Joost Luiten Alfred Dunhill
Joost Luiten kan niet geloven dat hij zo veel kansen heeft gemist.
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten weet kansen niet te benutten

1 oktober 2015 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten is de eerste dag van het Alfred Dunhill Championship in Schotland begonnen met een ronde 70 (-2). Een score onder par, maar niet waar Luiten op gehoopt had.

Op een exceptioneel mooie dag in Schotland begonnen maar liefst 168 golfers aan hun eerste ronde op de Old Course van St Andrews, Kingsbarns of Carnoustie. Traditiegetrouw spelen de professionals samen met een amateur, voor zowel hun eigen score, als een teamscore. Onder de amateurs bevinden zich onder andere - voormalig - sportsterren, acteurs, muzikanten en zakenlui. Ook Johan Cruijff en Ruud Gullit zijn weer van de partij.

Joost Luiten is de enige professionele Nederlandse deelnemer in het veld. Hij speelt - net zoals de afgelopen jaren - samen met sponsor Wijnand Pon. Het goed op elkaar ingespeelde team kwam in de eerste ronde echter niet als een geoliede machine uit de startblokken. Als team speelden Luiten en Pon "slechts" drie onder par en individueel kwam Luiten niet verder dan -2. Scores onder par, dat wel, maar als je het vergelijkt met de leidende teamscore van -13 en de leidende individuele score van -8, dan snapt zelfs een leek dat er meer in gezeten had.

Luiten was na afloop - ondanks het plezierige spelen met Pon - dan ook niet tevreden over zijn ronde. 'Ik speelde van tee tot green erg goed, maar ik wist geen enkele kans te benutten. Ik begon op hole 10 en miste daar meteen een putt van twee meter voor birdie. Op 11 maak ik mijn enige putt van acht meter voor birdie, maar op 12, 13 en 14 mis ik putts voor birdie van 2 meter, 1,5 meter en 4 meter. Niet echt een lekker begin dus. Op holes 5 en 6 maak ik wel birdies, maar dat waren tap-ins.' Met zijn score van 70 (-2) neemt Luiten na de eerste dag de gedeeld 44ste positie in. 'Op zo'n mooie zonnige dag als dit is -2 gewoon niet echt een goede score hier. Morgen moet ik op de Old Course spelen en dan is het zaak om mijn kansen wel te benutten. Op dit soort dagen weet je dat het belangrijk is dat je geduldig blijft, want je gaat zeker kansen krijgen. Nu alleen nog zorgen dat ze erin gaan morgen.'

De achterstand van Luiten op de kop van het veld is met zes slagen na een dag al aanzienlijk. Verrassender nog zijn de namen van de spelers die met -8 bovenaan staan: Broberg, Mullen en Dunne. Broberg kwam op de Old Course van St Andrews tot zijn 64 en deed het daarmee drie slagen beter dan alle andere spelers op die baan. De talentvolle Zweed speelt de laatste tijd al goed, dus zijn naam is nog wel te verwachten in de top van het klassement. Zijn twee metgezellen op -8 spelen echter in het Alfred Dunhill Championship hun eerste wedstrijd als professional.

Jimmy Mullen was een maand geleden de eerste speler in de geschiedenis van de Walker Cup (amateur wedstrijd tussen VS en GB&I) die alle vier zijn partijen wist te winnen. Op Kingsbarns maakte hij naast twee bogeys ook acht birdies en een eagle.

De naam van Paul Dunne is bij golf volgers inmiddels bekend. De Ier ging in juli de laatste ronde van The Open als leider de laatste ronde in toen hij nog amateur was. Inmiddels heeft hij zich door de eerste fase van de Qualifying School gespeeld op jach naar een kaart voor de Europese Tour, maar lijkt hij daarvoor al snode plannen te hebben. Dunne maakte eveneens twee bogeys, maar ook acht birdies en een hole-in-one.

Het trio op -8 wordt achtervolgd door een trio op -7. Søren Kjeldsen, Anthony Wall en Richard Bland kwamen allen tot die score.

In het team klassement kwam Johan Cruijff aan de zijde van Alejandro Cañizares tot een score van -5. Ruud Gullit had met Andrew Johnston twee slagen meer nodig.

Leaderboard

}