NGF Sportief Beleid
Alexander Renders

Cursus Sportief Beleid slaat aan bij clubs

13 mei 2015 NGF
De laatste jaren signaleert de NGF de behoefte bij golfclubs, golfbanen en golfprofessionals om golf veel steviger als sport neer te zetten.

Steeds meer mensen in de golfsport realiseren zich dat clubs, banen en golfprofessionals een gezamenlijke verant­woordelijkheid hebben om golfers van alle spelniveaus op te leiden. Goed opgeleide golfers zijn vaak golfers die zich (veel) langer binden aan de sport en de locatie. Het aantal clubs, banen en pro’s dat werkt met producten van het 9-stappenplan is snel toegenomen. Toch ziet de NGF dat veel clubs en banen het lastig vinden om invulling te geven aan het sportieve beleid.

Op basis van de vele bezoeken die de laatste jaren door diverse NGF-medewerkers zijn afgelegd, zijn we tot de conclusie gekomen dat er veel behoefte is aan een nieuwe commissie binnen de clubs. Enkele clubs hebben inmiddels succesvol een Commissie Sportief Beleid opgezet. Samen met deze clubs en de pro’s die daarvan onderdeel zijn, heeft de NGF deze cursus ontwikkeld.

De doelstelling is personen op te leiden als Commissielid of als Coördinator Sportief Beleid. Deze laatste zou onderdeel van het bestuur moeten uitmaken. Zijn of haar drive moet zijn minimaal 50% van de leden beter te laten worden in golf als gevolg van het commissieprogramma.

In deze interactieve, tweedaagse cursus leert de cursist hoe hij/zij op de club een sportief beleid kan neerzetten. Zaken die aan de orde zullen komen zijn:


• Met welke commissies werkt de Commissie Sportief Beleid samen en hoe?

• Hoe zet ik een Commissie Sportief Beleid op?

• Organisatiestructuur binnen de club.

• 9-stappenplan en degolfacademie.nl, focus op ach­tergrond, toepasbaarheid en alle bij De Golf Academie horende producten en diensten.

• Hoe zet ik, in nauwe samenwerking met de pro, een sportief programma op, waarin lessen, trainen en spelen centraal staan?

• Hoe breng ik de sportieve ambitie van de leden in kaart en hoe maak ik doelstellingen op dit gebied?

• Hoe krijg ik de leden mee in het sportieve beleid?

• Hoe communiceer ik het sportieve beleid, de producten en de programma’s?

Aanrader


Op de Nieuwegeinse Golfclub werd op 13 april en 11 mei de eerste cursus gegeven. Deelnemende club waren De Groene Ster, Hoenshuis, Tespelduyn, de Heemskerkse, de Tongelreep en Anderstein. De deelnemers waren zeer enthousiast.

Martine Martens, golfprofessional op Anderstein: 'Ik vond de cursus super. Het was inspirerend om te horen wat andere clubs doen en willen doen op het gebied van sportief beleid. Zo hoor je knelpunten, zaken waar rekening mee gehouden moet worden en ook zeker succesverhalen.'

Ed van ’t Westende van Golfclub de Groene Ster sluit zich hier bij aan: 'Een cursus met veel interactie. Mede door het opgegeven huiswerk is het gebodene ook snel praktisch toepasbaar. Uiteraard is de grote uitdaging de uitvoering van de ideeën zelf.' Pedro van de Kerkhof van Golfclub de Tongelreep wil gelijk aan de slag: 'Ik ben gelijk enthousiast om aan de slag te gaan met het maken van een jaarprogramma voor verschillende doelgroepen. Belangrijk is om ons sportieve beleid verankerd te krijgen binnen de club. Ik ga me hier zeker sterk voor maken.' Ed vult aan: 'Golf weer zien als golfsport, waarbij we de recreatieve en sociale golfers gaan stimuleren om even vaker te gaan trainen en lessen - jawel dat zijn twee verschillende dingen. Dat leidt tot meer succesbeleving waardoor ze vaker gaan golfen of in ieder geval blijven golfen. En dat levert vervolgens behoud van leden op. Kortom deze cursus is een echte aanrader.'  

De volgende twee cursussen zijn inmiddels gepland en de tweede cursus is vol. Mocht je je club willen inspireren om mee te doen, mail dan naar Alexander Renders: alexander@ngf.nl

}