Golfsport

Welke golfregels zijn anders in matchplay dan in strokeplay?

Binnen twee maanden start de NGF Competitie. De spelvorm die dan gespeeld wordt is matchplay. Om goed voorbereid te zijn op regelkwesties hebben we een aantal belangrijke matchplayregels voor je op een rijtje gezet.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Slag, hole of partij geven

Het doel van golf is om de bal in de hole te krijgen. Toch gebeurt het regelmatig dat de bal niet in de hole eindigt tijdens matchplay. Omdat je één tegen één (of twee tegen twee) speelt, mag jij bepalen dat je tegenstander de hole niet afmaakt door de volgende slag te geven. Dit mag op ieder moment van de hole. De tegenstander heeft de hole dan uitgespeeld, waarbij de gegeven slag meetelt. De bal mag vervolgens door iedereen worden opgenomen.

Het is ook toegestaan om de hole te geven. Dit kan op ieder moment, voordat de hole is uitgespeeld (Regel 6.5), zelfs voordat de spelers de hole zijn begonnen. Een speler mag niet met zijn tegenstander afspreken om elkaar holes te geven met als doel om de duur van de wedstrijd te verkorten. Dit leidt dan tot diskwalificatie.

Het geven van een slag of hole kan zowel verbaal als door een handeling die de bedoeling van de speler om de slag, hole of match te geven duidelijk maakt (zoals een handgebaar). Als een tegenstander zijn of haar bal oppakt, omdat hij of zij denkt dat de volgende slag gegeven is, terwijl dat niet het geval is, dan volgt er geen straf. De bal moet worden teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plek (Regel 14.2). Het geven van een slag, hole of match is definitief en kan niet worden herroepen of afgewezen.

Verkeerde volgorde en verkeerde afslagplaats

Tijdens een foursomewedstrijd slaat Speler A af op de even holes en Speler B op de oneven holes. Als Speler B afslaat op een even hole dan betekent dat verlies van de hole (Regel 22.3). Bij greensome geldt hetzelfde als de bal van Speler A wordt gekozen en Speler A doet ook de tweede slag.

Het is echter wat anders als je van de verkeerde afslagplaats speelt. Bijvoorbeeld: je slaat af van de rode tee, terwijl je van de blauwe tee speelt. Als dat gebeurt, staat er geen straf op, maar mag de tegenstander bepalen of de slag telt of dat je opnieuw speelt van de juiste afslagplaats (Regel 6.1b). Wanneer de tegenstander de slag laat vervallen, kan hij dit niet meer ongedaan maken.

Onduidelijkheid over regelkwestie

Als er twijfel is over een regelkwestie dan is het in matchplay niet toegestaan om twee ballen te spelen. In strokeplay is het wel mogelijk om met twee ballen verder te spelen als er onduidelijkheid is over de golfregels. Het is de bedoeling dat je er met je tegenstander uitkomt wat de oplossing is. De gekozen oplossing is dan bindend, zelfs al later blijkt dat de oplossing volgens de golfregels fout was.

Als je niet tot een oplossing komt, kun je een uitspraak vragen aan een referee of commissie hoe de regels moeten worden toegepast bij een spelsituatie van de speler zelf of van zijn tegenstander. Een dergelijke uitspraak moet worden gevraagd voordat de speler een slag doet op de volgende hole of als het een situatie op de laatste hole betreft voordat de uitslag van de wedstrijd definitief is. De referee of commissie doet vervolgens een uitspraak (Regel 20.1b).

Als spelers afspreken om een regel of straf te negeren waarvan zij wisten dat die van toepassing was, dan volgt diskwalificatie (Regel 1.3b(1)).

Lees meer over
Golfregels NGF