Banen & Clubs

Golfen én vorstelijk dineren? Bij deze golfbanen zit een sterrenrestaurant om de hoek

Genieten van mooi golf én lekker eten in Nederland. Bij deze 8 golfbanen kun je om de hoek (maximaal anderhalve kilometer lopen) aanschuiven voor een sterrendiner. Bij een van de golfbanen heb je zelfs keuze uit twéé restaurants met een ster. 
Het zijn er misschien niet veel maar bij een paar golfbanen kun je om de hoek (maximaal anderhalve kilometer lopen) aanschuiven voor een sterrendiner. Genieten van 9 of 18 holes en daarna van een sterrendiner kun je op onderstaande banen en bij onderstaande restaurants.

Rijswijkse Golfclub (7,8*)

De Rijswijkse Golfclub ligt in de Randstad, tussen Den Haag, Rijswijk en Delft. De gevarieerde en uitdagende 18 holes golfbaan wordt gekenmerkt door goede en snelle greens, veel waterhindernissen en korte loopafstanden tussen de holes. De wind vormt vaak een extra uitdaging. De baan is als typische polderbaan ontworpen door golfbaanarchitect Donald Steel en werd geopend in 1989. Door aanpassingen van Alan Rijks heeft de baan zich wat meer ontwikkeld tot parkbaan.Reactie op Leadingcourses.com: "Het is en blijft bijzonder om in de zeer drukte regio Den Haag zo'n oase van rust en groen te vinden." En: "Leuke baan, geen bucketlist-baan."

Meer info: rijswijksegolf.nl

* Cijfer op Leadingcourses.com, peildatum 6 oktober 2025

't Ganzenest | Rijswijk

Chefkok: Erik Tas
In het pand naast de golfbaan zat eerder het restaurant van sterrenkok Niven Kunz. Erik Tas nam het in 2020 over, gaf het de naam 't Ganzenest en maakte er opnieuw een culinaire parel van, beloond met een ster eind mei 2022. De beoordeling van de Michelin gids wordt onderbouwd: "Tas behield de authentieke allure van het pand en friste het restaurant op met de nodige elegantie. Een blik op de kaart leert dat chef Tas een liefhebber en kenner is van topproducten als tarbot, kalfszwezeriken en wagyu. Hij sublimeert hun kwaliteit met garnituren die to the point zijn en diepgaande sauzen die zijn vakkennis aantonen. Erik Tas is een slimme chef die het beste uit zijn ingrediënten weet te halen. Hij weet dat less more is. Wees maar zeker: bij ’t Ganzenest is het product koning."

Overnachten kan in een van de suites van 't Ganzenest.
Meer info: ganzenest.nl

 

Bernardus Golf (9,2)

Bernardus Golf (zie foto hierbovenaan) is geopend in september 2018 en heeft een uniek concept in Nederland: one day membership. Voor 240 euro kun je een onbeperkt aantal holes spelen en gebruikmaken van alle faciliteiten zoals het zwembad, de tennisbaan, de gym, sauna en hammam. Partner en kinderen hebben gratis toegang tot die faciliteiten. Op Leadingcourses.com zijn de beoordelingen ook positief: "Absoluut het mooiste clubhuis van NL. Baan speelt al geweldig ondanks de leeftijd. Fairways en greens zijn top. Horeca is top." En: "Mooie aanvulling op bestaande golfbanen. Fraai complex met ruim restaurant. Meerdere holes lijken wel op elkaar, greens supersnel maar eerlijk."  

Meer info: bernardusgolf.com/nl

Noble Kitchen | Cromvoirt

Chefkok: Edwin Kats
Bernardus Golf in Cromvoirt komt nog het meest in de buurt van een klein golfresort. Naast de prachtige 18-holesbaan heeft het acht exclusieve lodges, serieuze wellnessfaciliteiten én het restaurant Noble Kitchen van sterrenchefkok Edwin Kats dat sinds begin 2020 een ster heeft. Kats had al een Michelin-ster met zijn restaurant Noble in Den Bosch maar heeft in no time ook een ster gekregen voor zijn broertje aan de golfbaan. De inspecteur omschrijft het als volgt: "Zijn het ufo’s die geland zijn in een maanlandschap? Nee, in een van de ronde gebouwen vindt u dit prachtige restaurant dat wordt geflankeerd door greens. Uniek! Een uitstekende chef kookt er contemporain, met een flinke knipoog naar Azië. Proef ook zeker van kwaliteitsvlees zoals wagyu A5 steak dat recht van de robatagrill komt. De bereidingen bij Noble Kitchen zijn bewerkt en intrigerend. Het vleugje oosterse subtiliteit en de diepe sauzen zorgen voor opwinding."
 
