Lochems Jeugd Open
Kinderen in het Lochems Jeugd Open

Nederland heeft kleinste percentage jeugdgolfers

21 mei 2015 Redactie GOLF.NL
Nederland doet het goed als je kijkt naar het aandeel vrouwelijke golfers maar Nederland heeft van alle Europese landen het allerlaagste percentage jeugdgolfers (4 procent). Dat blijkt uit cijfers in de vierde editie van het KPMG-rapport “Golf Participation in Europe”.

De KPMG Golf Advisory Practice onderzoekt geregeld de gezondheid van golf in Europa en de trends. Het rapport van 2015 gaat over de golfindustrie in 2014. Sinds 2013 gaat het iets beter met golf, zegt de KPMG, de daling van het aantal golfers vermindert en het aantal banen in Europa stabiliseert.

In 2014 is het aantal geregistreerde golfers in totaal met 1,8 procent gedaald (77.000 golfers). In de helft van de Europese landen is het aantal geregistreerde gedaald. Nederland hoort bij die landen. 

In België groeit het aantal wel en dat is volgens KPMG te danken aan initiatieven van de Vlaamse golffederatie. De cijfers voor Groot-Brittannië en Ierland zijn minder betrouwbaar want daar zijn ook veel golfers die nergens geregistreerd zijn.

Vrouwen en jeugd

In heel Europa is 66 procent van de geregistreerde golfers mannelijk, terwijl dat in 2013 nog 63 procent was.

Het percentage jeugdgolfers in Europa is ook gedaald, met 9 procent (25.445 kinderen).

De verdeling in Nederland:

64 procent van de 387.429 geregistreerde golfers is mannelijk;

32 procent is vrouwelijk (123.410);

4 procent is jeugd.

Er is geen Europees land - behalve Nederland - dat minder dan 6 procent jeugdgolfers heeft.

De Engelse golfindustrie is geschrokken omdat uit het rapport blijkt dat Nederland nu een groter aantal geregistreerde vrouwelijke golfers heeft dan Engeland, terwijl Nederland ruim 200 banen heeft en Engeland zo’n 2000. In Engeland zijn zo’n 94.000 vrouwelijke golfers geregistreerd, in Nederland zo’n 123.000.

England, Schotland en Wales presteren het slechtst als het gaat om “female participation” en op het gebied van “junior participation” doen deze landen het ook niet goed.

Klik hier voor het KPMG-rapport.

Andere recente internationale cijfers, met name over banen, zijn te vinden in een rapport van de R&A en Amerikaanse NGF: Golf Around the World 2015. Er zijn wereldwijd 34.011 banen in 206 van de 239 landen. 

KPMG


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}