Madeira Islands Open
Hevige wind en regen voorkwam dat er gespeeld kon worden op Santo da Serra.
Beeld: Getty Images

Weer gaat het mis op Madeira

22 maart 2015 Redactie GOLF.NL
De laatste jaren kampt het Madeira Islands Open met grote problemen. Dit jaar werd dankzij het onstuimige weer voor pas de derde keer in de historie van de Europese Tour een toernooi in zijn geheel afgeblazen.

Dat het weer op Madeira onstuimig kan zijn door zijn ligging in de Atlantische Oceaan en de hoogteverschillen op het eiland, is bekend. Maar zoveel regen en wind eind maart hadden ook de inwoners al jaren niet gezien. Het betekende een rommelig verloop van het toernooi dat zowel voor de Europese als Challenge Tour meetelt. Was het op dinsdag en woensdag nog prima weer, op de eerste toernooidag werd er niet gespeeld vanwege windvlagen van 85 kilometer per uur die ervoor zorgden dat ballen niet op de greens bleven liggen.


Op vrijdag werd wel gestart, al gebeurde dat pas bijna twee uur later dan gepland. De drie Nederlandse deelnemers – Daan Huizing, Tim Sluiter en Maarten Lafeber – hadden geluk met hun starttijden in de ochtend. Zij konden daardoor hun rondes voltooien en hoefden niet de volgende ochtend terug te komen, zoals een groot deel van de andere spelers wel moest.

Sluiter deed het met een ronde 74 (twee boven par) het beste. De in Amsterdam wonende Tukker was na negen holes drie boven par, maar knokte zich – mede dankzij een birdie op hole zeventien – terug naar +2.

Daan Huizing en Maarten Lafeber hadden beiden een slag meer nodig dan hun landgenoot. Huizing sloot goed af met een knappe birdieputt op achttien en Lafeber miste op diezelfde hole van iets meer dan een meter juist zijn putt voor par. Uiteindelijk zouden de scores er echter niet toe doen.

Zaterdag werd er wederom niet gespeeld, dit keer omdat door hevige regenval de greens op Santo da Serra blank stonden. Het toernooi was toen al van 72, naar 54, naar 36 holes ingekort, maar zelfs dat kwam er op zondag niet van. De aanhoudende regen die vooral ’s nachts hevig was, bleek te veel voor de door Robert-Trent Jones ontworpen baan.

'We gaan nu proberen om het toernooi op een ander moment in het seizoen opnieuw in te delen, zodat we het ware potentieel Madeira en deze baan kunnen laten zien'

Na eindeloos wachten voor een groot deel van de spelers werd zondag rond twee uur eindelijk de enige juiste beslissing genomen. Het toernooi werd in zijn geheel afgeblazen en wordt later dit jaar opnieuw gespeeld. Ik ben benieuwd wanneer ze dat gaan doen’, zei Daan Huizing na de bekendmaking. ‘Op alle momenten dat er ruimte in het schema is, is het hier slecht weer. Het zal mij benieuwen.’



Ook voor de organisatie van de Europese Tour was het geen makkelijke beslissing. Toernooidirecteur José-Maria Zamora: ‘Na drie moeilijke dagen met erg slecht weer hadden we op zaterdagmiddag maar achttien holes gespeeld en met het oog op de weersomstandigheden op zondag hadden we ervoor gekozen om voor een shotgun start te gaan. Helaas viel er in de nacht van zaterdag op zondag zestig millimeter regen en bleek de baan totaal onspeelbaar. Uitwijken naar maandag was ook geen optie omdat er al een waarschuwing voor hevige wind was afgegeven. We gaan nu proberen het toernooi op een ander moment in het seizoen opnieuw in te delen, zodat we het ware potentieel van Madeira en deze baan kunnen laten zien.’

Het was pas de derde keer in de historie van de Europese Tour dat een toernooi in zijn geheeld afgelast werd. In 1998 gebeurde dat – ook door weersomstandigheden – in de Compaq European Grand Prix en in 2001 het WGC - American Express Championship door toedoen van de terroristische aanslagen op het World Trade Centre.

}