Overnachten kan in een van de acht lodges. 
Meer info: noblekitchen.nl
Gerecht bij Noble Kitchen

Eindhovensche Golf (8,5)

De Eindhovensche is de beroemdste klassieker van Noord-Brabant, een initiatief van de Philips-familie en een ontwerp van golfbaanarchitect Harry Colt uit 1930. De variëteit aan bomen en struiken op de bos- en heidebaan is indrukwekkend. Het terrein is groot - honderd hectare - en bijna elke hole ligt geïsoleerd. “Prachtige bosbaan met op een paar holes heel mooie strategische bunkerpartijen”, zegt een golfer op Leadingcourses.com. Een ander: “Wat een topbaan. De ligging in een heidelandschap waar de familie Philips haar eigen arboretum heeft aangelegd is bijzonder.”

Meer info: eindhovenschegolf.nl

De Treeswijkhoeve | Waalre 

Chefkok: Dick Middelweerd
De Treeswijkhoeve is gevestigd in een in 1916 gebouwde boerderij, voorheen behorend tot het Landgoed Treeswijkhoeve. Het restaurant bestaat al meer dan dertig jaar, in 2000 nam Middelweerd het samen met zijn vrouw over van zijn schoonouders. Sinds 2013 heeft De Treeswijkhoeve twee sterren. Michelin-inspecteur: “Met Aziatische invloeden gaat hij op zoek naar umamismaken en extra diepgang. Krokant gebakken kalfszwezerik die gelakt is met koffie, een rijke kalfsjus met Oloroso sherry, een luchtig schuim van koffie en wintertruffel als voorgerecht? Eindigen met een crème brûlée van miso met roomijs van geroosterde rijst en diverse texturen van groene appel met sake om te eindigen? Het kan hier allemaal."

Meer info: treeswijkhoeve.nl

Gerecht bij De Treeswijkhoeve

Old Course Loenen (7,8)

Alan Rijks heeft tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht een karakteristieke 9-holespolderbaan ontworpen waar wind vaak een bepalende rol speelt. Er zijn twee 18 holes qualifying routes beschikbaar met 18 verschillende afslagplaatsen door de gele en witte of de rode en blauwe tees te combineren. Op Leadingcourses.com waarschuwt een golfer de single handicappers: “Ik denk dat het voor hen misschien niet uitdagend genoeg is, maar voor golfers van mijn niveau, handicap 23, een erg leuke baan om te spelen.” En: “Zeer rustig gelegen aan drukbevaren Amsterdam-Rijnkanaal en je ziet op sommige punten varend Nederland voorbijkomen.” 

Meer info: oldcourseloenen.nl

Wie bij Old Course Loenen heeft gespeeld, heeft nota bene de keuze uit twee restaurants op loopafstand

’t Amsterdammertje | Loenen a/d Vecht

Chefkok: André Gerrits 
De inspecteur: "Trekken woorden als hip, bruisend en trendy u aan? Dan is deze gepimpte boerderij een must-do. In de achtergrond speelt leuke muziek, aan het plafond hangen grote lusters, moderne kunst aan de muren … Dit is een restaurant met een vibe, die soms ook romantisch aanvoelt door de gedempte sfeerverlichting en donkere details. In de knappe open keuken gaat de levendige creativiteit van André Gerrits mee in de ambiance. Zijn keuken heeft schwung en kent geen grenzen. Groenten uit eigen moestuin en andere Nederlandse lekkernijen laat hij bijvoorbeeld schitteren in veelzijdige creaties. Al van bij de amuses toont de chef dat hij van wereldse inspiraties houdt, al beheerst hij evenzeer zijn klassiekers. Perfect rosé gebakken chateaubriand wikkelt hij bijvoorbeeld in een spinazieblad en bladerdeeg, legt hij op een romige champignoncrème, en associeert hij aan een wortel die is gekruid met gefermenteerde knoflookcrème, een geweldige chilipepersaus en geraspte zomertruffel. ’t Amsterdammertje staat voor diepe smaken en fun, maar dan in een uitermate vakkundige uitvoering. Check ook zeker hun delicatessenzaak Marché!"

Meer info: restaurantamsterdammertje.nl

Tante Koosje | Loenen a/d Vecht

Chefkok: Roland Veldhuijzen
Tante Koosje? Dat is Koosje Edema, ooit een markante bewoonster van dit lieflijke dorp. Haar voormalige woonhuis is vandaag een pleisterplaats voor fijnproevers. Het retrodecor is knus en charmant. Het gedempte sfeerlicht en het antieke meubilair zorgen voor een intieme sfeer. En dan dat terras bij de kerk. U waant er zich bij mooi weer in het zuiden! De ervaren en veelzijdige Roland Veldhuijzen drukt zijn stempel op deze prachtlocatie. Hij blinkt vooral uit in klassieke technieken die volgens de regels van de kunst wordt uitgevoerd. Met zijn geweldige vinaigrettes en gearomatiseerde olijfolies drukt hij zijn stempel. Denk aan een verfijnde vinaigrette van ponzu die samen met een beurre noisette en een crème van ganzenlever voor schwung zorgt in een bereiding van kalfstartaar met gebakken langoustine. Chef Veldhuijzen geeft zijn gerechten af en toe een frisse update, maar het zijn toch vooral traditionele finesses die de intensiteit van zijn gerechten bepalen. Tante Koosje mag fier zijn op haar opvolgers.

