Joost Luiten Dubai
Joost Luiten staat na 36 holes in het DP World Tour Championship in de top-30.
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten bij beste dertig in Dubai

20 november 2015 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten kwam op de tweede dag van het DP World Tour Championship in Dubai niet verder dan een ronde level par. Met een totaal van -3 staat de Nederlander op een gedeeld 28ste plaats.

De Bleijswijker maakt weinig fouten op Jumeirah Golf Estates, want na 36 holes staan er slechts twee bogeys op de kaart van Luiten. Het aantal birdies blijft echter ook gering.

De nummer 50 in de Race to Dubai speelde op vrijdag een foutloze eerste negen met acht parren en een birdie. Op de par-4 tiende leverde de Nederlander een slag in met een bogey. Op de par-5 veertiende herstelde Luiten zich met een birdie, maar leverde deze winst direct weer in met een bogey.

Met twee birdies en een gelijk aantal bogeys bleef Luiten level par voor de dag en zag dat hij daarmee veertien plaatsen inleverde op het leaderboard. De top-10 is slechts vier slagen verwijderd, dus een topnotering - en een deel van de prijzenpot van 8 miljoen dollar - behoort nog steeds tot de mogelijkheden.

'Frustrerend'

'Het was eigenlijk een beetje een frustrerende dag, want ik sloeg de bal eigenlijk best goed, maar wist te weinig birdies te maken,' zei Luiten. 'Op de eerste mis ik helaas een putt van twee meter, en dat was eigenlijk ook het verhaal van de rest van de ronde. Geen putt voor birdie mocht vallen. En dan kom ik op tien en daar mis ik mijn eerste en enige fairway van de dag en lig ik achter een boom. De green kon ik niet meer halen: bogey. Op veertien maak ik na een goede twee-putt van dertig een birdie, maar op vijftien was ik het met mijn birdieputt van zes meter even helemaal kwijt! Ik liet hem anderhalve meter te kort en de volgende putt lipt uit. Op zeventien had ik een goede kans voor birdie, maar ook die bleef helaas buiten de hole. Op de laatste maak ik dan eindelijk mijn eerste put van de dag, van vier meter, maar helaas was deze voor par. Heb het gevoel dat ik gewoon lekker heb staan spelen, maar wist vandaag niet te scoren helaas. Morgen dan maar,' aldus de 29-jarige nummer 84 van de wereld.

Thomas Pieters kende een stormachtige eerste negen holes. Ondanks drie birdies ging de Belg met twee dure double bogeys op +1 door de turn. Op de tweede negen schakelde Pieters naar een hogere versnelling, waarin hij vijf birdies maakte en de (grote) fouten van de kaart hield. De slothole leverde Pieters (net als op donderdag) weer een bogey op, maar met een derde ronde in 69 slagen staat Pieters dertiende op het leaderboard.

Sullivan leidt

Rory McIlroy had net als op donderdag 68 slagen nodig om zijn 18 holes te voltooien. De nummer 3 van de wereld, en leider in de 'Race', staat er goed voor op -8. De Noord-Ier deelt met Charl Schwartzl en Thongchai Jaidee de vierde plaats. 

Het gat met de leider, een ontketende Andy Sullivan, bedraagt vier slagen. De Engelsman, die dit jaar al drie keer won op de Europese Tour, besloot zijn ronde 66 in stijl: een lange birdieputt, met een flinke break, verdween midden in de hole.

Emiliano Grillo speelde de beste ronde van de dag. De Argentijn, die dit jaar al wist te winnen op de PGA Tour, noteerde acht birdies en geen enkele bogey voor een ronde 64 en de voorlopig tweede plaats. Patrick Reed bezet met -9 alleen de derde plaats. 

Leaderboard.

}