Robbie van West
Robbie van West won al vaker in Nederland, maar dit is zijn eerste grote overwinning in het buitenland.
Beeld: DGV

Van West wint Duits Amateur

26 juli 2015 Redactie GOLF.NL
Amateur Robbie van West heeft het Duits Amateur Kampioenschap gewonnen.

Veel concurrenten gingen de mist in op de laatste achttien holes van het naar 54 holes ingekorte toernooi, maar Robbie van West speelde een zo goed als foutloze laatste ronde in 69 slagen (-3).

Naast slechts één bogey noteerde de 23-jarige speler niet minder dan vier birdies op de 6.177 meter lange baan van Neuhof Golf Club bij Frankfurt.

Over drie rondes verloor de speler van Prise d'Eau amper slagen, slechts drie (door drie bogeys). Zijn eindscore van -9 in de 78ste editie zorgde voor een ruime overwinning. De voorsprong bedroeg vijf slagen op de Duitsers Jonas Liebich en Maximilian Oelfke en de Italiaan Lorenzo Scalise.

'Lekker dit'

'Zeker lekker dit', zei Van West in de auto op de weg terug naar huis. 'Ik ben een paar keer tweede geworden en dat ik nu wel kan winnen is een fijn gevoel. Dat geeft heel veel vertrouwen. Uiteindelijk was het ruim, maar het was zeker spannend. Na hole twaalf stonden we gelijk. Op dertien maak ik een birdie voor een slag voorsprong. Op zestien maak ik nog een birdie en mijn directe concurrent, die bij mij in de groep zat, maakt op zeventien een bogey. Zo ging ik met drie slagen voorsprong de achttiende op en was het een kwestie van afmaken.'

'Van de westerstorm in Nederland hadden wij hier ook last', aldus Van West. 'Vanwege de veiligheid werd de derde ronde afgelast. Vandaag waren de omstandigheden weer normaal.'

'Het is een baan die me wel ligt', zei de Nederlander over Neuhof GC. 'Niet superlang, een soort "prikbaantje". Dus een tactische baan waar je niet veel risico's kan nemen. Het ging om positioneren en jezelf kansen geven. De foutjes die ik maakte loste ik goed op.'

'Ik speel het hele seizoen al goed; ik eindigde al twee keer in de top-3, en drie keer in de top-10. Deze week viel het gewoon helemaal mijn kant op. Dit is een doorbraak, in die zin dat ik nu de capaciteiten heb om het af te maken. Dat kost gewoon heel veel tijd en heel veel ervaring. Dit is tot nu toe zeker mijn grootste overwinning,' aldus een opgetogen Van West. 

Daan Huizing won het kampioenschap in 2011, ook op GC Neuhof. Naast Van West deden er aardig wat andere Nederlanders mee. Berry Jole (+3) deed het met een achttiende plaats het beste van de overige landgenoten.

Eindstand.

}