Kan PGA kampioen Jason Day dichterbij Jordan Spieth komen in The Barclays?
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 35

25 augustus 2015 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de toernooien deze week.

27-30 augustus PGA Tour: The Barclays, Plainfield CC, Edison, New Jersey, VS

The Barclays is het begin van de Playoffs van de PGA Tour om de FedEx Cup. Het hele seizoen lang proberen de spelers (die lid zijn van) de PGA Tour in de 43 meetellende wedstrijden punten te verzamelen voor de FedEx Cup ranglijst. Wie zich bij de beste 125 spelers schaart in de 43 wedstrijden mag deelnemen aan de eerste van vier play-off wedstrijden. 

Na The Barclays plaatsen de beste 100 spelers zich voor het Deutsche Bank Championship, daarna gaan de beste 70 spelers door naar het BMW Championship en uiteindelijk plaatsen de beste 30 spelers zich voor TOUR Championship waarin wordt uitgemaakt wie de FedEx Cup wint en met de bonusprijs van $ 10.000.000 naar huis gaat.

Tiger Woods was in 2007 de eerste speler die de FedEx Cup won en hij deed dat in 2009 weer. Anderen die de trofee omhoog mochten houden waren Vijay Singh (2008), Jim Furyk (2010), Bill Haas (2011), Brandt Snedeker (2012), Henrik Stenson (2013) en Billy Horschel (2014). 

In de play-off wedstrijden zijn vier keer zo veel punten te verdienen als in het reguliere seizoen, 2000 om 500. Dat wil zeggen dat zelfs nummer 125 (Jeff Overton met 458 punten) met een overwinning al aardig dicht in de buurt van nummer 1 Jordan Spieth (4169 punten) of nummer twee Jason Day (2459 punten) kan komen.

Prijzengeld: $ 8.250.000. TV: vier dagen live op Sport1 Golf

Leaderboard (vanaf donderdag)

27-30 augustus European Tour: D+D REAL Czech Masters, Albatross Golf Resort, Praag, Tsjechië

Een klein toernooi op de Europese Tour deze week waaraan niet bijster veel interessante spelers meedoen. De grootste naam in het veld is Victor Dubuisson. De Fransman heeft niet de vorm van de afgelopen twee jaar, maar liet met twee 67's in het weekend van het PGA Championship wel weer zien op de weg terug te zijn. Titelverdediger Jamie Donaldson is niet van de partij in Tsjechië.

Prijzengeld: € 1.000.000. TV: vier dagen live op Sport1 Golf.

Leaderboard (vanaf donderdag)

27-30 augustus LPGA Tour: Yokohama Tire LPGA Classic, RTJ Golf Trail, Capitol Hill, Senator Course, Prattville, Alabama, VS

Nu de Solheim Cup-teams voor zowel Europa als de VS bekend zijn is het aan de speelsters om in de resterende toernooien tot 18 september hun vorm op peil te brengen, of te houden. In de Yokohama Tire LPGA Classic komen voor Team USA Stacy Lewis, Lexi Thompson, Brittany Lincicome, Angela Stanford en Brittany Lang in actie. Europa countert met Charley Hull, Anna Nordqvist, Karine Icher en Caroline Masson. 

In het Europese team zit geen Nederlandse speelster en daarmee is Christel Boeljon nog steeds de enige Nederlandse deelneemster ooit aan de Solheim Cup. Boeljon speelt deze week niet in Prattville, maar Dewi-Claire Schreefel wel.

Prijzengeld: $ 1.300.000.

Leaderboard (vanaf donderdag)

30 augustus - 1 september Pro Golf Tour: Preis des Hardenberg GolfResort 2015, Golf Club Hardenberg, Northeim, Duitsland

Nog twee wedstrijden te gaan op de Pro Golf Tour, de Order of Merit van het circuit begint zijn definitieve vorm aan te nemen. Reinier Saxton kan promotie naar de Challenge Tour niet meer ontgaan, maar Robin Kind zal nog flink moeten knokken om zichzelf in de top-5 te spelen. 

Kinds achterstand op de nummer vijf in de ranking Teemu Bakker is € 1879,19. Een overwinning in een toernooi van € 30.000 levert € 5000 op, een tweede plaats € 3000 en een derde plaats € 2000. Kind zal dus hoog moeten eindigen om nog een kans te maken en is dan afhankelijk van het resultaat van Bakker.

Lukt het deze week niet, dan is er nog de mogelijkheid om het van 28 tot 30 september te doen in het Tour Championship. Daar is het prijzengeld € 50.000 en kan een eventuele achterstand in extremis nog goed worden gemaakt.

Prijzengeld: € 30.000.

Leaderboard

Amateurs & Overig

Na alle drukte van de afgelopen weken wordt het wat rustiger op de amateurkalender. Toch staat er ook deze week weer een mooi toernooi op het programma. Op de Koninklijke Haagsche wordt op 29 augustus het NK foursome voor dames en heren gespeeld. Scoring via NGF Wedstrijden (vanaf donderdag).

Op de PGA Holland wordt 26 en 27 augustus het Maastricht International Open gespeeld. Scoring via de website van de PGA Holland.

}