Beeld: Golfsupport.nl
Peuters onder par

De Par 3 Contest zet Eefje aan het denken: 'Waarom bestaat er geen peutergolf? Margriet Kragten kan me vast helpen' 

Beeld: Golfsupport.nl
Hoe laat je je kind kennismaken met de golfsport? Eefje van GOLF.NL wil haar peuter Mees (2,5) graag meenemen naar de baan en zoekt uit wat de beste aanpak is. In de derde aflevering van Peuters onder par kijkt Eefje de Masters Par 3 Contest en spreekt ze Margriet Kragten. Zij geeft golflessen aan kinderen vanaf vier jaar, maar waarom is er geen peuterles? "Twee jaar is echt te jong om met aandacht les te kunnen geven, maar ik ben groot voorstander van het bijbrengen van motoriek op die leeftijd."

Hét hoogtepunt van het jaar is weer achter de rug: de Masters Par 3 Contest. Wat is dat toch smullen! Met zo'n hoog 'adorable kids'-gehalte heb ik op de woensdagavond voor de Masters niet veel anders meer nodig. Voor als je het gemist hebt: kijk eerst even deze aftermovie, dan lees je daarna weer verder over mijn 'golfreis' met Mees van 2,5.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Voor een paar uurtjes de druk van de ketel

Wat ik er in de basis zo leuk aan vind is de ontspannen sfeer. De professionals zijn week in week uit van huis weg om ergens ter wereld een golftoernooi te spelen. Het moet voor hen als een cadeautje voelen om voor een paar uurtjes te kunnen genieten met familie en vrienden. Even de druk van ketel. Poppy McIlroy (4) liet haar vader glimmen van trots door een briljante putt op de slothole en Frankie Fleetwood (7) stond de pers te woord alsof hij nooit anders heeft gedaan. 

Dit jaar keek ik er met een ander oog naar. Vorig jaar kon Mees nog nét niet lopen. Daarmee begon hij pas op Bevrijdingsdag, dus morgen een jaar geleden. De vlag ging ervoor uit. Inmiddels is Mees 2,5 jaar en los van het feit dat ik de klok wil stilzetten, omdat hij zo snel groeit, vind ik het ook een machtig mooie leeftijd. 

Zoooo, zóóó, 1-2 hoppaaa!

De verwondering in zijn ogen bij het ontdekken van zijn motoriek en vaardigheden. We laten het ontdekken op zijn beloop en ontdekken met hem mee. Zo stond ik deze week te koken en dan hoor ik vanuit de tuin: "zoooo, zóóó, 1-2 hoppaaa". Ja hoor, hij staat weer met zijn vilten puttertje te zwieren en zwaaien. Het wordt tijd voor peutergolf, maar bestaat dat eigenlijk wel?

Mees Peuters onder par - een praktische gids voor ouders om hun kind mee naar de golfbaan te nemen

Multisport-programma voor kinderen

Ik heb een tienrittenkaart voor peutergym gekocht, een multisport-programma voor kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 9 jaar. Door de geboorte van Jolie, een snotterwinter inclusief lage weerstand van het hele gezin en andere plannen is het er nog niet van gekomen, máár de eerste les is geboekt. Hij zal het machtig vinden.

Waarom geen peutergolf?

Het peutergymen is niets meer dan lekker klimmen, klauteren, met ballen rollen en gooien en zo nu en dan worden er themalessen gegeven voor voetbal, hockey en korfbal. Dat kan toch ook op de golfbaan? Ik besluit te bellen met Margriet Kragten, golfprofessional bij Golfclub Almeerderhout, want waar kan ik beter terecht voor peutergolf dan bij dé jeugdprofessional van Nederland? 

Memory spel met de golfregels

Kragten geeft al jaren golfles aan de 'SUPERUKKIES' (4 tot 5 jaar) en de 'SUPERGUPPIES' (5 t/m 7 jaar)waarvan ik ook al járen fan ben. Zij heeft bijvoorbeeld een memory spel bedacht om kinderen stap voor stap de golfregels bij te brengen. "Ja, daar begint iedereen steeds over, misschien moet ik het eens echt uitbrengen, kun je me daarbij helpen?" We spreken af om dat in ieder geval te regelen, en als we dan toch bezig zijn, ook een kwartet spel.

