luiten wentworth dag 1
Joost Luiten slaat af in het BMW PGA Championship
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten mist putts bij 'loterij' op greens

21 mei 2015 Redactie GOLF.NL
Francesco Molinari gaat met -7 aan de leiding na de eerste ronde van het BMW PGA Championship. Joost Luiten kwam niet verder dan een ronde 72 omdat er geen putt wilde vallen.

Joost Luiten begon het BMW PGA Championship met twee bogeys. 'Op hole 1 sloeg ik een perfecte ijzer die strak door de wind over de green ging, dat was een beetje pech', aldus Luiten na de ronde. 

Wat er op hole 2 gebeurde was tekenend voor zijn eerste ronde in dit BMW PGA Championship. Luiten had een puttje over van zestig centimeter voor par. 'Ik maak een prima stroke maar de bal hobbelt zo de lijn af en eindigt naast de hole. Bogey-bogey, zo wil je natuurlijk niet aan je ronde beginnen.' 

Luiten herstelde zich knap en eindigde met een ronde 72, gelijk par. Maar er had veel meer ingezeten, aldus de 29-jarige golfer.

'Ik speelde van tee tot green goed vandaag, raak twaalf fairways en veertien greens, dat is op een pittige baan als de West Course gewoon prima. Normaal gesproken moet ik ook -2 of -3 maken, maar op de greens liep het gewoon van geen kant. Ik ben niet iemand die snel excuses zoekt, maar de greens zijn zo slecht dit jaar dat het putten een loterij wordt.' 

Luiten miste op hole 14 een putt van een meter voor birdie, op 15 van drie meter en op hole 18 ook weer van drie meter voor de birdie. Luiten: 'Vallen er twee van die putts wel dan kom je met een goede score en een goed gevoel van de baan, nu baal ik van de in totaal 33 putts.'

De greens op Wentworth zijn ieder jaar matig, maar dit jaar is het wel heel slecht aldus Luiten. 'Bij sommige putts stuit de bal zo hoog op dat je hem bijna kunt vangen. Dat is heel frustrerend, maar het is voor iedereen even lastig natuurlijk. Morgenochtend speel ik de tweede ronde in de ochtend, hopelijk zijn de greens dan iets beter en kan ik wel wat putts maken. Positief is in ieder geval dat mijn lange spel vandaag weer erg goed voelde.' 

Molinari foutloos

Francesco Molinari speelde een vlekkeloze ronde op de West Course van de Wentworth Club. De Italiaan, drievoudig winnaar op de European Tour maar afgezakt naar plaats 66 op de wereldranglijst, maakte zeven birdies en geen enkele bogey voor een fraaie ronde 65 (-7). 

Molinari, die voor het laatst won in 2012 in het Spaans Open, heeft een voorsprong van twee slagen op Robert Karlsson. De lange 44-jarige Zweed, winnaar van elf toernooien op de European Tour, maakte zes birdies en een bogey op hole 7. 

Miguel Angel Jiménez is met -4 een van de spelers op de gedeelde derde plaats. Rory McIlroy, vooraf uiteraard de grote favoriet, begon bescheiden aan het met vijf miljoen euro gedoteerde toernooi. De nummer 1 van de wereld en de titelverdediger deze week kwam tot een ronde 71 (-1). 

2 keer hole-in-one

Er werden donderdag twee holes-in-one gemaakt. Craig Lee op hole 2 en Andrew Johnston sloeg zijn bal in één keer in de hole op hole 10. De Engelsman lijkt met een score van +5 de cut te gaan missen, maar zijn toernooi kan hoe dan ook niet meer kapot want Johnston won een BMW 4 Coupe en reageerde uitgelaten toen zijn bal in de hole verdween. 


Leaderboard


en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

}