Meer info: tante-koosje.nl

Gerecht bij 't Amsterdammertje

Golfclub Heelsum (8,1)

Groot voordeel van de golfbaan in Heelsum is dat die op zandgrond ligt. Dus ook bij regen en nachtvorst vaak goed bespeelbaar. Heelsum heeft drie lussen van negen holes: Airborne, Sandr en Helsum. Het is een natuurlijke baan waar het landschap en de golfbaan vloeiend in elkaar overlopen en er zijn nog kenmerken te vinden van de laatste ijstijd. Nog een voordeel als je van uitdagingen houdt: het is een van de weinige banen in Nederland waar potbunkers te vinden zijn. Golfer op Leadingcourses.com: “Prachtige golfbaan midden in de natuur. Goede layout en de lussen die we speelden (Sandr-Airborne) zitten prima in elkaar. Genoeg lengte, variatie en uitdaging.”

Meer info: gcheelsum.nl

De Kromme Dissel | Heelsum

Chefkok: Tonny Berentsen
De inspecteur: "De Kromme Dissel is een stukje Nederlandse culinaire geschiedenis: het wordt al sinds 1971 bekroond met een MICHELIN Ster! Deze oud Saksische boerderij uit de 17de eeuw straalt dat ook uit. Het rustieke interieur is uitermate charmant, het haardvuur knispert hier nog gezellig. Maître Ronnie Brouwer en zijn team zorgen voor een attente service en deskundig wijnadvies. De ervaren Tonny Berentsen is een klassieke chef die zijn creatieve kant durft te etaleren. Zo pikte hij tijdens zijn reizen door Azië inspiratie op en gaat hij een jus van hert bijvoorbeeld pimpen met 5 spices om hertenrugfilet extra nuance te geven. Maar evengoed verlekkert hij u met een sappige rollade van de borstfilet van kwartel met daarin ganzenlever die al zijn kracht ontvouwt, en daarbij knapperig gefruite boutjes, texturen van schorseneer en een romige saus van kwartel met een rijke truffelsmaak. Chef Berentsen laat het product zegevieren en zet de rijke geschiedenis van De Kromme Dissel voort met zijn eigen keuken. Deze vaste waarde blijft zichzelf heruitvinden, tot tevredenheid van elke fijnproever!"

Meer info: krommedissel.nl
 
Gerecht bij De Kromme Dissel

G&CC Lauswolt (8,5)

G&CC Lauswolt heeft een mooie 18-holesbaan in een prachtig, rustig en bebost gebied van Friesland met ook sparren en dennen. De oorspronkelijke negen holes (architect Frank Pennink, 1966) zijn gemixt met de nieuwe holes (Donald Steel, 1996). De meeste holes liggen in het 125 jaar oude bos, vijf liggen er in een open natuurgebied waar wind en water een grotere rol spelen. Een golfer schrijft in zijn review dat de baan niet voor niets in de lijst van 25 mooiste banen van Nederland staat: “Prachtig uitdagende parkbaan met zeer goede voorzieningen. Controle over je slagen is van groter belang dan afstand! Absolute aanrader.”

Meer info: golfclublauswolt.nl

De Heeren van Harinxma | Beetsterzwaag

Chefkok: Arjan Bisschop
In het aangrenzende Hotel Landgoed Lauswolt vind je het sterrenrestaurant De Heeren van Haarinxma. Het restaurant maakt veel gebruik van lokale leveranciers en van kruiden en groenten uit eigen tuin. Michelin-inspecteur: "Rij het uitgestrekte landgoed op, volg de oprijlaan langs de glooiingen van de natuur en bewonder het statige landhuis waarin hotel Landgoed Lauswolt is ondergebracht. Wat een entree! Binnen charmeren de hoge plafonds, de marmeren schouw, de grote luster en de authentieke stijlelementen. Op het terras heeft u een fantastisch uitzicht over de golfgreens. Alles klopt tot in de puntjes, net als in de keuken. Elk ingrediënt wordt hier uitvoerig bewerkt. Sauzen, crèmes en marinades maken het verschil. Franse smaken en lokale producten worden vaak bijgestaan door verrassende garnituren. Seb Smit houdt wel van een uitheemse smaakmaker om het bord te laten swingen. Filet van tarbot gaat hij bijvoorbeeld associëren aan zoetzuur gemarineerde venkel, een gladde mousseline met ziltige algen, katsuobushi en een floraal opgemaakt dashi. En wie kan er nu weerstaan aan een dessert rond cheesecake met een fijn spel van texturen en exotische aroma’s? De sommelier speelt in op die wervelwind van smaken met welgekozen pareltjes. Wees maar zeker: hier wacht u een hoogwaardige ervaring. Zelfs bij tea time weet dit luxehotel te verrassen!"