Aandacht en concentratie

De reden dat ik haar bel is dat ik natuurlijk wel zelf kan invullen waarom haar categorie is bedoeld voor de leeftijden 4 t/m 7 jaar, maar wat kunnen we dan nu met Mees doen? "Een kind van twee is inderdaad nog te jong om iets met aandacht en concentratie te leren voor een langere tijd, maar ik zeg niet dat het onmogelijk is. Je kunt Mees op die leeftijd in ieder geval al de motoriek bijbrengen van een bal rollen en gooien." 

'ga daar maar op staan met je voeten', is gewoon duidelijke taal voor een kind
Plastic voetjes voor golfles

Het jongste kind wat Kragten in haar les heeft gehad was drie jaar. "Ik heb voor die leeftijd bijvoorbeeld plastic 'pijlen' en 'voetstappen' gekocht die ik in de juiste richting en afstand van elkaar op de green neerleg. Dat werkt heel gemakkelijk: 'ga daar maar op staan met je voeten', is gewoon duidelijke taal voor een kind." (zie foto) Het zijn kleine handigheidjes die zij toepast in haar golflessen. Voor peutergolf kunnen we wel een list verzinnen toch? Kunnen de grootouders daar een rol in spelen?

Golfen met opa en oma is echt een goede, naar hen luistert hij waarschijnlijk wel

"Ik organiseer regelmatig ochtenden voor grootouders met kleinkinderen. Dat werkt echt aanstekelijk. De eigen ouders vinden toch vaak dat hun kind 'zich moet gedragen' en het ook 'gelijk goed moet doen'. De opa's en oma's zijn wat relaxter ofzo, geldt dat voor Mees ook?" Daar kan ik me wel in vinden. Wij zijn gezegend met twee paar gezonde en betrokken opa's en oma's. En juist omdat hij ze niet dagelijks (en soms ook niet wekelijks) ziet, luistert hij heel goed naar ze. 

De rode draad is plezier

In een eerder interview vertelt Kragten dat zij vroeger hockeytrainingen gaf en met haar opleiding tot sportdocent besloot zij de opleiding tot PGA Professional te volgen toen golf haar gemakkelijk afging. En zo geschiedde: nu geeft zij golfles aan een kind van 3 tot iemand van 88. De rode draad is vooral plezier hebben. "Dat vind ik belangrijk en ik ben heel erg bezig met wat de persoon wel en niet kan. Niet met wat hij of zij heel erg zou moeten kunnen. Ik ben niet zo van de ideale swing,” zei ze in 2024.

Stap voor stap

Laat dat 'niet zo bezig zijn met wat hij of zij zou moeten kunnen' nu precies de mindset zijn die ik nog beter onder knie wil hebben om Mees (überhaupt) iets als golf bij te brengen. "In stapjes leert Mees echt wel hoe hij een bal vooruit kan slaan. Begin eens met de ballen rollen naar een mikpunt op de golfbaan. Dat kunnen ook tennisballen zijn, maar ga vooral eens naar de driving range. De bal raken is al goed genoeg! Maar een nieuwe plek in jullie golfreis geeft weer nieuwe aandacht."

Ik vraag Margriet wat haar tips dan zijn, als er geen golflessen zijn voor peuters, maar om Mees wel alvast verder te laten proeven aan golf. "Knip het golfspel op in stukjes. Die puttinggreen is leuk, maar je weet zelf, op een gegeven moment wordt dat saai en is zijn aandacht weg. Ga met hem de par-3-baan op! Ik las het verhaal van Hetty, hartstikke leuk. Haar dochter Amélie en Mees zijn duidelijk in de leeftijd dat ze mee kunnen lopen met je. Op de green laat je hem ook een bal rollen, of als het lukt putten en die afstand maak je steeds een stukje groter."

Margriets tips op een rijtje:

  1. Is jouw kind super actief? Zorg er dan voor dat hij of zij eerst de energie een beetje kwijt kan voordat je de par-3-baan ingaat
  2. Laat 'het perfecte plaatje' van een swing nog (ver) achterwege. De bal raken is al voldoende, stap voor stap
  3. Koop plastic voetafdrukken om op een gegeven moment te kunnen uitleggen hoe jouw kind de voeten kan positioneren.
  4. Ga gewoon. Golfen met (klein)kinderen werkt echt aanstekelijk, wie vindt een golfende peuter die plezier heeft nou niet leuk om te zien?
Lees meer over
Beginnen met golf Column Jeugd