.

Leaderboard (vanaf donderdag)

8-11 oktober PGA Tour: Presidents Cup, Jack Nicklaus GC Korea, Songdo IBD, Incheon City, Korea

Geen reguliere toernooien meer in dit seizoen op de PGA Tour (het nieuwe seizoen begint volgende week al weer), maar wel een mooi matchplay-onderonsje tussen de beste Amerikaanse spelers en een team bestaand uit internationale topspelers, maar zonder Europeanen. 

Het strijdtoneel voor The Presidents Cup is de Jack Nicklaus Golf Club in Korea. 

Traditioneel gezien is Team Amerika een stuk sterker dan het internationale team. Vorige keer won het team van Fred Couples met 18,5-15,5 en dat was de vijfde overwinning op rij voor de VS. 

Couples heeft dit jaar als captain plaats gemaakt voor Jay Haas, maar bij de Internationalen staat nog steeds Nick Price aan het roer. Met vier Aziaten in het team (en een halve Aziaat) zal het internationale team in ieder geval op veel steun van de achterban kunnen rekenen. Maar of het genoeg is om te winnen?

TV: Vier dagen (eigenlijk nachten ...) live op Sport1

Leaderboard (vanaf donderdag)

8-11 oktober Ladies European Tour: Xiamen Open, Xiamen Orient G&GC, Xiamen, China

Eindelijk mag Anne van Dam weer eens in actie komen op de Ladies European Tour. De Speelster van Golf Team Holland kwam dit seizoen pas negen keer in actie in haar eerste seizoen op de LET. 

De onlangs 20 jaar geworden speelster staat 107de op de Order of Merit en zou een mooi resultaat in China goed kunnen gebruiken. Van Dam start op donderdag om 11,50 uur lokale tijd vanaf de tiende tee in het gezelschap van de Thaise Jaruporn Palakawong Na Ayutthaya en de Chinese Lei Ye.

Prijzengeld: € 300.000,-

Leaderboard (vanaf donderdag)

8-10 oktober Alps Tour: 2015 Alps de Extremadura, Talayuela Golf Club, Cáceres, Spanje

Nog drie toernooien te gaan voor Darius van Driel op de Alps Tour. De nummer 1 van de Order of Merit maakte na zijn eerste gewonnen toernooi een ongelukkige uitstap naar de Qualifying School van de European Tour (hij trok zich na twee rondes terug), maar is erop gebrand om het seizoen goed af te sluiten. 'Het was een fout om Q School te spelen want eigenlijk paste het helemaal niet in mijn schema. Mijn voorbereiding was niet goed en mentaal was ik ook een beetje op. In mijn laatste drie toernooien van het seizoen moet ik weer goed spelen om het inschrijfgeld van de Qualifying School terug te verdienen, dat is een goede motivatie!' aldus Van Driel.

Prijzengeld: € 40.000,-

Leaderboard vanaf donderdag via website Alps Tour 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}