Royal County Down
De mooiste baan ter wereld buiten de VS: Royal County Down.
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 22

26 mei 2015 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de toernooien deze week.

28-31 mei PGA Tour: AT&T Byron Nelson, TPC Four Seasons Resort, Irving, Texas, VS

Vorig jaar was Brendon Todd de beste in het Byron Nelson Championship, maar dit jaar zullen in Irving alle ogen gericht zijn op Jordan Spieth. De Texaan speelt voor het eerst als Masters-kampioen voor zijn thuispubliek en de toeschouwers zullen veel van hun ster verwachten. Sinds The Masters zijn de prestaties van Spieth echter nog niet om over naar huis te schrijven. Hij behaalde wel een paar top-20 noteringen, maar was ook al snel uitgeschakeld in het World Match Play en miste de cut in The Players. In Irving hoopt Spieth zijn goede vorm weer terug te vinden.

Prijzengeld: $ 7.100.000. TV: Vier dagen lang op Sport1 Golf

PGA Tour Leaderboard (vanaf donderdag)

28-31 mei European Tour: Irish Open, Royal County Down, Newcastle, Noord-Ierland

Voor het eerst in de geschiedenis van het Iers Open wordt het toernooi gespeeld op de - volgens velen - beste baan ter wereld buiten de Verenigde Staten: Royal County Down. De in het Noord-Ierse Newcastle gelegen baan is een van de ruigste linksbanen die de wereld rijk is en als het er een beetje waait - en dat doet het vaak - dan staat de spelers nog wat te wachten. 

Doordat Rory McIlroy zijn naam als host aan het toernooi heeft verbonden, zijn de toeschouwers - die in grote massa's zullen toestromen - verzekerd van een uitstekend spelersveld. Naast McIlroy zelf komen ook Rickie Fowler, Sergio Garcia, Martin Kaymer, Lee Westwood en vele andere topspelers aan de start. Joost Luiten ontbreekt op de startlijst omdat hij het huwelijk van een goede vriend bezoekt. 

Prijzengeld: € 2.500.000,- TV: vier dagen live op Sport1 Golf

European Tour leaderboard (vanaf donderdag)

Video - Rickie Fowler keert terug op Royal County Down, hij speelde daar in de Walker Cup tegen Rory McIlroy:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

28-31 mei Challenge Tour: D+D Real Czech Challenge, Golf & Spa Kunetická Hora, Dritec, Tsjechië

Wie zich aan het eind van het seizoen onder de beste vijftien spelers van de Challenge Tour schaart promoveert naar de Europese Tour. Het is nog veel te vroeg in het seizoen om er iets zinnigs over te zeggen, maar na vijf toernooien staat Daan Huizing slechts een plek achter die vijftiende plek. Maarten Lafeber is 40ste in de rankings, Tim Sluiter verdiende in vijf toernooien net iets meer dan duizend euro en staat 132ste. 

Alle drie deze spelers zijn ook in Tsjechië weer aanwezig. Ze worden wederom vergezeld door Xavier Ruiz Fonhof die dankzij zijn resultaten op de Tsjechische Tour een heel aardig seizoen kan samenstellen op de Challenge Tour.

Prijzengeld: € 170.000,- TV: niets

Challenge Tour Leaderboard (vanaf donderdag)

29-31 mei LPGA Tour: Shoprite LPGA Classic, Galloway, NJ, VS

Dewi-Claire Schreefel en Christel Boeljon geven deze week acte de présence in de Shoprite LPGA Classic in New Jersey. In de Race to the CME Globe (de Order of Merit) staat Schreefel 108ste en Boeljon 116de. Een jaar geleden deed Boeljon het met een gedeeld 23ste plaats prima in het toernooi, Schreefel miste toen de cut. Dit seizoen gaat het de Nederlandse speelsters nog niet voor de wind. Schreefel miste in vijf van de negen toernooien de cut en Boeljon haalde in hetzelfde aantal toernooien een keer meer de cut.

Prijzengeld: $ 1.500.000

LPGA Leaderboard (vanaf donderdag)  

27-29 mei Pro Golf Tour: Haugschlag NÖ Open 2015, Golfresort Haugschlag, Haugschalg, Oostenrijk

Na een maand zonder toernooien is de Pro Golf Tour na 10 wedstrijden in Afrika eindelijk op het Europese vasteland aangekomen. Aan de start acht Nederlanders, onder wie nummer vier van de Order of Merit, Reinier Saxton.

Prijzengeld: € 30.000

Pro Golf Tour leaderboard

28-30 mei Alps Tour: 2015 Open de Saint Francois, Golf International de Saint-Francois, Guadeloupe

Geen landgenoten deze week op de Alps Tour. Darius van Driel, Jurrian van der Vaart en Thomas Merkx laten de verre (en dure) reis naar Guadeloupe aan zich voorbijgaan.

Prijzengeld: € 40.000. TV: Niets

Alps Tour leaderboard (vanaf donderdag)

}