Loading the player...
Joost Luiten op zondag
Beeld: Getty Images

Luiten vijfde in Zuid-Afrika

29 november 2015 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten is het nieuwe seizoen begonnen met een vijfde plaats in het Alfred Dunhill Championship. De zege ging naar Charl Schwartzl.

Bekijk een damenvatting van Ziggo in de player boven deze tekst.

De Nederlandse nummer een speelde de laatste ronde in 71 slagen (-1). Met een totaal van -8 bleef Luiten steken op de plek waar hij de laatste ronde begon: een vijfde plaats.

De eerste negen holes van Luiten op de slotdag van het Alfred Dunhill Championship waren identiek aan zijn eerste negen op zaterdag: drie birdies en een bogey op de par-4 negende. Het gaf de Nederlander een mooie uitgangspositie om te stijgen naar de top van het klassement.

Verder stijgen deed de 28-jarige professional niet. Door bogeys op 14 en 17 (en een birdie op 15) bleef de teller net als op zaterdag op -1 steken. Na 72 holes, waarvan hij er 18 onder par speelde, was Luiten met het totaal van -8 niet tevreden. 

'Ik had vandaag weer, net als zaterdag, een hele goede start! -3 na 8 en ik had nog een paar goede birdiekansen, maar die gingen er naast. Maar de twee up and downs op 3 en 8 voor par waren heel goed. Helaas maakte ik op 9 een bogey na een slechte ijzer-4 helemaal rechts op de green, dat werd een 3-putt. Op de back nine speelde ik gewoon niet scherp genoeg met de ijzers! Ik was elke keer uit positie en moest vechten voor parren. Gelukkig goede up and downs op 10, 11, 12 en 13, maar op die holes moet je eigenlijk één of twee birdies oppikken en dat deed ik niet.'

Op 14 sloeg Luiten een wedge van de fairway in het water, kort links van de vlag. Het leverde hem een bogey op. 'Dat soort fouten mag je niet maken als je bovenin wilt meedraaien. Wel weer een goede birdie op 15. Op 17 kwam ik onder de lip in de fairwaybunker te liggen. Ik moest opleggen. De wedge sloeg ik op 4 meter en de putt gleed naast de hole. Wederom een dure bogey!' zei Luiten over de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen, waar volgens hem zelf meer in had gezeten.

'Ik heb het gevoel dat ik hier heel veel heb laten liggen in het weekend. Twee dagen achter elkaar -3 staan na 8 holes en dan twee keer met -1 binnenkomen - dat is niet goed genoeg! Aan de andere kant is het goed om te zien dat met name het putten deze week erg goed was en daarom eindig je toch nog als vijfde', aldus Luiten.

Voor deze gedeeld vijfde plaats ontvangt hij 53.100 euro en evenaart bijna direct zijn beste resultaat van het seizoen 2014-2015: een vierde plaats in het Scottish Open in juli van dit jaar.

Schwartzl niet te stoppen op Leopard Creek

De overwinning ging naar Charl Schwartzl, die soeverein en met degelijk golf op de laatste paar holes niet meer in te halen was.

Het is de vierde keer dat Schwartzl het kampioenschap op zijn naam schrijft en de Masters kampioen van 2011 heeft nu tien overwinningen behaald op de European Tour.

'Ik heb gister gedineerd met Johann Rupert (de eigenaar van Leopard Creek), Louis Oosthuizen en Richard Sterne en die hadden het alleen maar over de slechte ballen die ze hadden geslagen dus het was nog knap lastig vandaag', grapte de opgetogen Schwartzl, die zijn favorietenrol deze week bevestigde en 237.750 euro mee naar huis neemt. 

De Zuid-Afrikaan stond nog boven par halverwege de slotronde, maar met drie birdies op elf tot en met veertien deelde de majorwinnaar de genadeklap uit. 'Ik wist dat ik op de tweede negen twee of drie onder par moest spelen om een kans te maken. Ik zou graag willen dat er hier een major gespeeld zou worden.'

Als de winnaar al wat de vrezen had, dan was dat van de Fransen. Zowel de tweede, derde als vierde plaats werden bezet door Franse spelers. Grégory Bourdy werd op -11 tweede, gevolgd door Benjamin Hebert (-10) en Sebastien Gros (-9). Matt Ford en Thomas Linard (de vierde Fransman bij de beste zeven) stonden naast Joost Luiten op -8. 

Het volgende toernooi op de kalender van Luiten is het Thailand Golf Championship van 10 tot 13 december.
Leaderboard.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}