Hoe is Dutch Golf Company ooit begonnen?
Steven van Daal: “Twintig jaar geleden was indoorgolf in Nederland nog praktisch onbekend. Mijn broer en ik wilden iets nieuws beginnen, iets wat we écht leuk vonden. We kwamen uit op het idee voor een indoor golfcentrum. Maar al snel ontdekte ik dat ik het opzetten leuker vond dan het exploiteren. Een leverancier zag dat ook en zei: waarom ga je die simulatoren niet verkopen? Toen hebben we alles omgegooid. Zo is Dutch Golf Company ontstaan.”
Was er toen überhaupt al een markt voor?
“Eigenlijk niet. We waren echt pioniers. We wilden geen dozen schuiven, maar kwaliteit leveren en klanten echt ontzorgen. Dat kostte tijd. En toen kwam ook nog eens de financiële crisis in 2008. Dus de groei was langzaam, maar wél gestaag. Nu hebben we een team van vijf mensen en hebben we het inmiddels zo druk dat ik het team nog verder zou kunnen uitbreiden.”
Indoorgolf is enorm in opkomst. Hoe merk jij dat?
“De eerste groeigolf kwam tijdens corona. Het schoot echt omhoog. Mensen konden nergens heen, wilden toch golfen, en investeerden in een simulator. Inmiddels komt 80 procent van onze omzet uit particuliere installaties.”
Wat is de populairste set-up van een golfsimulator?
“Wij bouwen complete simulatorruimtes van A tot Z. De meest gekozen systemen hangen aan het plafond, werken met camera’s of een combinatie van radar en camera. Deze zijn superaccuraat. Klanten krijgen bij ons niet gewoon een product, maar een ervaring.”
Wat kost zoiets?
“Voor een volledige simulator met scherm, beamer, pc, launch monitor, software en afslagmat zit je al gauw op een vanaf prijs van 15.000 euro die kan oplopen naar 40.000 euro. Maar we leveren ook mooiere instapsystemen voor rond de 4.000 tot 5.000 euro. Dan werk je met een net, een simpele launch monitor en een iPad – perfect voor trainen thuis.”
Waarom kiezen mensen voor jullie en niet voor een doe-het-zelf 'Sim-in-a-Box'?
“Omdat we alles uit handen nemen. Natuurlijk kun je online losse onderdelen bestellen, maar dan moet je het zelf bouwen, afstellen, aansluiten. Wij garanderen dat het werkt. Veel mensen die eerst alles zelf wilden doen, komen uiteindelijk toch bij ons terug.”
We komen echt op de gekste plekken
Hoe is de technologie veranderd in twintig jaar tijd? Is het ook goedkoper geworden?
“Enorm. We begonnen met infraroodmatten waar je met je club overheen sloeg. Nu heb je radarsystemen, multi-camera-units aan het plafond. Tegenwoordig zijn het laserbeamers met 4K-schermen. Software is realistischer dan ooit, maar ook zwaarder voor de computer waar je het op draait. Dus de kwaliteit is enorm gestegen, maar het is niet per se goedkoper geworden.”
Vind je buiten golfen nog wel leuk?
“Zeker! We gaan dit weekend met het team op pad om het 20-jarig bestaan te vieren en 36 holes te spelen. Simulatorgolf is geen vervanging, maar een aanvulling. Dat geloof ik echt. Binnen kan je elke slag analyseren, maar buiten geniet je van het spel en de natuur. Beide zijn waardevol.”
Wat is de meest bizarre installatie die je ooit hebt gedaan?
“Pfoe, dat is een moeilijke vraag. We hebben simulatoren gebouwd bij een paar broers die hun bedrijf voor honderden miljoenen hadden verkocht. In een kelder met wijnbar, flipperkasten, autolift én een sportzaal hebben we een complete simulator neergezet. We komen echt op de gekste plekken.”
Hoe zie jij de toekomst van indoorgolf?
“Die is veelbelovend. In Nederland gaan we meer commerciële indoorcentra krijgen – net als bowlingbanen, met horeca en tien tot twaalf simulatoren. De techniek wordt nog beter, met aanpasbare greens, automatische tees en 4K-projectie. Maar het blijft wel maatwerk, en dat is precies wat wij leveren.”
Ter viering van het 20-jarig bestaan geeft Dutch Golf Company twee puttsimulatoren weg. Zie onderstaand Instagram-bericht om mee te doen: