Joost Luiten
Joost Luiten was opgetogen na een goede eerste ronde in het RBC Heritage.
Beeld: Getty Images

Luiten start sterk in RBC Heritage

16 april 2015 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten is de RBC Heritage uitstekend begonnen. De Nederlander kwam op de lastige baan van Harbour Town Links tot 69 slagen en is gedeeld 9de.

Joost Luiten is de teleurstelling van het missen van de cut in de Masters snel te boven. De 29-jarige Nederlander speelde in Hilton Head een sterke eerste ronde in de RBC Heritage. Met 69 slagen (-2) is Luiten gedeelde negende. 'Dit is een score waarmee ik verder kan,' sprak een tevreden Luiten kort na de ronde. ''Het waaide vandaag best stevig, het was lastig spelen en dan is -2 een prima begin.'

Luiten, die de laatste drie toernooien op de PGA Tour het weekend niet wist te halen, startte de ronde sterk met birdies op hole 1 en 2. 'Dat was een lekker begin en ook daarna gaf ik mezelf veel kansen op birdie. Met een beetje geluk had ik op 4,6 en 7 ook birdie kunnen maken want ik had putts van binnen een paar meter.

Het eerste foutje kwam op hole 8 met een afslag in de bomen met een bogey als gevolg. Luiten herstelde zich prima met een birdie op hole 10. Na gemiste kansen op de drie volgende holes volgde een dure dubbel-bogey op de gevaarlijke par-3 14de.

Luiten: 'Ik sla daar mijn slechtste slag van de dag, rechts in het water. Gelukkig heb ik het daarna goed opgepakt. Op 16 sla ik mijn bal op twee meter en maak de birdie en ik maak twee goede parren op 17 en 18. Er had nog meer ingezeten vandaag want ik heb kansen laten iggen, maar -2 is gewoon een prima start.'

Jordan Spieth kende een minder gelukkig begin in de RBC Heritage. De kersverse Masters-kampioen oogde vermoeid en hij had na alle festiviteiten duidelijk moeite met de concentratie. De 21-jarige Texaan die zijn vierde toernooi op rij speelt maar de organisatie niet wilde teleurstellen en dus gewoon van start ging, kwam niet verder dan een ronde 74 (+3). Net als Luiten sloeg Spieth zijn bal op hole 14 in het water voor een dubbel. 

Twee spelers delen na de eerste ronde de leiding. Graeme McDowell en Matt Every, de Amerikaan die een paar weken terug zijn titel prolongeerde in de Arnold Palmer Invitational, kwamen tot 66 slagen (-5). De Koreaan Sangmoon Bae is derde met een slag achterstand. Titelverdediger Matt Kuchar is een van de spelers die het toernooi met een ronde 68 (-3) begonnen.     

}