Overnachten kan in Hotel Landgoed Lauswolt met 65 kamers, een panoramisch uitzicht over het landgoed en wellness area.
Meer info: lauswolt.nl
Gerecht bij De Heeren van Harinxma

Golfclub De Dorpswaard (7,8)

De golfbaan is buitendijks aangelegd in het oude stroomgebied van de Maas op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. Gerard Jol is erin geslaagd hier een uitdagende 9-holesbaan te ontwerpen die opvalt door de waterpartijen en de hooggelegen greens. Een golfer schrijft op Leadingcourses.com: “Door de verschillende afslagplaatsen hebben we een heel leuke 18-holesronde kunnen spelen. Mooie omgeving en prachtig uitzicht vanaf terras.” En: “Wat een schitterende zeer geonduleerde 9-holes golfbaan is dit. Goed onderhouden. Door het ontwerp moet er soms flink gelopen worden.”

Meer info: dorpswaard.com

Flicka | Kerkdriel

Chefkok: Thomas van Santvoort
Vrijwel aan de golfbaan, met de dijk ertussen, ligt restaurant Flicka. Nadat het restaurant slechts ruim een jaar open was, ontving Van Santvoort al een Michelin-ster, in 2018. Michelin-inspecteur: "Flicka is het toonbeeld van een modern restaurant. Thomas van Santvoort bundelt er de ervaring die hij opdeed in topzaken als Parkheuvel en Boreas. Daar leerde hij bijvoorbeeld hoe je een (noot!) kalfszwezerik perfect krokant bakt. Zijn techniek is feilloos en wordt in de verf gezet met een eigen stijl. Zo gaat hij glazig gebakken kabeljauw spanning geven met diverse texturen van bloemkool en grijze garnalen. Een jus van de graten krijgt dan weer rondheid door er een emulsie van sherrycrème in te verwerken. Efficiëntie met punch!
Chef Van Santvoort geeft smaken graag pep met aciditeit en speelt gezwind met zoete nuances. Het geeft topproducten als tarbot en langoustine een geweldige boost. De sommelier speelt daar knap op in met prikkelende wijnassociaties."

Er zijn vier suites bij Flicka.
Meer info: restaurant-flicka.nl
Gerecht bij Flicka

De Utrechtse (7,4)

De Utrechtse, de eigenaar van het complex waar de Nieuwegeinse Golf Club speelt, beschikt over een 9 holes wedstrijdbaan, een 9 holes par 3 baan, een uniek Short Game Center en andere short game faciliteiten. Gelegen naast de A27 nabij Utrecht zijn de brasserie en zalen voor (business)leden, gasten en het bedrijfsleven een vaakbezocht trefpunt. Van harte welkom! Een van de reviews: "Bijzonder leuke baan met veel variatie in de holes. Water, bunkers, het is er allemaal en gelukkig niet onoverkomelijk. Greens zijn uitdagend." En: "Door de vele glooiingen, bunkers en waterpartijen een uitdagende baan."

Meer info: deutrechtse.nl

Restaurant Kasteel Heemstede | Houten

Chefkok: Ollie Schuiling
"Bewonder de grandeur van dit volledig gerestaureerd 17de-eeuwse kasteel terwijl u de oprijlaan oprijdt, loop het brugje over en dompel uzelf onder in de prachtige mix van historische details en contemporaine luxe. Kasteel Heemstede is bijzonder en innemend. Met Ollie Schuiling staat hier een zeer getalenteerde chef aan het roer.
Verwacht verrast te worden door gezochte Europese wijnpareltjes, met een stevige knipoog naar Nederland. Ze passen perfect bij de intensiteit die chef Schuiling op het bord brengt. Kraakverse topproducten, hemelse sauzen en inventieve bereidingen die volume en verrassing creëren vormen het succes van deze zaak. De visueel aantrekkelijke keuken van chef Schuiling is uitermate bewerkt en minutieus. Zoals die borst van anjouduif die lichtjes gerookt is, in combinatie met een mousse van de ingewanden, een mousse van pastinaak en een geweldig diepgaande saus die geparfumeerd is met garam masala. Dit is een waar sprookjeskasteel!"

Meer info: restaurant-kasteelheemstede.nl

Gerecht Restaurant Kasteel Heemstede in Houten
Lees meer over
Banen Culinair